Uutiset

Autot

Automatkailu 2020: Pakettiautolla maailman ympäri

Maailman ympäri autoilu ei aina edellytä ronskia nelivetoa ja äärimmilleen varusteltua menopeliä. Siitä todisteena nähtiin kauden avanneilla automatkailumessuilla Tomi Tölli (kuvassa), joka esitteli pallon kiertämiseen käytettyä kalustoaan. Tomi ja kumppaninsa Jasmin olivat aikoinaan automatkailleet jo lähes kaikissa maailman maanosissa. Etelä-Amerikka oli kuitenkin pariskunnalta vielä näkemättä. Niinpä sinne päätettiin sitten kerran lähteä ja kalustovaatimus oli ennemminkin vaatimaton kuin edes arkinen.

Kulkupeliksi valikoitui ostohetkellä (2017) jo varsin kunnioitettavassa iässä oleva, vuoden 2010-mallinen Nissan NV200 -pakettiauto 1,5 litran dieselmoottorilla. Kilometrejäkin mittarissa oli ennen mammuttimatkaa jo yli 200 000. Korostettakoon vielä, että kyseessä oli aivan tavallinen, ja vielä reilusti ajettu, pikkupakettiauto ilman mitään retkeilyvarustuksia tai rakenteiden vahvistuksia. Yhtenä valinnan kriteerinä Tomi mainitsee sen, että takakoppaan piti mahtua vuode ilman, että etupenkkejä piti aina kääntää eteen, pois tieltä. Kuvassa tuo vuode hieman näkyykin. Huomioitavaa on, että autossa ei ole minkäänlaista vessaa, eikä keittiötä. Sänkylaverin alle Tomi rakensi säilytystilat muonalle, ruokailu- ja retkivälineille, vedelle sekä muille tavaroille. Kaikenlaisen ”krääsän” mukana raahaamista vältettiin ja konkreettisia matkamuistoja ei hankittu. Arvokkaita kokemuksia ja muutamakin kiintolevyllinen valokuvia toki kertyi matkan varrelta.

Alun perin pariskunnalla oli tarkoitus tehdä hieman pidempi Amerikan matka, mutta reissun aikana nälkä kasvoi ja päätettiinkin kiertää koko pallo. Matka alkoi Keski-Euroopan pikaisella läpiajolla Antwerpeniin, josta laivakyydillä Brasiliaan. Sieltä sitten kumipyörillä Tulimaan kautta ylös Keski-Amerikkaan ja lopulta Alaskan pohjoisosiin asti. Alkuperäissuunnitelman mukaan Alaskasta oli tarkoitus suunnata jo suorinta tietä kotiin. Mikä se sitten olisi ollut, jäi epäselväksi. Automatkailua kuitenkin päätettiin vielä jatkaa Aasian puolella, jonne Nissan kulki Alaskasta laivalla. Tomi huomauttaa auton pienen koon olleen suuri etu laivakuljetuksissa. Lyhyt kokonaismitta säästää todella paljon matkakassaa.
Japanin läpiajon päätteeksi matka jatkui laivalla Etelä-Korean kautta Venäjän Vladivostokiin. Sieltä taival eteni lähes vaakasuoraan länteen edeten, aina Italiaan asti, josta sitten kurvattiin viimein kotiin päin. Aikaa tuohon pallonkiertoon kului reilu vuosi ja auton mittariin kertyi sen pohjana olleen 200 000 kilometrin päälle vielä reilut 80 000. Nähtyjä eri maita Tomi sanoo kirjanneensa 42.

Teknisiä ongelmia ei Tomin mukaan matkan varrella juurikaan kohdattu, vaikka välillä pölypilveä nostatettiin lähes tiettömillä taipaleilla. Renkaita tietenkin kului ja öljyjä vaihdettiin säännöllisin välein. Missään ei matka kuitenkaan katkennut teknisen vian tai muun ongelman takia. Toki matkanteko aina välillä taukosi, mutta silloin rentouduttiin riippumatossa. Tästä maapallon kierrosta autolla löytyy lisää tarinaa osoitteesta www.havaintoja.com.


Lue myös: Uusi Nissan NV250 kompaktien pakettiautojen segmentiin

Lue seuraavaksi