Uutiset

Työkoneet

Ykkösmatto Oy valmistaa räjäytysmatot ja kuormapeitteet

Kierrätysrenkaat hyötykäyttöön

–          Ykkösmatto Oy valmistaa räjäytysmatot ja kuormapeitteet

 

Ykkösmatto Oy on vuonna 2011 perustettu yritys, joka jalostaa itse kehitetyllä konekalustolla kierrätysrenkaista huippuluokan räjäytysmattoja sekä kuormapeitteitä. Iittalassa aivan kolmostien varressa sijaitsevissa toimitiloissa valmistetut räjäytysmatot ovat nopeasti löytäneet asiakaskuntansa suomalaisten louhinta-alan ammattilaisten joukossa ja nyt markkinoille saapuvat vaativien kuljetusten kuormapeitteet ovat jo herättäneet runsaasti mielenkiintoa.

Ykkösmatto Oy:n taustalla on louhinta-alan pitkän linjan ammattilaisia ja yrityksen toimitusjohtaja Jouni Rautalinilla on yli 30 vuoden kokemus alasta aina porarista panostajaan. Rautalin ja Teuvo Pietikäinen näkivät räjäytysmatoissa parantamisen varaa ja ryhtyivät kehittämään konekantaa, jolla laadukkaita mattoja voidaan valmistaa tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Tuotanto saatiin nopeasti käyntiin ja runsaan vuoden aikana Ykkösmatolle on syntynyt jo vahva vakioasiakaskunta ympäri Suomen. Menekkiä on varmasti auttanut myös tuotteiden maltillinen hinnoittelu.

Räjäytysmatto pitää minkä lupaa

Ykkösmaton räjäytysmatto on ammattilaisten kehittämä, minkä havaitsee niin käytetyistä materiaaleista kuin käytännön toimivuudesta.  Räjäytysmatot valmistetaan Kuusakoski Oy:n toimittamista renkaista, jotka Iittalassa lajitellaan käyttötarkoituksen mukaan. Räjäytysmatoiksi kelpuutetaan vain hyväkuntoinen aines ja siitä tehdään yleensä kolme metriä leveä ja viisi metriä pitkä matto. Maton rakenne kiristetään hydraulisesti, mikä takaa voimakkaidenkin räjäytysten kestävyyden. Matto varustetaan kuudella kestävällä, nostureissa käytetyistä vaijereista valmistetuilla nostolenkillä, mikä takaa helpon asennettavuuden joka suunnalta. Mattoja saa myös halutessaan mittatilaustyönä erikoiskokoisina ja myös lenkkien määrän voi tarpeen niin vaatiessa muuttaa itselleen sopivaksi. Peruskokoisen räjäytysmaton paino on noin 1 100 kiloa eli sen käsittely onnistuu kyllä louhinta- ja räjäytystyömailla käytettävällä konekannalla.

Palaute kannustavaa

Ykkösmaton räjäytysmatot ovat saaneet asiakkailta kiitettävää palautetta ja tilauksia on tullut sekä isoilta että pieniltä yrityksiltä. Tilausmäärissäkin vaihtelua on yksittäisistä kappaleista kymmeniin ja Rautalin sekä Pietikäinen lupaavat, että kaikkia asiakkaita palvellaan yhtä hyvin.  Mattojen toimitus asiakkaalle tehdään sopimuksen mukaan, mutta halutessaan voi matot noutaa vaikka itse suoraan Iittalasta. Toiminnan ekologisuudesta kertoo myös se, että matkansa päähän tulleet matot voidaan purkaa ja vaijerit sekä hyväkuntoiset mattojen osat otetaan edelleen uudelleen käyttöön. Käyttöön kelpaamaton materiaali silputaan ja se toimitetaan takaisin Kuusakoskelle edelleen hyötykäyttöön.

Kuormapeitteet vaativille lasteille

Ykkösmaton vastaanottamassa rengasmateriaalissa on mukana runsaasti heikompilaatuista ainesta sekä ns. rasvattuja renkaita, jotka eivät kelpaa räjäytysmattojen ainesosaksi. Ykkösmatolla mietittiin käyttökohdetta tälle tavaralle ja kehitystyön tuloksena on nyt tuotu markkinoille jämerät kuormapeitteet. Kuormapeitteiden vakoleveys on 2,2 metriä ja pituudeksi voi valita 5,5, 6 tai 6,5 metriä, mutta peitteen voi tilata myös omilla mitoilla. Peite soveltuu kaikille, joilla on käytössä nosturi, kuormain tai kaivukone, jolla peitteen saa nostettua kuorman päälle. Peitteessä on yksi vaijerilenkki kummassakin päässä ja kestävän peitteen neliöpaino on vain noin 50 kiloa, joten se ei syö runsaasti kantavuutta.  Peite soveltuu erinomaisesti vaikkapa romu-, risu- tai purku-urakoitsijoille, sillä esimerkiksi terävä rautaromu ei tätä peitettä revi kuten pressuja. Myös kippaus onnistuu peitteen kanssa mainiosti, sillä riittää kunhan peite on lavan etuosasta tukevasti kiinni.

Ekologista ja kotimaista

Kun nykyään kaikessa korostetaan vihreitä arvoja ja kierrätyksen merkitystä, toimii Ykkösmatto tässä alan edelläkävijänä. Ennen käyttökelvottomaksi tuomitusta materiaalista saadaan uudelleen käyttöön hyödyllisiä tuotteita, joiden kestävyys ja käyttöikä ovat korkeata tasoa. Rautalin myös korostaa, että heidän tuotteensa ovat ekologisia, kotimaisia tuotteita, jotka valmistetaan täysin kotimaisella työvoimalla. ”Asiakkaiden antamat palautteet otetaan Ykkösmatolla mielellään vastaan ja ne otetaan sekä vanhojen että uusien tuotteiden kehittämisessä tarkoin huomioon”, päättää Rautalin.

Lue seuraavaksi