Uutiset

Autot

Ainutlaatuisia ajoelämyksiä Perämeren jäällä

Perjantaina 18.3. koettiin Kemissä jotain ainutlaatuista. Kemin Mansikkanokan edustalla testattiin Tesla –sähköautoa meren jäälle rakennetulla ajoradalla. Kristian Sohlberg ja Ville Hasti näyttivät mihin Tesla pystyy meren jäällä. Kutsuvieraille tuli selväksi, mitä tarkoittaa muun muassa drifting ja Scandinavian flick.  Teslan Model S P90D AWD auto kiihtyy välittömästi, hiljaisesti ja pehmeästi ja sen pääsivät kokemaan esityksen jälkeen innokkaimmat ammattilaisten kyydissä ja rohkeimmat kokeilivat itse ajoa jääradoilla. Vauhdin hurma vei monen mennessään. “Tämä on loistava high end-tuote Kemiin, tällä saa aikaan kunnollisen Wau-efektin” innostuu Jukka-Paco Halonen Viada Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja.

Kemiin on rakennettu maailman ensimmäinen meren jäällä toimiva ajoelämyksiä tarjoava ajorata, jonka toimivuutta ja asemointia testataan tänä vuonna. Ensi vuonna Kemiin tulevien matkailijoiden palvelutarjonta kasvaa, kun tarjolla on monenlaisia elämyspaketteja autourheilun ystäville meren jäällä. Ohjelma käynnistyy vuoden 2017 tammi-helmikuussa. D1 Ultimate-GT vastaa autojen testiradan käytännön pyörittämisestä. Sen yrittäjänä toimii kokenut moottoriurheilutapahtumien järjestäjä Daniel Eden. Kemin Matkailu on ottanut palvelun ohjelmistoonsa ja sitä tarjotaan ensi vuonna Kemiin saapuville matkailijoille. Ajoradan rakentamiseen osallistuu Frozen Innovation, jonka toimitusjohtaja Taavi Heikkilällä on kokemusta vuosien varrelta LumiLinnan rakentamisesta.

Rata tulee sijaitsemaan lähellä LumiLinnaa, sen kohotessa ensi talvena uudelle paikalleen Kemin Mansikkanokalle. ”LumiLinnan tuleva sijainti on loistava, olemme edelleen meren äärellä ja keskustan tuntumassa, mutta voimme kehittää matkailutoimintaa ympärivuotisesti” toteaa Kemin Matkailun tiedottaja Noora Barria. ”Haluamme vahvistaa Kemin tunnettuutta vahvana merikaupunkina jokaisena vuodenaikana. “LumiLinnamme on maailman ainoa merivedestä rakennettava lumirakennelma ja Jäänmurtaja Sampo ainutlaatuinen matkustajajäänmurtaja.” “Meren läheisyys on meidän valttikorttimme. Yhteistyökumppneidemme kanssa haluamme kehittää ohjelmatarjontaa ja tarvitsemme myös lisää palveluntuottajia alueelle” jatkaa Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen perjantaina yhteistyökumppaneille ja medialle järjestetyssä tilaisuudessa Linnan Rantamajalla Mansikkanokalla.

Jäärata mahdollistaa ajonäytöksen seuraamisen, tarttumaan itse rattiin ja kokeilemaan auton käsittelyä arktisissa ja ainutlaatuisissa olosuhteissa. Jos rohkeus ei riitä kuskin paikalle, voi istahtaa pelkääjän paikalle ja antaa ammattilaisen rallikuskin hoitaa ajaminen ja nauttia kyydistä meren jäällä. Kuljettajina ja opettajina toimivat suomalaiset kokeneet autourheilijat. “Jokaiselle ryhmälle voidaan räätälöidä heille sopiva elämyskokonaisuus. Osa haluaa perusteellisempaa ajo-opetusta ja testata eri autoja jääradalla, toiset taas ovat kiinnostuneita seuraamaan ammattilaisten taitavaa rallishowta. Kaikki on mahdollista!” kertoo Eden, joka on ollut mukana kehittämässä Ice Driving -elämyksiä Suomessa vuodesta 2009. Yhteistyötä on tehty jo varsinkin englantilaisten ja saksalaisten kanssa, mutta tärkeät kohdemaat sijaitsevat myös Aasiassa. Eden tai Kemin Matkailu ei halua rajata tarkkoja kohdemaita, sillä palvelu sopii kaikille. “Missä muualla voit kokea jotain tällaista? Jäärallia merenpäällä!” innostuu Eden ja lisää Kemin ja Perämeren olevan loistava sijainti tarjota matkailijoille jotain täysin erilaista.

”Testiajot ajetaan tänä vuonna Teslalla ja ensi vuonna ajetaan myös muita luksusautoja” kertoo Daniel Eden. ”Haluamme luoda matkailijoille ennen kokemattomia elämyksiä ja olemme luoneet Finland Challenges You –tapahtumaformaatin, jossa matkailija haastetaan kokemaan uutta lumen ja jään parissa. Auton hallinta lumella ja jäällä on monelle vieras asia ja tällä tavalla matkailijoille selviää syy, miksi suomalaiset menestyvät moottoriurheilussa ” Eden jatkaa.  

Kemin matkailun kasvuohjelman myötä Kemin kaupunki houkuttelee uusia matkailualan toimijoita alueelle. Matkailun kehityksellä on työllistävä vaikutus. Tavoite on että jäärata toiminta työllistää 10-20 työntekijää, lisäksi työllisyysvaikutukset näkyvät eri palvelualoilla. ”Jäärallituotekokonaisuus sopii varsin hyvin matkailun palvelutarjontaan Meri-Lapin alueella ja tukee kehittymistä vahvana matkailualueena ” vahvistaa Kemin Matkailun myyntipäällikkö Tomi Sipola.  

Lue seuraavaksi