Uutiset

Kuljetuskalusto

Ensikosketus Scanian Super-malleihin

Scania Super

Scania esitteli marraskuussa uuden 13-litraisen moottorin. Samassa yhteydessä esiteltiin joukko muita uusia komponentteja ja varusteita, kuten uusi taka-akseli sekä kamerapeilit. Marraskuussa uutuuksia päästiin tutkimaan ja autoja koeajamaan paikan päälle Södertäljeen.

”Polttomoottorin aika ei ole vielä ohi, vaikka sähköistyminen etenee myös kuorma-autoissa voimakkaasti”, sanoi Scanian myynti- ja markkinointijohtaja Alexander Vlaskamp toivottaessaan lehdistön edustajat tervetulleeksi Södertäljeen tutustumaan Scanian uuteen 13-litraiseen moottoriin, joka tulisi jäämään viimeiseksi lajissaan.

Täysin uusi moottori

Scanian täysin uudessa kuusisylinterisessä rivimoottorissa on nyt kaksi yläpuolista nokka-akselia ja yksi, kaikille sylintereille yhteinen sylinterikansi, jonka avulla moottorista on saatu riittävän vankkarakenteinen ja silti kevyt. Moottorin terminen hyötysuhde on parhaimmillaan jopa 50 prosenttia.

Tehoversioita on neljä: 420-, 460-, 500- ja 560-hevosvoimaa (309–412 kW). Vastaavat suurimmat vääntömomenttilukemat ovat 2 300, 2 500, 2 650 tai 2 800 Nm. Päästönormien täyttämiseksi käytössä on V8-moottoreiden tapaan kaksivaiheinen Scania Twin SCR -urearuiskutus.

Scania DC13
Polttomoottorin aika ei vielä ole ohi. Scania esitteli uuden 13-litraisen rivimoottorin kahdella yläpuolisella nokka-akselilla ja jopa 50 prosentin hyötysuhteella.

Uuteen moottoriin on saatavana tehostettu moottorijarru CRB (Combustion Release Break). Se hidastaa moottorin pyörimisnopeutta avaamalla pakoventtiileitä puristustahdin loppuvaiheessa, jolloin kokoon puristuneeseen ilmaan varastoinut energia vapautetaan, eikä se teekään työtä työtahdin aikana.

Voimansiirtoon uutta

Scanian vaihteistovalikoima täydentyy G33-vaihteistoa hieman pienemmille vääntömomenteille mitoitetulla G25-mallilla. Rakenteellisesti vaihteistot ovat yhteneviä, mitoitus vain on erilainen. Uusien vaihteistojen erityispiirre on planeettavaihteella toteutettu peruutus. Se mahdollistaa jopa kahdeksan peruutusvaihdetta, joita voi käyttää eteenpäinajovaihteiden tapaan.

Scanian R756-taka-akselin napa on saanut uuden muodon.

Enintään 53 tonnin yhdistelmiin esiteltiin uusi R756-taka-akseli. Se on aiempaa kevyempi ja vähemmän huoltoa vaativa. Nopein perävälitysvaihtoehto on 1,95:1. Uutuuden tunnistaa navasta, joka on ulkomuodoltaan uusi.

Alusta-arkkitehtuuri

MACH on Scanian uusi, nykyistä huomattavasti joustavampi modulaarinen alusta-arkkitehtuuri. Uutta on runkoon porattavia reikäyhdistelmiä koskeva säännöstö, johon sisältyy rungon sisä- ja ulkopuolelle asennettaville osille tarkoitettuja vakioreikiä. Esimerkiksi polttoainesäiliöt voidaan sijoittaa jo tuotannossa päällirakenteen kannalta juuri oikeaan paikkaan.

Scania polttoainesäiliö
Scanian uusissa polttoainesäiliöissä on päätyyn kiinnitetty optimointiyksikkö, jonka avulla säiliössä oleva polttoaine voidaan käyttää miltei loppuun ilman vaaraa, että polttoainejärjestelmään joutuisi ilmaa.

Uutta ovat myös polttoainesäiliöt, ja etenkin niihin liitetty optimointiyksikkö, jossa on matalapainepumppu, pääsuodatin ja vedenerotin. Optimointiyksikön avulla polttoaine voidaan hyödyntää säiliöstä 97 prosenttisesti ilman vaaraa, että ilmaa joutuisi järjestelmään. Uusi järjestelmä mahdollistaa pienemmän säiliötilavuuden, mikä tarkoittaa kevyempää autoa, ja senkin ansiosta pienempää kulutusta. Yhdessä Super-Scanioiden parantuneen polttoainetalouden kanssa toimintamatka yhdellä tankkauksella on silti pidempi kuin aiemmin.

