Uutiset

Työkoneet

VTN-vuokrapulveroijalla purku-urakalle

Vuokraus on kätevä tapa hankkia lisäkapasiteettia ja vastata näin normaalista poikkeaviin urakkatarjouksiin. Näin toimien vaasalainen Cristian Saarela sai yritykselleen Veljekset Saarela Oy:lle poikkeuksellisen betonipurku-urakan. Vuokrauskohteena oli VTN VF19 -pulveroija, joka vuokrattiin Marakonilta.

Veljekset Saarelan kalustoon kuuluu neljä tela-alustaista ja kaksi pyöräalustaista kaivukonetta, joilla urakoidaan Vaasan keskustan tuntumassa. ”Oikeastaan kaikki työmaat ovat viiden kilometrin säteeltä torilta”, kuvailee Saarela. Työmaat ovat pääasiassa kaupungin ja yksityisten talonrakentajien palvelua.

Purku-urakoita Saarela tekee muutaman vuodessa ja ne ovat olleet pääasiassa puurakenteisten omakotitalojen purkuja. ”Niissä ei kovin paljoa ole betonia ja sotien jälkeen valetut betonit ovat varsin pehmeää materiaalia. Niissä ei ole tarvittu erityisiä betoninpurkulaitteita, omalla Rammerilla on ne saatu järkevästi purettua.”

Sahan perustuksille

Tänä syksynä Veljekset Saarelalle tarjottiin sahan perustusten purkua. Kyseessä on 1800-luvun puolella toimintansa aloittanut, viimeiseksi Rauma-Repolan omistuksessa ollut Kronvikin saha, jonka rakennuksista suurin osa purettiin 1980-luvulla, mutta perustukset jäivät silloin paikoilleen. Perustusten päälle ehti jo kasvaa metsä, joka nyt piti siis ensin poistaa.

Peruskoneet Saarelalla olivat sopivat purku-urakkaan, mutta asianmukaista betonin särkemistä ja rautojen erottelua varten tarvittavaa pulveroijaa ei kalustossa ole. Lisäkapasiteettia Saarela on ennenkin hankkinut vuokraamalla, tosin vain kaivukoneita, nyt ensimmäistä kertaa lisälaitteita. ”Usein vuokraamisessa on ongelmana, että vuokralaitetta ei saa juuri silloin, kun sitä tarvitaan, joten pieni homma tehdään jollakin toisella tavalla”, tietää Saarela.

Lähtökohtana vuokraamiselle oli, että vuokraajan pitää olla sen verran iso ja tunnettu talo, että asiat hoituvat varmuudella haastavammissakin tilanteissa. ”Marakon oli vakuuttava vuokraajana. Talo ei kovinkaan tuttu ollut ennestään, vaikka meillä onkin tuo peruskunnostettuna hankittu Rammer S54 -vasara. Siihen ei kuitenkaan ole varaosia juurikaan tarvittu, joten asiointi Marakonin suuntaan on ollut vähäistä.”

Luotettava peli

Vuokrauksen etuihin Saarela ynnää kaikin puolin työhön valmiin paketin ja kiittelee kuinka helposti vuokraaminen sujui. ”Mukana oli kaikki tarpeellinen asennukseen tiivistyslevyistä lähtien. Todella hyvin oli ajateltu mukaan mitä asennuksessa ja käyttämisessä tarvitaan. Terät ovat uudet, joten työ käy hyvin ja huolettomasti.”

”Vuokraaminen tällaisesta yrityksestä, jossa on voimaa takana kunnolla, on luotettavaa ja sujuvaa. Laitteita on saatavilla hyvin ja siitä on selkeä etu, sillä usein nämä tilanteet tulevat nopeasti. Uskon myös, että jos jostakin syystä tulisi laiterikko tämän kanssa, saisimme sen kuntoon tai uuden tilalle nopeasti. Luultavasti ottavat hyllystä uutta tilalle tarvittaessa”, luottaa Saarela.

”Nyt tämä kohde on siinäkin suhteessa haasteellinen, että etukäteen ei ole kovin tarkkaa tietoa paljonko purettavaa on. Vain pieni osa perustuksista on näkyvissä, paikoin ne ovat aika pieniä, mutta toisin paikoin taas suhteellisen järeitä ja jossakin on umpilattioitakin, joissa menee aikaa taas ihan eri tavalla. Kuukausi tässä nyt on oltu ja menee varmaan tammikuulle, ennen kuin tämä on kaikki purettu”, arvelee Saarela joulukuun alkupäivinä.

”Tässä näkee samalla miten laite pelaa kaikkiaan. Hyvältä ja laadukkaalta tämä VTN vaikuttaa. Muotoilu on hyvä ja teho paikallaan. Toiminta on nopeaa, sillä tyhjänä leuat liikkuvat nopeasti ja vauhti hidastuu vasta kun voimaa todella tarvitaan. Toisaalta tällainen voisi olla hyvä ihan omanakin, tämän urakan kokemuksilla on mahdolliselle ostopäätökselle hyvät taustat”, päättää Saarela.

Klaus ja Cristian Saarela tutkivat, että vielä ei leuoissa ole juuri kulumaa. Pulveroijaa kuukauden verran käyttänyt Klaus on tykästynyt VTN:n pulveroijaan: ”Ihan huippuvehje!”.

Lue seuraavaksi