Uutiset

Autot

Dodge Ram 1500 – sillä kulkee kaikki

Uuden mantereen ajoneuvokalustolla on myös meillä Suomessa oma vakiintunut asiakaskuntansa. Suomeen vastikään rantautunut Dodge Ram 1500 Lariat vastaa tämän asiakaskunnan asettamiin vaatimuksiin.

Ulkomuodoltaan ja ilmeeltään varsin muhkea, Euroopassa suosiotaan jatkuvasti kasvattava Dodge Ram 1500 tarjoaa käyttäjälleen monipuolisen vaihtoehdon liikkumiseen ja kuljettamiseen. CrewCab-ohjaamolla varustettu avolava-ajokki tarjoaa reilut matkustustilat viidelle henkilölle ja pituudeltaan 170 sentin lava nielaisee siirrettäväkseen reilun 800 kilon kuorman.

Voima välitetään vetäville pyörille 8-portaisen automaattivaihteiston kautta. Dodge Ram on tarpeen mukaan takavetoinen tai nelivetoinen  ja sähköisesti kytkettävän nelivedon lisäksi etenemiskykyä voidaan lisätä alennusvaihteistolla. Auton turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia ovat muun muassa ajovakauden hallintajärjestelmä, luistonestojärjestelmä sekä hätäjarrutustilanteessa jarruvoimaa kasvattava jarruassistentti.

Dodge Ramin komentosillalle ei laskeuduta, vaan sinne noustaan helmassa olevan astinlaudan avustamana. Ohjauspyörän takaa avautuu verrattain valoisa ja avara näkymä, johon kuuluu peruspakettiautoa runsaampi määrä kytkimiä ja katkaisijoita. Nelivetoon liittyvät painonapit, peilien säätö, istuimen ja ohjauspyörän lämmitys, luistoeston poiskytkentä, kattoluukku, takaikkuna… Kaikkiin ajamiseen ja autoon liittyvät toimet hoituvat sähköisten kytkinten avulla – helppoa.

Ajokin varustukseen kuuluu avaimeton käyttö, joten 5,7 litran päävoimala herätetään eloon painonapilla. Moottoritilasta kuuluvan lupaavan murahduksen jälkeen on aika säätää istuin ja polkimet kuljettajalle sopivalla tavalla – luonnollisesti sähköisesti ohjauspyörän alla ja kuljettajan istuimessa sijaitsevien kytkinten avulla.

Kun säädöt on tehty, on aika mennä. Vaihdevivun sijaan suunta valitaan kojelaudasta löytyvän kiertokytkimen avulla. D-asennon valinnan jälkeen on lupa painaa kaasua, jolloin maisema alkaa vaihtua.

Meno on heti alkumetreiltä alkaen pehmeää ja vaimeaa. Melutasokin on hyvin maltillinen myös napakammissa kiihdytyksissä ja maantienopeuksissa. Hemi-koneen tarjoamat 401 hevosvoimaa siivittävät ajokkia syysteillä varsin lennokkaasti ja pehmeästi. Moottorin ja 8-portaisen automaattivaihteiston yhteispeli tuntuu sujuvan sekin varsin saumattomasti, sillä vaihtamistapahtumat ovat varsin pehmeitä. Halutessaan voi automaattivaihteiston toimintaa ohjata myös ohjauspyörästä löytyvillä kytkimillä.

Amerikkalaisajokkien ajo-ominaisuuksia pidetään monesti liian pehmeinä ja vaeltelevina, mutta pikaisen tutustumisen perusteella Dodge Ramin ominaisuuksien hiomisessa on onnistuttu varsin hyvin myös eurooppalaisten silmälasien läpi autoa katsottaessa.

Pituudeltaan 5,73 metrin ja leveydeltään 1,98 metrin ajokkia kuvailtaessa mieleen ei ensimmäisenä juolahda ketteryyteen tai solakkuuteen viittaavia ilmauksia, joskin Ramilla uskaltaa pyöräyttää ostoksille myös paikallisen automarketin pihaan.

Dodge Ram kuuluu ajoneuvoihin, joista moni haaveilee ja vain harva hankkii. AutoAreenan Juhani Niemen mukaan asiakaskunta löytyy lähtökohtaisesti yrittäjien parista, joskin poikkeuksia toki löytyy. Yhteistä tälle asiakaskunnalle on tarve siirtää samalla kertaa sekä tavaraa että ihmisiä. Useimmiten tarve löytyy työn parista, joskin monella myös harrastustoiminta ohjaa Dodge Ramin kaltaisten ajoneuvojen hankintaan.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi