Uutiset

Autot

Akkutuottajat vastuuseen kierrätyksestä

Kaikkien akkutuottajien on rekisteröidyttävä joko suoraan Pirkanmaan ympäristökeskukseen tai tuottajayhteisöön 1.9.2008 mennessä.

Suomalaiset maahantuojat tai valmistajat, jotka tuovat akkuja, paristoja tai niitä sisältäviä ajoneuvoja tai laitteita ensimmäistä kertaa Suomen markkinoille, vastaavat myös käytettyjen akkujen keräämisestä, kierrätyksestä, käsittelystä ja muusta jätehuollosta aiheutuvista kustannuksista. Tuottajat voivat hoitaa tuottajavastuunsa liittymällä jäseneksi tuottajayhteisöön, jolloin vastuu kierrätyksestä siirtyy tuottaja-yhteisölle.

Akkukierrätys Pb keskittyy pelkästään lyijyakkuihin. – Lyijy-happoakut ovat markkinoilla suurin yhtenäinen akkutuoteryhmä ja niiden käsittely on samanlaista riippumatta siitä, mihin tarkoitukseen akku on valmistettu. Siksi tuottajayhteisön syntyminen käytetyn akkuteknologian perusteella on luontevaa, sanoo Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja Henrik Carlsson.

Henrik Carlsson sanoo Akkukierrätyksen tukeutuvan kierrätysjärjestelmässään markkinoilla jo oleviin kaupallisiin toimijoihin, joiden kanssa se tulee solmimaan yhteistyösopimukset akkujen keräyksestä ja käsittelystä. Vähittäiskauppa ei ole velvoitettu ottamaan vastaan käytettyjä autojen käynnistysakkuja, mutta jos se sen tekee, on vastaanoton oltava ilmaista eikä siihen saa liittyä ostopakkoa. Akkukierrätys Pb Oy vastaa jätehuollosta ja sen kustannuksista vähittäiskaupasta eteenpäin. Kuluttaja tunnistaa keräyspisteen tuottajayhteisön keräyspistetunnuksesta.

Lyijyakut palaavat kierrätykseen

– Lyijyakkujen kierrätysaste on lähes 100 prosenttia johtuen lyijyn korkeasta maailmanmarkkinahinnasta. Lisäksi tuote on kaikilta raaka-aineiltaan lähes täysin uusiokäytettävissä. Käynnistysakkuja tulee vuosittain kierrätykseen yli 15000 tonnia, Henrik Carlsson toteaa.

Mikäli lyijyn maailmanmarkkinahinta laskisi, tuottajayhteisö vastaa siitä, että kierrätettyjen akkujen käsittelijät saavat työstään sellaisen korvauksen, että pystyvät tekemään työnsä.

Akkukierrätys Oy Pb:n perustajina ovat Exide Technologies Oy, EnerSys Europe Oy, Koivunen Oy ja AkroPower Oy. Yhtiö on avoin myös muille maahantuojille, jotka voivat liittyä siihen yhteistyösopimuksella.

Lyijyakkujen kierrätykseen keskittyvän Akkukierrätys Pb Oy:n lisäksi markkinoille on tulossa myös muita esimerkiksi kannettaviin akkuihin ja paristoihin liittyviä tuottajayhteisöjä.

 

Lue seuraavaksi