Uutiset

Autot

Asenne kuntoon – Transit ja Transit Custom nyt näyttävinä Trail-versioina

Ford kulkee tällä hetkellä maamme pakettiautoluokan myyntitilastojen kärjessä ja merkittävänä tekijänä laadukkaiden tuotteiden lisäksi on kattava valikoima Fiesta Van -luokasta aina järeimpään Transit-luokkaan sekä pick up -luokan Rangeriin. Menestyksestä huolimatta Fordilla katsotaan tulevaisuuteen rohkeasti ja tarjolle tuodaan jatkuvasti uutuusmalleja sekä erikoisversioita. Porvoon syksyisessä säässä pääsimme tutustumaan Transit- ja Transit Custom -mallien Trail-versioihin, joissa karski ulkonäkö yhdistyy suorituskykyyn.

Ford Transit Custom Trail erottuu voimakkaalla ulkonäöllään ja tasauspyörästön luistonrajoitin (mLSD) takaa perille pääsyn.

Ford Transit Custom Trail- ja Transit Trail-versioiden pohjana on Trend-luokan varustelu, jota on kehitetty sekä tekniikan että ulkonäön osalta. Trend-tasoon kuuluvat jo esimerkiksi lämmitettävät ja sähkösäätöiset sivupeilit, lämmitettävä tuulilasi, sähkötoimiset etusivuikkunat, nahkaverhoiltu ohjauspyörä, vakionopeudensäädin sekä parkkitutka edessä ja takana. Trail-varustelu nosta rimaa vieläkin korkeammalle ja pakettiin kuuluvat Salerno-kokonahkaverhoilu tikkauksilla, ajovaloautomatiikka, automaattiset tuulilasinpyyhkijät, 10-puolaiset mustat 16 tuuman kevytmetallivanteet, kaksivärinen etupuskuri, mustat helmat ja kylkilistat sekä jämerä Ford-etusäleikkö.

Etenemiskykyä kaikissa oloissa

Etuvetoinen Transit Custom Trail varustetaan mekaanisella Quaife -tasauspyörästön luistonrajoittimella (mLSD) vähentämään pyörien luistoa haastavissa olosuhteissa. Ajonvakautusjärjestelmä on sovitettu toimimaan yhdessä luistonrajoittimen kanssa, ja auttaa ohjaamaan vääntömomenttia paremman pidon omaavalle renkaalle. Vastaava järjestelmä on aikaisemmin ollut käytössä monissa Ford Performance -luokan ajoneuvoissa, kuten ST Fiestassa ja RS Focuksessa sekä Mustangissa. Tehokkaasta toiminnastaan huolimatta järjestelmällä ei ole vaikutusta polttoaineenkulutukseen tai hiilidioksidipäästöihin.

Nelivetoinen Ford Transit Trail tarjoaa ulkonäköä ja etenemiskykyä hyvin maltillisella lisäinvestoinnilla.

Transit Trail -mallit ovat puolestaan aina nelivetoisia ja Gen III AWD-järjestelmä toimii perusajossa takavedon tavoin. Voimanjako etupyörille kytkeytyy järjestelmän tunnistaessa takapyörien luistamisen. Tässä nykyaikaisessa, oppivassa järjestelmässä säädellään vääntömomentin jakautumista pyörien välillä pidon mukaan. AWD-järjestelmä valvoo jatkuvasti vääntötarvetta, auton nopeutta sekä jarrutusvoimia ja laskee niiden perusteella, kuinka suurta vääntöä tarvitaan milläkin pyörällä. Monipuolisen ajotilapainikkeen avulla vetotapoja on helppo hallita ja valittavissa on esimerkiksi Muta/Ura-tila, jollon AWD on koko ajan kytkettynä.

Järkevä investointi

Koeajossa Transit Custom Trail ja Transit Trail vastasivat odotuksiin vaivatta. Kaikissa Trail-malleissa on käytössä taloudellisuuden ja tehokkuuden yhdistävä kahden litran EcoBlue-dieselmoottori, joka kuljettaa pakettiautoja riittävällä reippaudella. Transit Custom Trailia ei ole saatavilla nelivetona, mutta luistonrajoitin auttaa perille pääsyssä vaikeissakin olosuhteissa. Koeajon syksyisen rapakon aiheuttamista haasteista Custom Trail ainakin suoriutui moitteitta. Transit Trail kulkee puolestaan nelivetoisena eteenpäin turhia kyselemättä ja tarvittaessa ajotilan valinnalla pystyi vielä optimoimaan tilannetta.

Ulkonäön puolesta Trail-mallit ovat hyvin onnistuneita ja mustat vanteet, helmat sekä kylkilistat yhdistettynä keulan Raptor-luokkaa muistuttavan maskiin kertovat auton sisukkuudesta. Tähän pohjaan onkin todella helppoa suunnitella vaikkapa autoteippaukset ja liikkuva, dynaamisuudesta kertova käyntikortti on nopeasti valmis. Fordilla on myös hinnoittelussa onnistuttu mainiosti ja Trail-mallit lisäävät hintaa Trend-luokkaan verrattuna verollisenakin vain 1500-1800 euroa, mikä hyötyihin vertaamalla tekee Trailista todella kilpailukykyisen vaihtoehdon.

Lue myös: Ford Transit Custom Van PHEV – pakettiauto lataushybriditekniikalla

Lue seuraavaksi