Uutiset
Vuokraveturilla vetotyöhön
Suomalaisyrittäjä on tottunut hankkimaan kuljetuskalustonsa lähinnä rahoituslaitoksen myötävaikutuksella. Vuokraamisesta ja leasing-sopimuksista on puhuttu ainakin viimeisen kahden vuosikymmenen ajan, mutta vasta viime vuosina jalansijaa ovat saaneet lähinnä autoliikkeiden markkinoimat paketit, joissa maksetaan enemmänkin auton käytöstä kuin sen omistamisesta.
Osaltaan vanhoillisuuteen on haettava syitä perinteistä, sillä aikaisemmin kuljetusyrittäjän auto oli muutakin kuin pelkkä työkalu. Se oli elämän keskipiste, joka paikoin oli enemmän kuin perheenjäsen. Kuorma-autosta on vähitellen myös Suomessa tulossa liike-elämän oppien mukainen tuotannontekijä, jonka hankinnassa on huomioitava taloudelliset seikat entistä tarkemmin. Näiden oppien mukaan rekanveturin vuokraaminen on varsin varteenotettava vaihtoehto.
Perinteikäs vuokraaja
TIP Trailer Services on vuokrannut perävaunuja vuodesta 1968 alkaen, joten yrityksellä on varsin laaja kokemuspohja kuljetuskaluston vuokraustoiminnasta. Pohjoismaiden johtaja Kenneth Hellstenin mukaan perävaunuja vuokraavat nykyään isojen huolinta- ja kuljetusliikkeiden ohella myös alan pienemmät toimijat juuri vuokrauksen joustavuudesta johtuen.
Autojen vuokraustoimintaa Hellstenin edustama yritys on harjoittanut Euroopassa vuodesta 2007 saakka ja nyt markkinoilla on jo noin 3000 kaksi- ja kolmiakselista rekanveturia. Suomessa autojen vuokraustoiminta alkoi viime keväänä ja kesän aikana asiakkaiden käyttöön on luovutettu alun toistakymmentä vetäjää.
– TIP Trailer Services on tehnyt yhteistyösopimuksen MAN Nutzfahrzeugen kanssa kaluston hankkimisesta vuokrakäyttöön. Niinpä valikoimissamme on vain ja ainoastaan puoliperävaunujen vetoon soveltuvia MAN-kuorma-autoja, joko kaksi- tai kolmiakselisena, kertoo Hellsten.
TIP pitää varastossaan jatkuvasti varsin runsasta määrää ajoon valmiita autoja. Suomessa autoja ei ainakaan vielä ole, mutta Hellstenin mukaan Ruotsin varikoiden avulla voidaan suomalaiskäyttäjien tarpeet täyttää varsin nopeallakin aikataululla.
– Asiakkaalla on rekisteröity auto viimeistään viikon kuluessa sopimuksen teosta, painottaa Hellsten.
Vaivaton vaihtoehto
Hellstenin mukaan nykyinen markkinatilanne ei välttämättä ole kaikkein otollisin uuden liiketoiminnan aloittamiselle, joskin vuokraus on selvästi asiakaskuntaa kiinnostava hankintamuoto.
– Taloustilanteen epävarmuudesta johtuen yrittäjät ovat varsin varovaisia uuden auton hankinnassa, ja vuokraaminen koetaan selvästi ostamista riskittömämpänä vaihtoehtona.
TIP pyrkii tekemään vähintään kolmivuotisia sopimuksia, joskin myös lyhyemmät sopimusjaksot ovat mahdollisia. Kuukausihinta saadaan toki kilpailukykyisemmälle tasolle pitkien sopimuksien yhteydessä. Hellstenin mukaan vuokravetäjiä ovat tähän mennessä hankkineet niin muutaman auton pienyrittäjät kuin reilun sadan auton laivastojen hallitsijatkin.
