Uutiset

Uutiset

Toisen matkustaja-autolautan aloitus Raumalla

Rauman telakalla aloitettiin joulunalusviikolla toisen maailman eteläisimmän LNG-matkustaja-autolautan rakentaminen Australian ja Tasmanian väliselle avomerireitille. Rauma Marine Constructions (RMC) aloitti jälkimmäisen tasmanialaisaluksen tuotannon perinteisellä steel cutting -seremonialla. Telakalla rakennettavien identtisten sisaralusten suunnittelu ja tuotanto on edennyt sovitussa aikataulussa. Vuoden 2024 alussa ja lopussa valmistuvien matkustaja-autolauttojen reitti tulee kulkemaan Australian ja Tasmanian välisellä avomerellä. Alue asettaa kalustolle kovat vaatimukset.

Rauma Marine Constructions juhli tiistaina 20. Joulukuuta, 2022 jälleen uuden matkustaja-autolautan tuotannon aloitusta, kun Australian ja Tasmanian väliä tulevaisuudessa liikennöivän Spirit of Tasmania V:n rakennustyöt käynnistettiin Rauman telakalla perinteisellä steel cutting -seremonialla. Samalle reitille menevän ensimmäisen aluksen tuotanto aloitettiin vuoden 2022 helmikuussa ja sen köli laskettiin lokakuun lopulla.

Spirit of Tasmania -sisaralusten tuleva kohdereitti on maailma eteläisin liikennöintireitti. Se sijaitsee Raumalta katsottuna toisella puolella maailmaa, mutta yhteistyö telakan ja varustamon välille on rakentunut saumattomaksi ja luottamus hyväksi.

”Ensimmäisen Spirit of Tasmania -aluksen ollessa vauhdissa on hienoa päästä jatkamaan laivasarjan tuotantoa sujuvassa yhteistyössä asiakkaan kanssa. Asiakas tarvitsee reitilleen kaksi uutta laivaa ja on hyvä, että laivat valmistuvat lähekkäin”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Mika Heiskanen.

Alusten suunnittelu ja tuotanto on edennyt sovitun aikataulun mukaisesti. Niiden tilaaja Spirit of Tasmania (TT-Line Company) on merkittävä tekijä Australian ja Tasmanian välisessä meriliikenteessä. Tällä hetkellä Spirit of Tasmania -nimiset alukset kuljettavat vuosittain 450 000 matkustajaa.

Alukset räätälöity vaativalle avomerireitille

Uudet alukset tulevat liikennöimään vaativista meriolosuhteista tunnetulla avomerireitillä Bassinsalmessa Australian Victorian osavaltiossa sijaitsevan Geelongin ja Tasmanian osavaltion Devonportin välillä. Alukset on suunniteltu varta vasten kyseiselle reitille. Ne kulkevat satamien väliä tauotta ja kohtaavat toisensa merellä.

Laivat varustetaan nykyaikaisella nesteytettyä maakaasua (LNG:tä) käyttävällä kaksoispolttoainemoottorilla. Matkustajia aluksille mahtuu 1 800, ja niiden bruttovetoisuus on noin 48 000 tonnia. Uudet alukset korvaavat niin ikään Suomessa 1990-luvun lopulla rakennetut kaksi matkustaja-autolauttaa.

”Uudet laivat ovat mittojensa puolesta paljon tällä hetkellä käytössä olevia aluksia suurempia ja pystyvät kuljettamaan enemmän matkustajia, henkilöautoja sekä rahtia. Aluksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus Tasmanian talouteen seuraavat 30 vuotta”, Spirit of Tasmanian toimitusjohtaja Bernard Dwyer sanoo.

Rauman telakalle alusten suunnittelu ja rakentaminen tuo töitä 3 500 henkilötyövuoden verran.

Ensimmäinen näistä Tasmanian linjan aluksista valmistuu vuoden 2024 alussa ja toinen vuoden 2024 lopulla.

Rauman telakalla on samanaikaisesti työn alla myös Puolustusvoimien monitoimikorvettien suunnittelu ja rakentaminen.


Lue seuraavaksi