Uutiset

Autot

Auto tietää, milloin työpäivä on ollut rankka

Nykyään olemme tottuneet siihen, että autot ymmärtävät mitä sanomme. Asiantuntijat ennustavat, että tulevaisuudessa autot voivat myös tunnistaa mielialamme, joskus jopa niin ettei meidän tarvitse sanoa sanaakaan.

Vuoteen 2022 mennessä lähes 90 prosentissa uusista autoista odotetaan olevan puheentunnistusominaisuus.* Seuraavana askeleena tulevaisuudessa autot saattavat tunnistaa pienimmätkin ilmeiden sekä äänensävymme ja -korkeuden muutokset ja helpottavat ajokokemusta.

Kehittyneet järjestelmät hienostuneilla mikrofoneilla ja kameroilla voivat oppia mistä biiseistä pidämme stressaantuneina ja milloin on vain parasta olla hiljaa. Myös auton sisävalaistus voisi reagoida mielialaamme.

”Kehitämme parhaillaan empaattista autoa, joka voi kertoa vitsin piristääkseen tai neuvoa tarvittaessa, muistuttaa syntymäpäivistä ja pitää kuljettajan hereillä pitkän ajomatkan aikana”, kertoi Nuance Communicationsin Fatima Vital (senior director, Marketing Automotive). Nuance Communications on auttanut Fordia kehittämään autojensa SYNC-järjestelmän puheentunnistusta.

Arvioidaan, että vuonna 2022 jopa 75 prosenttiin uusia autoja on saatavilla pilvipohjainen ääniohjaus.* Ennustetaan, että tulevaisuudessa järjestelmät kehittyvät henkilökohtaisiksi assistenteiksi, jotka voivat siirrellä tapaamisia ja tilata noutoruokaa, kun kuljettaja on jumissa liikenneruuhkassa.

Elokuvassa ”Her” Scarlett Johanssonin esittämä virtuaalinen assistenttijärjestelmä Samantha totteli Theodore Twomblyn jokaista käskyä. Samantha oppi tuntemaan Theodoren mielialat, tarpeet ja halut uskomattoman tarkasti vain hänen äänensä perusteella. Tulevaisuudessa autosi voi tehdä jotain samanlaista.

Ensi kesästä alkaen kuljettaja voi Fordin SYNC 3 -tietoviihdejärjestelmän avulla olla yhteydessä Amazonin virtuaaliassistentti Alexaan. SYNC 3 toimii 23 kielellä ja monella paikallisella aksentilla.** Pilvipohjaisten resurssien avulla tulevaisuudessa yhä useampi kuljettaja voi puhua äidinkieltään. Tämä on iloinen uutinen kaikille, jotka viettävät kansainvälistä äidinkielen päivää.

”SYNC 3 on jo kehittymässä kohti henkilökohtaista assistenttia, sillä jos sille sanoo olevansa nälkäinen tai tarvitsevansa kupin kahvia, se etsii ravintolan”, kertoo Mareike Sauer (voice control engineer, Connectivity Application Team, Ford of Europe). ”Seuraavana askeleena kuljettajat voivat puhua omaa äidinkieltään omalla murteellaan tai aksentillaan ja lisäksi käyttää omia sanamuotojaan ja luonnollista puheenparttaan.”

Apple CarPlay™ tarjoaa yksinkertaisen tavan käyttää iPhone –käyttöliittymää auton kosketusnäytöllä. Sen avulla voidaan käyttää Siri Eyes-Free –äänikomentoja sekä Apple Maps, Apple Music, Phone, Messages –sovelluksia ja muita kolmannen osapuolen appeja. Android Auto™ tuo Google Mapsin ja musiikin auton näytölle sekä äänikomennot puheluille ja viesteille.*

Ford ja RWTH Aachen University -yliopisto tutkivat parhaillaan yhdessä esimerkiksi sitä, kuinka useiden mikrofonien käyttö voi nopeuttaa puheen käsittelyä ja vähentää ulkopuolista hälyä ja mahdollisia häiriöitä. Nuance kertoo, että seuraavan kahden vuoden sisällä ääniohjausjärjestelmät voivat viestiä kanssamme esimerkiksi näin: ”Haluaisitko tilata äidillesi kukkia äitienpäiväksi?”, ”Valitsenko vähemmän ruuhkaisen, mutta hitaamman reitin kotiin?” ja ”Lempisuklaasi on loppumaisillaan ja sitä löytyy lempikaupastasi. Haluatko käydä hakemassa?”

Kun järjestelmä tunnistaa tulevaisuudessa kuljettajan eleet ja silmän liikkeet, voi puheluihin vastata nyökkäämällä, äänenvoimakkuutta säätää käden pienillä säätöliikkeillä ja navigoinnin aloittaa vilkaisemalla kohdetta kartalla.

Onko riskinä siis, että saatamme ihastua kehittyneisiin puheentunnistusjärjestelmiimme kuten elokuvassa ”Her”?

”Monet ihmiset rakastavat jo nyt autojaan, mutta uusien oppimis- ja sopeutumiskykyisten järjestelmien kanssa voimme odottaa vahvojen suhteiden muodostumista,” sanoo Yorkin yliopiston kielten ja kielitieteen laitoksen yliopistonlehtori Dominic Watt. ”Auto on pian assistenttimme, matkakumppanimme ja kuuntelijamme, voimme keskustella kaikesta ja kysyä mitä vain. Jotkut voivat jopa unohtaa että puhumme koneelle.”

Ford paljastaa ensi viikolla maailman suurimmassa mobiilialan tapahtumassa Mobile World Congressissa Barcelonassa seuraavat mobiili- ja liitettävyysteknologian kehitysaskeleensa.

Lue seuraavaksi