Hellstenin mukaan vuokrauksen vahvimmat edut ostamiseen verrattuna ovat sen vaivattomuus ja vaikutus yrityksen talouteen. Autoissa on aina tehtaan edellyttämä ja hyväksymä huolto- ja korjaussopimus, jolloin asiakkaalle ei koidu yllättäviä korjauslaskuja. Kiinteään kuukausihintaan kuuluu huoltojen ohella sovittu ajokilometrimäärä, vakuutukset ja renkaat. Yrittäjän maksettavaksi jää kuljettajan palkka, polttoaine ja käyttövoimavero.
– Kuukausittain laskutettava vuokra ei rasita myöskään yrityksen tasetta, muistuttaa Hellsten, jonka mukaan ensimmäisen kuukausierän yhteydessä maksetaan myös muutaman kuukauden erän suuruinen takuuvuokra.
Hellstenin mukaan tällä hetkellä suurin este vuokrakaluston käytön laajentumiselle tuntuu olevan vanha, käytössä oleva kalusto. Käytettyjen autojen markkinat eivät tällä hetkellä vedä oikein millään markkina-alueella, mikä tietenkin laskee autosta saatavaa hintaa.
– Vuokra-autoon siirtyneellä yrittäjällä ei ole enää vaihtoauto-ongelmaa, koska TIP hoitaa auton seuraavalle käyttäjälle vuokra-ajan umpeuduttua.
Huoletonta autoilua
Ensimmäinen suomalainen TIP-vuokraveturin käyttäjä, MJS Logistics Ky, on liikennöinyt pääkaupunkiseudulla hohtavanvalkoisella vetäjällä huhtikuusta alkaen. Ensikokemukset niin autosta kuin vuokrauksestakin olivat myönteiset, joten porvoolaisyrittäjä Mikael Siro päätyi kesällä vuokraamaan toisenkin vetäjän liiketoimintansa kehittämiseksi.
– Mielestäni tämä on autoilijan kannalta kaikkein paras ja vaivattomin vaihtoehto, toteaa Mikael työn lomassa helsinkiläisen terminaalin pihassa.
Siron mukaan kaluston omistaminen ei tuo yrittäjälle lisäarvoa. Hänen mielestään yrittäjän on tärkeintä saada käyttöönsä kilpailukykyisesti hinnoiteltu tuotannontekijä, jota käyttää liiketoiminnassa tehokkaasti. Auton ostaminen sitoo yrittäjän pääoman autoon, vuokrauksella pääomia voidaan sen sijaan hyödyntää varsinaisessa liiketoiminnassa.
– Toki tässäkin tarvitaan käsiraha-tyyppinen vuokravakuus, joka on normaalia auton käsirahaa huomattavasti alhaisempi, tietää Siro kolmivuotisesta sopimuksestaan, jonka kuukausihinta kattaa lähes kaikki auton kulut.
– Itselle jää maksettavaksi käyttövoimavero, polttoaine ja kuljettajan palkka, joten voin ennakoida liiketoiminnasta aiheutuvat kulut varsin tarkasti etukäteen.
Siron mukaan auton huolto- ja korjaussopimus tuo helppouden ohella myös merkittävän lisäturvan pienyrittäjälle, jonka kalustoa liikkuu Suomen ohella pääosin Pohjoismaissa, joskaan komennukset Keski-Eurooppaan eivät ole lainkaan epätavallisia.
– Auton mahdolliset viat ja korjaukset eivät rasita kuljetusyrittäjän lompakkoa, koska kaikki normaalit ja yllätykselliset, auton kulumisesta johtuvat huollot ja korjaukset sekä rengaskulut kuuluvat sopimukseen piiriin.
Siro näkee vuokrauksessa myös merkittävän sopimuskauden lopussa konkretisoituva edun.
– Auto palautuu takaisin vuokraajalle, joka huolehtii auton jälleenmyynnistä sopimuskauden jälkeen. Omistusautossa vaihtoarvo sen sijaan heilahtelee talouselämän nopeiden heilahtelujen mukaan, pohtii kuljetusyrittäjä Mikael Siro Porvoosta.
Ari Perttilä