Uutiset

Autot

Autot jonoon järjesty

”Tavoitteena on saada toimimaan viiden auton jono vuoden 2012 syksyllä. Tuolloin johtoajoneuvoa seuraisi neljä muuta autoa 90 km/h nopeudella”, kertoo Volvo Car Corporationin tekninen projektijohtaja Erik Coelingh.

SARTRE-hankkeessa keskitytään kehittämään tekniikkaa, jota voidaan hyödyntää tavallisilla valtateillä, muiden tielläliikkujien keskuudessa. Automaattisen jonoajotekniikan soveltaminen valtateillä ei ole ainoastaan tekninen haaste, joten hankkeessa selvitetään myös infrastruktuuriin tehtäviä muutoksia tai lain jonoajolle asettamia vaatimuksia.

Automaattiset autojonot edistävät turvallista liikkumista, sillä jonoja johtaa ammattikuljettaja ja ajoneuvojen väliset reaktioajat ovat tekniikan ansiosta lyhyempiä. Myös vaikutukset ympäristöön ovat myönteisiä, sillä lyhyiden välimatkojen ansiosta ilmanvastuksen vaikutus jää nykyistä alhaisemmaksi.

Jonoajon vaatima tekniikka on pääosin jo olemassa, sillä keskenään keskustelevat ajoneuvot hyödyntävät ajossa muun muassa useiden ajoneuvovalmistajien tarjoamaa kaistavahtia, etäisyystutkaa ja aktiivista vakionopeudensäädintä.

Lue seuraavaksi