Uutiset

Yleinen

Peltosiementä Sastamalasta

Peltosiemen organisaatiossa on nyt 64 jäsentä, jotka tuottavat siemeniä valvotuissa olosuhteissa eri puolilla Suomea. Pääasiassa siemen myydään kunkin pakkaajan lähialueelle, jolloin rahtikustannus asiakkaalle ei nouse merkittäväksi. Siementä myös välitetään pakkaajalta toiselle, kun asiakas haluaa yleensä ostaa kaikki siemenet samalta toimittajalta.

Siemenkauppa on luottamuskauppaa ja yleensä asiakkaat ovat jo osittain tuttuja. Sertifioituja siemeniä tuottavia viljelijöitä ja heidän viljelyksiään valvoo Evira.

Huolellista työtä

– Sertifioitujen kylvösiementen tuotanto, varastointi, lajittelu, peittaus ja pakkaaminen edellyttävät huolellisuutta. Ensimmäinen edellytys toki on se, että tilan pellot ovat hukkakauravapaat ja kasvinsuojelu on muutenkin kunnossa, Elisa muistuttaa.

Itse asiassa sopivan peltomaan puute rajoittaa tulevaisuudessa eniten siementuotantoa. Jos pelloista ei huolehdita itse tai ne ovat huolettoman vuokraajan käytössä, on mahdollisuus siementuotantoon menetetty moneksi vuodeksi.

Sopimustuottajia

– Jättitilalle siementuotanto ei sovi, kun kaikki pellot pitäisi kuitenkin kiertää huolellisesti läpi ja poimia mahdolliset vieraat lajit ja lajikkeet pois. Itsellämmekin on viljelyksessä useita viljalajeja ja lajikkeita. Lisäksi sopimusviljelijämme tuottavat nurmisiemeniä, Taisto jatkaa. Yhteensä sopimustuottajina on toistakymmentä viljelijää. Ensi satokaudeksi on tulossa taas muutama viljelijä lisää, Taisto kuvailee. He ovat kuitenkin olleet mukana siemenviljelyssä jo vuosikymmeniä.

Junttiloiden nykyiset sopimustuottajat ovat pitkäaikaisia siemenviljelijöitä. Hyvälaatuisen siemenen sopimustuottajat ovat kullanarvoisia pakkaajalle. Osalla sopimustuottajista on ollut aikoinaan omakin pakkaamo, mutta siitä on luovuttu.

– On hienoa, että siementuotannosta ei luovuta, vaan pellot pysyvät siementuotannossa edelleen, Elisa toteaa.

Kaikki kuivurirakennuksessa

Kuivurirakennuksessa tehdään myös kunnostus- ja pakkaustyö. Kun kaikki on samassa rakennuksessa, saadaan kuivuria ja kunnostusta hoidettua samaan aikaan. Siementuotanto vaatii kokonaisuudessaan paljon työtunteja, Taisto muistuttaa.

Uusi säkityslinja

– Uusi säkityslinja on otettu käyttöön ja se helpottaa säkitystyötä suursäkkiin. Automatisointi on viety niin pitkälle, kuin se meidän mittakaavassa on mahdollista. Säkitykseen siemen putoaa haponkestävästä teräksestä tehdystä siilosta. Happoteräs on helppo pitää puhtaana, kun suuri osa siemenestä on kuitenkin peitattua, Taisto kuvailee.

Täytettävään säkkiin merkitään kauppaerän numero koneellisesti. Mustesuihkuprintteriä, ”kynää”, liu´utetaan säkin pintaa pitkin, jolloin muste kirjoittaa tiedot säkkiin. Tiedot on langattomasti ladattu tietokoneelta. Aiemmin nämä kauppaeränumerot kirjoitettiin tussilla, mutta ”kynä” on ollut vuoden käytössä ja osaltaan vähentää käsityötä.

Viljoilla yhden kauppaerän koko on maksimissaan 31500 kiloa. Sertifioitavasta erästä otetaan virallinen näyte, joka otetaan Junttilassa automaattisesti. Näytteet kerätään muoviseen sukkaan, josta Eviran tarkastaja kokoaa näytteet ja ne lähetetään tutkittavaksi Eviraan.

Tekniikkaa avuksi

Säkki kiinnitetään telineeseen ja se lukittuu mekaanisesti. Tämän jälkeen säkkiin puhalletaan ilmaa, jolloin se aukeaa kunnolla. Kun siemenet putoavat säkkiin, samalla puhallus muuttuu imuksi, kun säkistä imetään pölyä pois. Kun säkki on 20 kiloa vajaa täysi, siementen tulo hidastuu automaattisesti ja säkin täyttyminen lakkaa, kun haluttu määrä siementä on säkissä.

