Uutiset

Kuljetuskalusto

Täyssähköinen DAF LF Electric -kaupunkijakeluauto

DAF LF Electric -jakeluauto

DAF aloitti ensimmäisenä eurooppalaisena valmistajana täyssähköisen vetoauton – CF Electric – myynnin. Se on suunnattu ensisijaisesti päivittäistavarakauppojen jakeluun ja kaupunkien sisäisiin kuljetuksiin. Sittemmin DAF lisäsi sähköautotarjontaansa 6×2 CF Electric -tasakuorma-automallin, jossa on taka-akseliohjaus ja joka sopii ihanteellisesti esimerkiksi jätteiden keräämiseen. Suuret kuljetusyritykset ovat ajaneet CF Electric -kuorma-autoilla jo satojatuhansia kilometrejä, mikä on kerryttänyt DAF:n kokemusta sähköisten voimansiirtojen kehittämisessä. Uusi LF Electric on DAF:n uusin täyssähköisellä voimansiirrolla varustettu tuote.

Säännölliset reitit

LF Electricin sähkömoottori tuottaa 250 kW:n nimellistehon (enimmäisteho 370 kW) ja 1 200 newtonmetrin nimellisväännön (huippuvääntö 3 700 Nm). Moottori saa virtaa litium-rautafosfaattiakusta (LFP), jonka bruttoenergiasisältö on 282 kWh (käytettävissä 254 kWh). Sen ansiosta LF Electricin toimintamatka yhdellä latauksella yli 280 kilometriä, mikä täyttää kaupunkijakeluyritysten tarpeet helposti.

Uusimman sukupolven akut

DAF:n kaikissa täyssähköautoissa käytetään LFP-akkuja (litium-rautafosfaattiakkuja). Ne edustavat uusinta akkusukupolvea, ja kestävän kehityksen vuoksi ne eivät sisällä kobolttia tai magnesiumia. Lisäksi ne on pakattu entistä tehokkaammin, mikä parantaa energiatiheyttä, ja niiden kemiallinen koostumus takaa parhaan suojan ylikuumenemista vastaan. LFP-akuilla on kuuden vuoden takuu, mikä kuvastaa DAF:n luottamusta niiden suorituskykyyn, luotettavuuteen ja kestävyyteen.

Hidas ja nopea lataus

Uudessa DAF LF Electricissä on ”Combined Charging System” -erityisominaisuus. Sen avulla kuorma-auto voidaan ladata tavallisessa sähköverkossa esimerkiksi silloin, kun auto palaa varikolle työpäivän päätteeksi. Hitaalla latauksella (400 V AC, 22 kW, 3-vaiheinen) akku latautuu 20 prosentista 80 prosenttiin 6,5 tunnissa. Täysi lataus (0–100 prosenttia) kestää enintään 12 tuntia. Sopivien laitteiden avulla akku voidaan pikaladata (650 V DC, 150 kW) 20 prosentista 80 prosenttiin yhdessä tunnissa. Tyhjä akku latautuu pikalatauksella täyteen kahdessa tunnissa.

DAF LF Electric

e-PTO-vaihtoehto

DAF LF Electriciin on saatavilla valinnainen 400 V:n e-PTO esimerkiksi sähköisten jäähdyttimien, sähköhydraulisten nostureiden ja muiden lisälaitteiden käyttöön. Jakeluauto ei tuota lainkaan lähipäästöjä, kun erillistä generaattoria ei tarvita.

Kaksi akseliväliä

LF Electric on aluksi saatavilla 19 tonnin mallina, jonka akselivälinä voi olla 5,3 tai 5,85 metriä. Kuorma-auton päällirakenteen ja kuorman suurin sallittu paino on 11 700 kg, mikä sopii useimpiin kaupunkijakelutehtäviin.

LF-autojen edut

LF Electric -autot luonnollisesti tarjoavat käyttäjälleen samat edut kuin polttomoottoriset sisarmallinsa. Muiden LF-mallien tavoin se tarjoaa helpon nousun ohjaamoon, erinomaisen näkyvyyden kaikkiin suuntiin, miellyttävän ajomukavuuden ja pienen kääntösäteen, jonka ansiosta hallittavuus on huippuluokkaa. Se on erinomainen valinta jokaiselle kaupunkijakeluauton kuljettajalle.

DAF LF Electric on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Dana Inc:n kanssa ja sen tuotanto alkaa toukokuussa Leyland Trucksin tehtaalla Iso-Britanniassa.

Tekniset tiedot

DAF LF Electric 4×2 -tasakuorma-auto

 • Kokonaispaino 19 tonnia, alustan paino 7 300 kg
 • Akseliväli 5 300 millimetriä tai 5 850 millimetriä
 • Sähkömoottori Dana, kestomagneetti
 • Teho 250 kW (nimellinen) / 370 kW (huippu)
 • Vääntömomentti 1 200 Nm (nimellinen) / 3 700 Nm (huippu)
 • Akun kapasiteetti 282 kWh (käytettävissä 254 kWh)
 • Täyteen ladatun ajoneuvon toimintamatka enintään 280 km
 • Akkujen pikalataus, 150 kW
  • 20–80 % 1 t
  • 0–100 % 2 t
 • Hidas lataus, 22 kW
  • 20–80 % 6,5 t
  • 0–100 % 12 t

Lue seuraavaksi