Uutiset

Autot

Alajärvellä ei arastella – Linjakori Oy hoitaa isotkin korjaustyöt

Linjakori Oy:n taustalla on Matti Salon jo vuonna 1974 aloittama ura linja-autojen korjaus- ja huoltotöiden parissa. Yrittäjäverta omaava mies perusti ensimmäisen oman yrityksensä vuonna 1985 ja kymmenen vuotta myöhemmin mies otti ison askeleen, jonka myötä Linjakori Oy näki päivänvalon. Vauhtiin päästiin lähinnä linja-autojen huolloilla ja siitä toiminta on laajentunut reippaasti. Tällä hetkellä suuri osa töistä on mittavia korjaustöitä, joissa aikataulut lasketaan viikoissa.

Noin puolet Linjakorille saapuvista kolarikorjattavista ajoneuvoista tulee vakuutusyhtiöiden kautta, mikä kertoo yrityksen työn laadun korkeasta tasosta. Suurin osa korjaamolle saapuvista busseista on tietenkin kotimaisia, mutta autoja saapuu Pohjanmaalle myös Ruotsista sekä Venäjän liikenteestä.

Henkilökunta alan huippua

Matti Salo on ansaitusti ylpeä viisimiehisen henkilökuntansa ammattitaidosta ja monipuolisuudesta. Salo kertoo, että alalla työskentelevät ovat todellisia moniammattilaisia, sillä työtehtävissään heidän täytyy osata niin sähkö- ja metallityöt kuin verhoilu- ja lasitusalan niksit. ”Vaikka alan koulutustakin on saatavilla, täytyy rutiini tulla käytännön työn kautta”, kertoo Salo.

Linjakorilla ammattilaisista pidetään hyvää huolta, mistä kertovat erittäin pitkäaikaiset työsuhteet. Myös koulutusten ja kurssien käyminen on nopeasti muuttuvalla alalla tärkeää, sillä kehityksessä mukana pysyminen vaatii tarkkaa teknologian ja työmenetelmien seuraamista. Tämä vaatii paljon myös työssä käytettäviltä ohjelmistoilta, joiden päivitykseen täytyy panostaa reippaasti. Salo on myös tyytyväinen linja-auto alan henkilöiden yhteishenkeen, sillä apua ja neuvoja saa tutuilta korjaamoilta ja alan tehtailta aina tarvittaessa. ”Tämä on tietysti vastavuoroista eli kyllä meiltäkin aina niksejä kysellään”, kertoo Salo.

Erikoistoiveiden määrä kasvanut

Salo kertoo linja-autoalan muuttuneen 17 vuoden aikana merkittävästi. Suuri muutos alalla on ollut urakoiden teettäminen halvemman työvoiman maissa, kuten Virossa ja Puolassa. Salo kertookin, että tässä tilanteessa ainoa keino on ollut erottautua palvelun ja laadukkaan työn avulla. Tällä hetkellä hintaero on kaventumassa ja hyvin hoidetut asiakassuhteet maksavat itseään takaisin. Suuri muutos on tapahtunut myös ajoneuvojen varustelun tasossa ja asiakkaiden erikoistoivomusten määrässä. Tämä vaatii yrityksiltä asiantuntemusta sekä perehtymistä perinteisen käsityön osuuden säilyessä edelleen merkittävänä. Linjakorilla nämä seikat otetaan haasteena vastaan. ”Usein asiakas kysyy olisiko jokin erikoistoive toteutettavissa ja aina on loppujen lopuksi ratkaisu onnistuttu löytämään”, jatkaa Salo. Esimerkkinä tästä toimii Lappiin turistikäyttöön valmistettu ”Revontulibussi”, jonka lasikaton kautta matkailijat pääsevät helposti ja lämpimissä olosuhteissa ihastelemaan taivaan kannen vaihteluja.

Mittatilaustyönä rakennettavat erikoisajoneuvot, kuten motor home -luokan matkailuajoneuvot kuuluvat myös Linjakorin valikoimaan. Tämän kaltaiset ajoneuvot palvelevat yleensä harrastustoimintaa ja ne toimivat usein esimerkiksi liikkuvana varikkona.
Turvallisuuspuolella mukaan ovat tulleet kolmipisteturvavyöt, alkolukot ja erittäin kestävät lattiarakenteet. Samalla myös matkustusmukavuuden merkitys on kasvanut ja istuinten tasoon sekä viihde-elektroniikkaan ollaan valmiita panostamaan entistä enemmän. ”Kilpailu matkustajista on liikennöitsijöillä kovaa ja hintojen lisäksi viihtyvyys on merkittävä tekijä valintoja suoritettaessa”, jatkaa Salo.

Lasitusten ja maalausten ammattilaiset

Linjakorilla on myös erikoistuttu vaativiin linja-autojen lasien vaihtoihin. Yleisimpiin merkkeihin tuuli- ja muut lasit löytyvät suoraan varastosta ja muihinkin varaosat saadaan nopeasti. Tuulilaseja Alajärvellä vaihdetaan vuodessa noin 30 ja sivulaseja runsaammin. Linjakorin toimitiloissa on myös ajoneuvomaalauksen ammattilaisia ja vuoden mittaan kokonaan uusiksi maalataan kymmenkunta autoa ja korjausmaalauksia tehdään huomattavasti enemmän.

www.linjakori.fi

Lue seuraavaksi