Ote pussin suusta vapautetaan ja säkki suljetaan nauhalla, johon kiinnitetään pakkaajan sinetti. Säkin sulkeminen tehdään käsin. Kun säkki on valmis, se siirretään vaa`an päällä olevaa hihnaa pitkin eteenpäin seuraavalle hihnalle.

Työt lämpimässä

Nestepeittaus edellyttää lämmintä tilaa, jotta peittausaine ei jäädy. Myös säkityslinjasto on puolilämpimässä tilassa. Säkittäjän ei siis tarvitse palella ja imuri pitää ilman puhtaana pölyistä.

Säkit siirtyvät hihnaa pitkin eteenpäin ja ulos pakkaamon seinästä liuskenauhaverhon läpi. Säkkien liikkeitä valvovat valosilmät, jotka ohjaavat hihnan liikkeitä. Ulkokatoksesta säkit nostetaan eteenpäin trukilla varastoon.

– Suursäkityslinjaa on nyt rakenneltu pari vuotta. Säkityspää, jossa on vaaka, logistiikan automatiikka ja täytettävien säkkien pitomekaniikka ovat yhden toisen Peltosiementuottajan valmistama.

– Hihnakuljettimet ovat myös yhden tuottajan käsialaa, Taisto huomaa. Säkitysvaa´an toimintaa tarkastetaan säännöllisesti vielä tarkistusvaa´alla.

Peittaus hitaampaa

Haponkestävästä teräksestä valmistettuun puskurisiiloon sopii noin neljä suursäkillistä valmista siementä. Peittaus on hitaampaa ja valmista peitattua siementä valmistuu noin kuusi tonnia tunnissa.

– Peittaukseen tulevaa siementä syötetään automaattisesti peittauksen puskurisiiloon. Siilossa on tasoanturit, jotka ohjaavat automaattisesti elevaattoria, Taisto kertoo.

– Yleensä työnjako on sellainen, että työntekijämme Pekka Pelttari pakkaa siementä ja minä hoidan lajittelun, Taisto kertoo. Keväällä, kun siementen toimitukset ovat kiivaimmillaan, täällä kuluu kaikki viikonloputkin. Päivässä valmistuva tonnimäärä on kuitenkin kiinni lähinnä peittauskoneesta.

Kätevin tapa toimittaa siemen asiakkaalle on pussittaa siemen. Käytössä ovat 40 kilon piensäkit, joiden käyttö on jo todella vähäistä. Useimmiten toimitus tehdään 600 kilon säkeissä, mutta myös 800 kiloista käytetään.

Puhtaus on tärkeää

Peltotyökoneiden puhtaudesta on siementuotannossa pidettävä huolta. Samoin kuivauksessa, varastoinnissa ja kunnostuksessa on huolellisuus tärkeää.

Kun kuivuria on suunniteltu, kaikessa on otettu huomioon alusta saakka jo puhtaus. Kun käsittelyssä tavara vaihtuu usein, pitää kaiken olla helposti puhtaana pidettävää. Pölyä poistetaan joka vaiheessa kun tavaraa liikutetaan. Käytössä on 7,5 kW moottorilla oleva keskuspölynimuri pohjakerroksessa, jota käytetään kuivurilla ja pakkaamolla siivouksessa eri kerroksissa. Toinen imuri imee pölyn kaatosuppilosta, elevaattoreista, jätesiilosta ja säkityslinjalta. Kuivuriin on rakennettu myös yhteet putkille, jolloin pölyä voidaan imeä myös siiloista, kun niitä täytetään.

Kaikki työt pitää tehdä viimeisen päälle. Kun käsiteltävä erä vaihtuu, käy luottotyöntekijämme, Pekka, kuivurissa niin alhaalla kuin sinne pääsee ja puhdistaa sen. Samoin varastosiilot puhalletaan huolellisesti puhtaaksi paineilmalla, joka on kytketty teleskooppivapaan. Puhdistus pitää tehdä tarkasti, Taisto muistuttaa.

– Pölynpoisto toimii hyvin. Esimerkiksi kuivurin kattorakenteita ei ole tarvinnut puhdistaa, vaikka rakennus on jo 40 vuotta vanha. Kun pölyä ei ole, myös riski kuivuripalosta on pienempi. Viime syksynä yksi elevaattorin laakeri leikkasi kiinni ja kuuma metalli lensi lattialle. Savusihan se siinä ja haju levisi, mutta paloa ei onneksi alkanut.

