Uutiset

Työkoneet

Volvo Days 2024 – sähköä ja lisää sähköä


Konepörssissä 7/2024 oli artikkeli Volvo Days 2024 -tapahtumassa esitellyistä uusista Volvon dieselkäyttöisistä kaivukonemalleista kokoluokkiin 21– 52 tonnia (artikkeliin myös tästä). Samassa yhteydessä nähtiin myös tuoreita lisäyksiä täyssähkökäyttöisten koneiden valikoimiin. Pieniä kompakteja Volvo-minikaivukoneita ja -pyöräkuormaajia on ollut markkinoilla jo muutamia vuosia, mutta nyt hiljalleen siirrytään kohti järeämpiä kokoluokkia.

Tilaisuudessa puhunut Volvo Construction Equipmentin pääjohtaja Melker Jernberg totesi maarakennuskoneteollisuudenkin kohtaavan nyt ennennäkemättömiä haasteita. Sillä on kannettavana oma osuutensa kohti puhtaampaa tulevaisuutta. Koneiden tulee tulevaisuudessa olla yhä päästöttömämpiä, turvallisempia ja älykkäämpiä. Volvo panostaa näihin asioihin yhä vahvemmin tiiviissä yhteistyössä asiakkaidensa kanssa. Sähkökäyttö on yksi vahvimmin kehittyvistä sektoreista.

Vielä tällä hetkellä sähkökoneiden osuus Volvon koko tuotannosta on kuitenkin varsin vaatimaton.

Volvon ensimmäinen pyöräalustainen sähkökone on malliltaan EWR150 Electric.

”Vuonna 2023 valmistimme noin 60 000 maarakennuskonetta, joista noin 900 oli sähkökäyttöisiä. Odotamme niiden osuuden kuitenkin kasvavan vahvasti jo lähivuosina ja tavoitteenamme on, että vuoteen 2030 mennessä niiden osuus olisi jo 30 prosenttia koko tuotannostamme”, kertoo Euroopan myyntijohtaja Carl Slotte.

Volvon hiilineutraalisuustavoite on vuodessa 2040 ja se edellyttää juuri edellä mainittua kehityskulkua kohti päästöttömiä koneita.

Volvon maarakennuskoneita tehdään tällä hetkellä Ruotsin lisäksi Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Amerikassa, Brasiliassa, Intiassa, Kiinassa ja Koreassa. Konevalmistajana se kuuluu suurien joukkoon ja on vuosittain liikevaihdolla vertailtuna sijan viisi paikkeilla. Pääkonttori on nyt Eskilstunassa, jossa sijaitsee myös maarakennuskoneiden esittelyyn ja koulutukseen paneutuva, 75 hehtaarin kokoinen keskittymä. Volvo Days -tapahtumassakin kaikki kohteet ja noin 80 erilaista konemallia oli saatu levitettyä varsin väljästi alueelle.

Euroopan myyntijohtajan Carl Slotten mukaan panostus täyssähkökäyttöisiin koneisiin on Volvon hiilineutraalisuuteen vuoteen 2040 mennessä tähtäävän strategian mukainen. Pyöräkuormaaja Volvo L120 Electric on tuore lisäys tähän kategoriaan.

Kolmen kopla

Volvon mukaan täyssähkökäyttöiset koneet ovat energiakustannuksiltaan noin 65 prosenttia edullisemmat kuin vastaavankokoiset dieselmallit. Huollon tarvekin mainitaan 30 prosenttia pienemmäksi, joten ainoastaan korkeampaa hankintahintaa ei kannata sokeasti tuijottaa. Elinkaarikustannukset ratkaisevat pitkässä juoksussa, mikä tulee edullisimmaksi.

Kuljettajan kannalta oleellista on, että sähkökoneet aiheuttavat vähemmän tärinää ja melua. Myös lämmön tuotanto on pienempää kuin dieselkoneissa, joten työympäristö sekä ohjaamossa että koneen ympärillä on miellyttävämpi. Ainakin julkinen sektori on meillä Suomessakin jo monissa urakoissa edellyttämässä myös päästövapaiden koneiden käyttöä.