ProCare

Uusi ProCare-palvelu perustuu Scanian mukautuvaan huoltoon, ja se on saatavana vuoden 2019 jälkeen rakennetuille Scanioille. Palvelu perustuu siihen, että ProCareen liitetyt kuorma-autot raportoivat teknisen tilansa Scanialle säännöllisesti antaen siten tietoa ennalta ehkäisevien toimien ja osien ennakoivan vaihtamisen tarpeesta.

ProCare on tarkoitettu kuorma-autoille, joilla on erityinen päällirakenne tai tiukasti aikataulutettu tehtävä, ja joita ei voi poistaa liikenteestä odottamattoman tilanteen vuoksi.

Kamerapeilit

Nyt Scaniakin liittyy niiden valmistajien joukkoon, jotka tarjoavat perinteiset taustapeilit korvaavaa kamerapeilijärjestelmää. Scania Mirror View Camera (SMVC) -järjestelmän kamerat välittävät kuvan ohjaamon A-pilareiden tuntumaan asennetuille 12,3 tuuman näytöille.

Scania Mirror View Camera
Scania esitteli peilikamerajärjestelmän, jossa kamerat on sijoitettu ikkunalinjan alapuolelle oveen. Ilmeisesti autokäytön kestäviä näyttöjä ei ole onnistuttu valmistamaan ilman kohtuullisen leveitä reunuksia. Scanian peilikamerat on mahdollista asentaa myös jälkikäteen lähes kaikkiin NextGen-mallisarjan autoihin.

Scaniassa kamerat on asennettu ikkunalinjan alapuolelle, tavanomaisen taustapeilin alakiinnikkeen paikalle koteloihin. Kiinnityspaikka mahdollistaa SMVC:n asentamisen myös jälkikäteen useimpiin uuden sukupolven Scanioihin.

Kahdeksan prosenttia

Scania on viimevuosina niittänyt mainetta taloudellisuudellaan, erityisesti 13-litran moottoreilla. Aina on kuitenkin mahdollisuus parantaa, ja yhtiö lupaa uudella tekniikalla varustetun ajoneuvon olevan jopa kahdeksan prosenttia taloudellisemman vastaavaan nykyversioon verrattuna.

Mallimerkintä muuttuu: ensin moottoritehosta kertova lukema, sen jälkeen ohjaamotyyppiä kuvaava kirjain. S-ohjaamoisissa autoissa on näin ollut jo jonkin aikaa.

Tien päällä

Koeajossa olleet Super-Scaniat olivat suhteellisen kevyellä kuormalla, joten voimavaroista ei täyteen käsitykseen päässyt. Numeroarvoista voi kuitenkin päätellä, että etenkin tehokkain versio tulee olemaan kysytty Suomessa.

Autoihin oli mahdollisuus tutustua sekä Scanian testiradalla että yleisessä liikenteessä. Ajettavana oli myös nykymalliston autoja, joten vertaileminen oli mahdollista. Vertailu paljasti, että uusi moottori kuulostaa ohjaamoon hiljaisemmalta.

Maantiellä saattoi todeta, että uusi moottorijarru on teholtaan täysin vertailukelpoinen kilpailijoiden vastaavien tuotteiden kanssa. Vaikka Suomessa yhdistelmäpainot ovat korkeita, maastot ovat kuitenkin sen verran armollisia, että CRB-moottorijarru tulee epäilemättä monessa tapauksessa ottamaan hydraulisen hidastimen paikan lisäjarruna. Uuteen Super-Scaniaan voi halutessaan ottaa silti molemmat. Painoetua on lähes sata kiloa CRB:n eduksi.

Koeajolenkillä sai tuntumaa myös aktiiviseen kaistallapitoavustimeen. Sen saa autoihin, joissa on noin vuosi sitten markkinoille tullut sähköavusteinen ohjaus (EAS). Moottoritiellä avustin keventää kuljettajan työtaakkaa, pienemmällä tiellä sen kytki mielellään kuitenkin pois päältä. Sinällään EAS on kuljettajan kaveri, sillä se keventää hitaissa nopeuksissa ohjaamista.


Lue seuraavaksi