Umpisiilot

Puurakenteisten siilojen seinät on tuettu vaakasuorassa olevilla lankuilla, jotka menevät kulmissa ristiin. Siilot ovat siis tukevat ja helpot pitää ulkopuolelta puhtaana. Sisäseinät ovat yhdeksän millin vaneria ja kulmat ovat pellitetyt.

Varastosiiloissa on filmivanerikannet ja siilon kansiluukku on tiukka, jolloin esimerkiksi linnut eivät pääse siiloon. Kun siiloa täytetään, umpikannen tilalle vaihdetaan toinen kansi. Kannessa on kolme reikää; täyttöputkelle, imurin putkelle ja tasoautomatiikalle.

Siilojen sisällön kertoo seinällä oleva liitutaulu ja Taiston mukana kulkeva vihko.

– Eihän näistä sisällöistä muuten saisi lopulta mitään tolkkua, Taisto vakuuttaa. Tavaraa tulee ja menee kuitenkin päivittäin.

Useimmiten peitattuna

Ohrat toimitetaan asiakkaille lähes poikkeuksetta peitattuna, vehnää toimitetaan myös peittaamattomana ja kaurasta toimitetaan noin 20 % peitattuna. Monilla on peittauslaitteet kotona ja onnistuuhan se niilläkin laitteilla.

– Kauran peittaukseen kannattaa muuten ensi satokautena kiinnittää huomiota, kun siemen itää huonosti peittaamattomana, Taisto antaa vinkkiä.

Täysipäiväistä yritystoimintaa

– Kyllähän tämä on toisella tavalla täysipäiväistä yritystoimintaa kuin normaalisti viljatilalla. Kasvinsuojeluun pitää kiinnittää erityisesti huomiota ja sadon kehittymistä seurataan tarkkaan. Ja kun normaalilla kasvinviljelytilalla syystyöt ovat tehty, me teemme kuitenkin koko ajan siementen kunnostusta ja toimitamme siementä tilausten mukaan asiakkaille.

Siementuottajan työ on vaativaa yrittäjän työtä. Työtunteja tulee paljon, varsinkin kun osa Taiston ajasta kuluu myös Peltosiemen organisaation hallituksen puheenjohtajan töissä.

– Se työ on antoisaa, mutta vaatii myös paljon aikaa. Onneksi organisaatio on sitten myös oman työn tukena, Taisto kiteyttää. Tämä on kuitenkin pitkäjänteistä työtä.

Peltosiemen organisaation merkitys vahvistuu koko ajan, kun uusia tuottajia saadaan mukaan ja lajikevalikoima kasvaa, kun uusia lajikkeita saadaan edustukseen. Uusia kiinnostuneita tuottajia onkin tulossa mukaan kiitettävää tahtia.

Investointeja

Vuosittain pakattava määrä pitäisi olla riittävän suuri, jotta investointeja kannattaa tehdä. Ilman investointeja työmäärä tuppaa kasvamaan. Alueittain pitäisi siis olla pakkaaja, jolla on sopimustuottajia. Näin vuosittainen tonnimäärä kasvaa ja saadaan suurtuotannon etua.

– Kapasiteettia meilläkin on nyt pakkaamossa, ja pystymme pakkaamaan kaksinkertaisen määrän, jos vain pakkauksen sesonkia voidaan jatkaa ajallisesti. Varastojen pitää taas olla niin suuret, että siementä voidaan puskuroida sinne. Toisaalta, jos toimitukset asiakkaille saadaan toimimaan joustavasti syksystä kevääseen, oma varastointitarve vähenee. Talvella varastot ovat pullollaan ja kesällä hallit ovat tyhjät.

– Kun tila on aivan valtatien varressa, hyvä liikenteellinen asema on yksi etumme, Taisto toteaa.

Vuoden rytmi

Siemenkaupassa on tietty rytmi. Varastokapasiteetti rajoittaa joka tapauksessa toimintaa. Välillä varastoa pitää saada tyhjennettyä. Heti syksyllä siemeniä tilataan, tammi-helmikuu on hiljaista, kunnes maaliskuussa alkaa vipinä, joka päättyy vasta toukokuun lopulla. Kesä on hiljaisempaa ja silloin myydään yleensä nurmisiemeniä. Syksyllä alkavat taas syysviljojen siementen kauppa ja siementavaran vastaanotto ja kunnostus taas todenteolla. Loppuvuonna siemenkauppaa tehdään taas runsaasti.

Käytännössä tilan työt työllistävät viljelijäyrittäjäpariskunnan, yhden kokopäivätoimisen ja yhden osa-aikaisen työntekijän.