Volvo L 120 Electric -pyöräkuormaaja painaa varusteista riippuen 19–21,5 tonnia ja omaa kuuden tonnin nostokyvyn. Akuston kapasiteetti on 282 kilowattituntia ja valmistaja lupaa 5–9 tunnin työskentelyajan kertalatauksella. 10 prosentin varauksesta sataan luvataan 40 minuutin aika, kun käytössä on 180 kilowatin DC-pikalaturi. Latausinfran puuttuessa työmaalta sähkön lähteenä voidaan käyttää myös uutta PU500-voimayksikköä. 40 kilowatin latauksella tarvitaan yön yli lataus.

Peltien alta löytyy kaksi sähkömoottoria voimansiirrolle ja yksi hydrauliikalle. Järjestelmän jännite on 600 volttia, joten vain koulutetuilla asentajilla on asiaa sähkökomponentteihin.

Volvon mukaan L120 Electric tulee olemaan saatavilla kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Volvo L90 Electric on toinen akkukäyttöinen pyöräkuormaajauutuus. Senkin peltien alla sähkö liikkuu 600 voltin jännitteellä.

L120:n pikkuveli L90 Electric sijoittuu 15 tonnin kokoluokkaan ja työpainon vaihteluväli on varustelusta riippuen 14,5–17,3 tonnia. Tämän massan liikutteluun riittää voimansiirrossa yksi sähkömoottori ja hydrauliikalle toki on myös omansa.

L90:n akun kapasiteetti on 180 kilowattituntia ja latausajaksi ilmoitetaan 4–5 tuntia. Kevyessä taukojen tauottamassa työssä päästään jo koko työpäivän rupeamaan. Latausajaksi mainitaan noin 70 minuuttia nollasta sataan, kun käytössä on 150 kilowatin DC-pikalaturi. Sisäänrakennettu AC-latauslaite vaatii yli yön latausajan eli noin 6–7 tuntia.

Volvo Days -tapahtumassa pääsi koeajamaan pyöräkuormaajista vain L90 Electric -mallia. Kasaan tunkeutumisessa yksi piirre pistää heti silmään. Kun teho on välittömästi käytettävissä, niin kauha täyttyy vaivattomasti ja erittäin nopeasti. Käyttäytyminen poikkeaa siltä osin aika paljon dieselkoneeseen verrattuna.

L 90 Electric tulee markkinoille ensi vuonna.

Joitain jälkiasennuksena tehtyjä täyssähköversioita pyöräalustaisista kaivukoneista on nähty jo Volvon kilpailijoilta, mutta uusi EWR150 Electric on täysin tehdasvalmisteinen kaivukoneuutuus. Sen teknistä dataa oli saatavilla vielä aika niukasti. Työpainoksi mainittiin 15,4–17,9 tonnia. Kone tulee saataville valituille markkinoille ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Silloin kun latausinfraa ei työmaalta löydy, tuodaan paikalle vähän suuremman kokoluokan ”powerpack”. Volvo on esitellyt jo aiemmin 330–400 kilowattitunnin kapasiteetin omaavan PU500-voimayksikön. Nyt esiteltiin pienempi 40 kilowattitunnin malli, joka soveltuu erinomaisesti kompaktien koneiden latauslaitteeksi. Se ladataan joko kuuden kilowatin verkkoliitännällä tai nopeammalla 17 kilowatin DC-tasavirtalaturilla. Yksikkö on helposti siirrettävissä vaikka trukkihaarukoilla, sillä se painaa vain 900 kilogrammaa ja on mitoiltaan 1 200x900x900 millimetriä.
Volvo R100 -kiviauto saa seurakseen nyt pari pikkuveljeä eli mallit R60 ja R70, joiden kapasiteetit ovat 55 ja 65 tonnia. R60:n lavan tilavuus on 36 ja isoveljensä 42 kuutiometriä. Autot valmistetaan Skotlannissa Volvon Motherwellin tehtaalla.





Lue seuraavaksi