Uutiset

Autot

Auton lämmittäminen hyväksi kuskille, kukkarolle ja ympäristölle

– Auton lämmittäminen parantaa parkkipaikkaturvallisuutta. Kylmään autoon mennessä ikkunat huurtuvat hengitysilmasta, jollin näkyvyys on erittäin huonoa. Lämpimässä autossa näkyvyys pysyy hyvänä, jolloin vältytään parkkipaikkakolhuilta ja läheltä piti -tilanteilta, toteaa Kahan osastopäällikkö Jari Suhonen.

Päästöjen suhteen auton lämmittämisellä päästään merkittäviin tuloksiin etenkin ensimmäisten ajokilometrien aikana, sillä lämmitetyllä moottorilla päästöt voivat olla jopa 80-90 prosenttia puhtaammat kuin kylmällä moottorilla.

– Suomalaiset osaavat aika hyvin lämmittää autonsa ennen liikkeellelähtöä varsinkin kovilla pakkasilla. Autoa kannattaa ryhtyä lämmittämään heti, kun lämpötila laskee viiteen plusasteeseen tai sitä alemmas. Siten saadaan aikaan suurimmat säästöt päästöissä.

Ajastimella paras hyötysuhde

Autoa ei kannata kytkeä lämmitykseen koko yöksi, sillä se kuluttaa sähköä turhaan. Pari tuntia virtaa ennen liikkeellelähtöä riittää lämmittämään auton.

– Joko autoon tai lämmitystolppaan kannattaa hankkia ajastin, jotta käytetyn sähkön ja saadun hyödyn suhde on paras mahdollinen. Jos töihin pitää lähteä esimerkiksi aamulla seitsemältä, kannattaa ajastaa lämmitin kytkeytymään päälle aamuviideltä, Suhonen neuvoo.

Auton lämmittäminen tuo selkeää säästöä paitsi päästöihin, myös polttoainekuluihin, joita pystyy lämmityksen avulla pienentämään jopa sadalla eurolla talven aikana.

– Sähkönkulutuksen ja polttoainesäästöjen vertailu on melko vaikeaa, koska sekä sähkön hinta, että parkkipaikkojen kustannukset vaihtelevat. Lämmittäminen kuitenkin kannattaa, sillä sähkö on Suomessa vielä kohtuullisen edullista. Lämmityssähkö maksaa kuluttajalle enintään 30 euroa talven aikana ja säästö polttoainekuluissa voi olla 100 euroa, joten taloudellisesti jäädään plussan puolelle, Suhonen laskee.
– Nettiosoitteessa www.talvitakaisin.fi on säästölaskuri, jonka avulla voi laskea moottorikoon mukaan lämmityksellä saatavia säästöjä.

Lämmittimissä on eroja

Autonlämmitysjärjestelmä johtaa lämmitystolpasta tai pistokkeesta virran auton moottorin kyljessä olevaan moottorinlämmittimeen, joka voidaan tarvittaessa haaroittaa niin, että siihen saadaan kytkettyä myös auton sisälämmitin ja akkulaturi sekä ajastin, mikäli sitä ei ole lämmitystolpassa.

– Tolpan kautta toimivia lämmitysjärjestelmiä on markkinoilla parilta kolmelta eri merkiltä. Järjestelmien erot löytyvät pääasiassa myyntipakkauksista, sillä ne toimivat suunnilleen samalla tavalla ja ovat rakenteeltaan samanlaisia, kertoo Kahan osastopäällikkö Jari Suhonen.

Henkilöautoille tarkoitetut lämmittimet ovat tehoiltaan yleensä 300-600 wattia. Omaan autoon tehoiltaan sopiva lämmitin riippuu auton moottorinlämmittimen elementistä.
– Lähes jokaisessa automerkissä ja -mallissa on erilainen moottorinlämmittimen elementti, mutta osa osista, kuten esimerkiksi sisälämmitin, ovat universaaleja.

Esimerkiksi meillä on hiukan yli 530 erilaista elementtiä Suomen automallistoon eli aina pyritään tekemään jokaisen auton moottoriin paras mahdollinen moottorilämmitinsovellus. Myös johdotukset ovat jokaisella lämmitinmerkillä omanlaisensa.

 

Lue seuraavaksi