Tilan konekalustoa käytetään sekä maataloudessa että urakoinnissa. Kahteen traktoriin tulee noin 1000 tuntia vuodessa, mikä on kasvinviljelytilalle melko paljon. Osa tunneista kertyy urakoinnissa. Urakoitavina töinä ovat säilörehun paalaus ja teollisuuskiinteistöjen pihojen kunnossapitotyöt.

– Pidämme lumesta puhtaana teollisuuslaitoksien pihoja tässä taajaman kupeessa, jolloin talvella on muutakin työtä kuin siementen lajittelua ja pakkausta, Taisto kuvailee.

– Koneiden pitäisi toimia, kun on sesonki ja siksi vuosittain vaihdetaan traktoreihin kaikki mahdolliset öljyt ja suodattimet. On kuitenkin halvempaa vaihtaa öljyjä ja suodattimia kuin korjailla rikkuneita paikkoja. Toisaalta traktorit käynnistetään aina vähintään puolilämpimästä tilasta, jolloin ne eivät joudu koville, Taisto huomaa.

Verkosto tärkeä pakkaajalle

– Peltosiemen -ketjun uuden toimitusjohtajan, Timo Uusi-Rauvan, panos toiminnassa on merkittävä, Taisto korostaa. On paljon sellaisia juoksevia asioita, joita ei viljelytyön ohella ehdi hoitaa. Aiemminhan toimitusjohtaja oli yksi jäsentuottajista, Taisto kertoo.

Taisto jatkaa, että Timon ansioista Peltosiemen-organisaation arvo on noussut myös koti- ja ulkomaisiin lajike-edustajiin ja toimittajiin päin. ”Onhan tämä haasteellista, kun Peltosiemenessä on nyt mukana 64 yrittäjää, mutta henki on hyvä”. Yhteistyö pakkaamojen kesken toimii hyvin ja siementavara liikkuu sujuvasti pakkaajalta toiselle, jolloin asiakkaalle saadaan toimitettua juuri sellainen erä kuin hän haluaa.

– Sertifioidun siemenen markkinat kasvavat vähitellen, mutta muutettavaakin olisi, huomauttaa Taisto. Hallinnon aiheuttamat kulut ovat merkittävä kustannus. Viranomaiskustannus rasittaa siten myös asiakkaan ostaman siemenen hintaa.

Viimeiset kymmenen vuotta pakkaamoon on investoitu joka vuosi merkittävästi, joten tässä toiminnassa halutaan olla mukana aktiivisesti tulevaisuudessakin. Kaupunkihan meillä tässä on aivan nurkalla ja paineet ”alueluovutuksille” kasvavat koko ajan, Elisa muistuttaa.

Neuvot kaupanpäälle

Kun Peltosiemenen tuottajat ovat ympäri Suomea, tuottajilta on saatavilla myös asiantuntevat neuvot viljelyyn. Onhan siementuottaja itsekin viljelijä ja etenkin uusien lajikkeiden viljely vaatii usein hieman uudenlaista otetta.

Kasvinsuojeluneuvot ovat myös tärkeitä. Siementuottajilla kokemus karttuu myös joka vuosi ja omien kokemusten perusteella voi ennustaa esimerkiksi kasvukauden tautipaineita ja tautien torjuntatarvetta. Yleensä siementä tuotetaan samanlaisissa olosuhteissa kuin alueen muutkin viljelijät. Siemenviljelijältä kokemukset ovat uusissa lajikkeissa karttuneet vain jo aiemmin.

Peltosiemen
Peltosiemen ry perustettiin aikoinaan, jotta sen jäsenviljelijät saisivat lajikeoikeuksia siemenen tuotantoa ja kauppaa varten. Myöhemmin perustettiin Peltosiemen Oy, jonka tehtävinä on hoitaa tukkukauppaa, markkinointia, tarviketoimituksia ja lajike-edustuksia, toiminta sai aivan uuden luonteen.
Peltosiemen on maatilapakkaamoryhmittymä, jonka markkinaosuus siemenkaupasta on kolminkertaistunut viime vuosina. Ryhmittymä koostuu pakkaamoista, jotka viljelevät siementä itse, mutta myös viljelyttävät siemeneriä omilla sopimustuottajillaan. Siemenkauppa on muuttumassa peltosiemenryhmittymän osalta entistä organisoidumpaan suuntaan.
Sertifioidun siemenen käytölle on vahvat perusteet, kun silloin kylvetään tunnettua siementä. Ainoastaan sertifioidulla siemenellä käytävä kauppa on sallittua. Tämä koskee myös maatilojen välistä kauppaa.

Lue seuraavaksi