Uutiset

Työkoneet

Kaiteen alle koneellisesti – raivaussaha joutaa naulakkoon

Covestonin toimitusjohtaja Lauri Karjalainen on kehittänyt ideaa yhdessä kahden tienvarsien niittoja tekevän urakoitsijan kanssa. Savonlinnalaisen Kari Natusen vastuulla on peräti 4500 kilometrin tieosuudet Itä-Suomessa. Laitetta vahvasti ideoinut Janne Järvelä Perniöstä hoitaa vajaata 1000 kilometrin niittourakkaa vuosittain. Molemmilla osuuksiin sopii niin ykkös-, kakkos- kuin kolmosluokankin teitä. Paitsi kaiteet, myös opastaulut, liikennemerkit, sumutolpat ym. asettavat omat haasteensa työlle.
”Käytäntö on että ykkösluokan tiet ajetaan kaksi kertaa kesässä ja alemmat luokat kerran. Kaiteet tuottavat ongelman ja perinteisesti niiden alta on leikattu käsipelillä eli raivaussahalla. Se on aikaa vievää, sillä niitto pitää tehdä molemmin puolin kaidetta. Ja kyllä kesähelteillä täydessä suojavarusteissa kekkuloiminen vie miehestä äkkiä mehut. Aikataulut ja taksapolitiikka eivät nekään enää suosi vaivalloista käsiniittoa, joten suhtaudun toiveikkaasti tähän uuteen konseptiin. Minulla esimerkiksi on kaiteiden alusia hoidettavana noin 60 kilometriä”, aloittaa Natunen, joka oli syksyllä käyttänyt Covestonin rakentamaa prototyyppiä parisen viikkoa.
”Kaiteilla varustetut tiet lisääntyvät koko ajan. Tolppien väli on vain noin kolme metriä. Esimerkiksi moottoriteiden kaistojen välissä olevien kaiteiden alta on täällä Länsi-Suomessakin leikattu perinteisesti käsipelillä. Kaistojen väliin jäävät alueet vaihtelevat parista metristä jopa 20 metriin, mikä asettaa koneelliselle leikkuulle haasteita”, jatkaa Järvelä, joka käytti toista prototyyppiä viime syksynä.
”Nyt on tarkoitus kerätä kokemukset yhteen ja siltä pohjalta kehittää sarjatuotantoon yltävä malli. Periaatteessa kyse on yksinkertaisesta tuotteesta, mutta huomioon otettavia asioita on paljon”, kertoo Karjalainen.
Natusen leikkuri on ollut kiinni traktorin etukuormaajassa. Näkyväisyyden hän mainitsee konseptilla olleen hieman rajoittuneen. Parempaan etunäkyväisyyteen on päässyt Järvelä, jonka leikkuulaite on kiinni etunostolaitteessa. Molemmilla on vielä samassa peruskoneessa puomi ja kelamurskain, jolloin kerta-ajolla päästään useamman metrin leikkuuleveyteen. Etulokasuojan pois otto traktorista auttaa miesten mukaan näkyväisyyteen.
”Tavoite on, että kerta-ajolla päästäisiin vaadittuun neljän metrin leikkuuleveyteen asvaltin reunasta”, valistaa Karjalainen. Kaiteenalusleikkurilla päästän reiluun metriin ja siitä jatketaan sitten tarpeen vaatiessa kahdella murskaimella.
Kuljettajan pitää ajossa pitää kaiteenalusleikkuri kaiteen keskellä. Teräpää väistää automaattisesti tolpat ja pehmeät harjaelementit huolehtivat tolppien vieressä kasvavan heinän katkaisusta.
”Ajonopeudeksi kaiteiden kohdalla tulee maksimissaan sellaiset kolme kilometriä tunnissa. Keskimäärin kait ollaan sellaisessa kahden kilometrin tuntivauhdissa. Siihen ei jalkamies pysty”, toteavat urakoitsijat yhdessä tuumin.
Lopulliseen muotoon konstruoitua kaiteenalusleikkuria voidaan siis odottaa markkinoille ensi vuoden niitoille. Raivaussahat voi siis jo nyt ripustaa verstaan seinään.

Coveston solmi viime vuoden lopussa venäläisen konepajan kanssa yhteensä 2,2 miljoonan euron sopimuksen, joka on yrityksen historian suurin yksittäinen sopimus. Se pitää sisällään sekä komponenttien toimituksia että lisenssimaksuja Covestonin Venäjällä valmistettavista tuotteista. Ensi vuonna kaupasta realisoituu 1,4 miljoonaa ja toimitukset Venäjälle on jo aloitettu. Kaupan syntymistä on edeltänyt toimitusjohtaja Lauri Karjalaisen pitkäjänteinen pohjatyö venäläisten kumppanien kanssa. Karjalainen kertoo aloittaneensa Venäjän tunnustelut jo vuonna 2004 ja nyt bisneksen teon menettelytavat itärajan takana ovat auenneet.

Lue artikkeli Covestonin puomistosta ja murskaimesta tästä (urakoitsija Mikko Ahokas)

Internet -osoite: www.coveston.fi

Lue seuraavaksi