Uutiset

Autot

Aika vaihtaa auton sisäilmansuodatin

Talven jäljiltä auton sisäilmansuodatin on usein huonossa kunnossa. Toimiva suodatin poistaa siitepölyn ja katupölyn auton sisäilmasta lähes täysin. Paras aika vuosittaiselle vaihdolle on juuri nyt. Uudet ja entistä tehokkaammat sisäilmansuodattimet ovat tulleet autokorjaamoiden perusvalikoimaan. 

Auton sisäilmansuodatin on puskuri pakokaasuja, katupölyä, siitepölyä ja muita ilmassa olevia hiukkasia vastaan. Ilman suodatinta ne päätyisivät matkustajien hengitettäväksi ja auton sisäpinnoille. Tämän lisäksi sisäilmansuodatin suojelee auton ilmanvaihtolaitetta pölyltä ja roskilta.

Kevät on paras aika sisäilmansuodattimen vaihdolle. Tieilma on täynnä katupölyä ja siitepölykausi alkaa ilmojen lämmetessä. Syksyn kosteus ja talven lämpötilavaihtelut heikentävät varsinkin heikkolaatuisten sisäilmansuodattimien toimintakykyä.

– Sisäilmansuodatin kannattaa ehdottomasti vaihtaa vuosittain. Ei tarvitse kuin verrata uutta ja käytettyä sisäilmansuodatinta, niin ymmärtää miksi. Kaikki sisäilmansuodattimen keräämä lika ja aines olisi muuten auton sisäilmassa. Talven aikana kostunut huonolaatuinen sisäilmansuodatin voi pahimmillaan kasvaa hometta, kertoo Atoy Autohuollon johtaja Janne Koski.

– Uudemmissa autoissa vaihto on hyvä tehdä autohuoltamossa, koska sisäilmansuodatin saattaa olla hankalassa paikassa. Eräissä vanhemmissa automalleissa vaihto voi onnistua verrattain helposti myös itse. Sisäilmansuodattimen vaihto ei kuulu kaikkien automerkkien huolto-ohjelmaan, joten kannattaa valita hyvin palveleva korjaamo, joka osaa huolehtia asiasta, Janne Koski lisää.

Sisäilmasuodattimien laatu ja valikoima on parantunut viime vuosina. Nykyisin saatavilla on esimerkiksi antiallergisia suodattimia erityisesti siitepölyallergioista kärsivien tarpeisiin. 

Liitteenä olevassa kuvassa Atoy Autohuollon Karl Knoblock vertaa uutta ja käytettyä sisäilmansuodatinta.

Lue seuraavaksi