Uutiset

Työkoneet

Vögelen kompaktin kokoinen asfaltinlevitin, Super 1600-3i

Vögelen Universal Class -asfaltinlevittimet ovat monen keskikokoisen urakoitsijan tukipilareita, koska näitä koneita voidaan käyttää monissa eri kohteissa. Suositun Super 1800-3i -mallin ohella myös kompaktimman kokoista Super 1600-3i:tä myydään paljon. Oheiset esimerkit Etelä-Saksan työmailta selittävät näiden koneiden suosion.

Katujen kunnostusta Karlsruhessa

Äskettäin koottu asfalttiporukka odotti innolla töiden aloittamista uudella Vögele Super 1600-3i -levittimellä, joka saisi ensikasteensa yhdessä AB 500 TV -tasoituspalkin kanssa. Työmaa oli samalla sikäläisen urakoitsijan ensimmäinen asfaltointiprojekti. Koneenkuljettaja Marcel Keulelle se ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta levittimen ohjaksissa.
”Mukavaa taas haistella lämpimän asfaltin tuoksua. Hienoa päästä tekemään töitä tällaisen uutta tekniikkaa sisältävän koneen kanssa”, kertoo Marcel. Ensimmäisessä kohteessaan Marcel ja muu ryhmä asfaltoivat kaupunkialueiden väyliä leveydeltään 3,5–3,8 metriä.

ErgoPlus 3, yksinkertaista käyttöä

Vögelen asfaltinlevittimien helppokäyttöisyys tulee aina heti esille, oli sitten kyseessä laitteen ensimmäinen työmaa tai tuhannes. Uusinta tekniikkaa sisältävä kone on kelvollinen vasta sitten, kun sen käyttö on helppoa ja sulavaa. Ergoplus 3 -kuljettajan ”komentosillalla” ovat myös levittimen ja tasoituspalkin hallintalaitteet. Mukana on lisäksi Vögelen automaattinen kaltevuuden hallintajärjestelmä, Niveltronic Plus. Kytkinpaneelit ovat tukevaa tekoa, kytkimet on sijoitettu ergonomisesti oikein ja järjestys on looginen. Paljon käytettäviä toimintoja ohjataan painokytkimillä. Kytkimien käyttö onnistuu helposti myös hansikkaat kädessä. Harvemmin tehtävät säädöt tapahtuvat värillisellä digitaalinäytöllä.

Vögelen tarkat ja kosketusvapaat akustiset anturit

Jo heti ensimmäisellä työmaalla vaadittiin suurta tarkkuutta. Vaatimus oli ±4 millimetrin poikkeama. Työssä päätettiin käyttää kahta Vögelen anturia, jotta päästäisiin tavoitteeseen. Ensin skannattiin pohjat lähtöarvoiksi. Antureiden ja Niveltronic Plus -järjestelmän avulla oli helppo saavuttaa haluttu tarkkuus. Antureiden kalibrointi on helppoa; painetaan vain ErgoPlus 3 -hallintapaneelin Pika-asetus-nappia. Anturin led-valo kertoo, kun asetusarvo on sopiva.

Premium-luokan asfaltinlevitin ”Dash 3”-teknologialla

Toisella työmaalla Titisee-Neustadtissa ryhmä käynnisti työt uudella Super 1600-3i -levittimellä. Yhtenä laitteen ostoon vaikuttaneena seikkana oli levittimen runsas varustelutaso. Uusi levitin selviää niin kapeiden käytävien kuin leveiden maanteiden päällystämisestä. Moottorin teho on 116 kilowattia ja levittimen massasäiliön kapasiteetti 13 tonnia. Levityskapasiteetti on 600 tonnia tunnissa.
Tällä työmaalla säästettiin paljon tehokasta aikaa AutoSet Plus -asemointijärjestelmän avulla. Sen avulla voidaan kaikki asetukset tallettaa ja palauttaa taas käyttöön yhdellä napin painalluksella. AutoSet Plus -toiminto on yksi edistyksellinen ominaisuus tässä ”Dash 3”-luokan levittimessä. Näissä premium-luokan levittimissä on myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten Vögele Eco Plus -varustepaketti, joka vähentää polttoaineenkulutusta ja melua.

AB 500 TV, jatkettava tasoituspalkki soveltuu kaikille tieprofiileille

Titisee-Neustadtin työmaalla levitettiin Super 1600-3i:llä viiden metrin levyistä kaistaa. Tai tarkemmin sanottuna AB 500 TV -tasoituspalkki oli säädetty kyseiseen leveyteen. Maksimi työleveys on 7,5 metriä. Koneella tehtiin niin 10 senttimetrin kuin neljän senttimetrinkin paksuista massapintaa. Lopulliset tiivistykset tehtiin kolmella Hammin jyrällä.
Tasoituspalkin säätöjen avulla voidaan näppärästi hallita lopputulosta. Esimerkiksi sadevesille on helppo tehdä poikittaisia uria, kun käytössä on AB 500 TV -tasoituspalkki ja sen käytön hallitseva koneenkäyttäjä.

Lapiotyöt voi unohtaa ahtaissa paikoissa

Asfalttitöitä tehdään paljon rakennusten läheisyydessä, jolloin pinnan korkeudella on suuri merkitys. Tällaisissa kohteista AB 500 TV -tasoituspalkista on suurta etua. Jatkettavan tasoituspalkin avulla voidaan levittää kauaskin koneen keskilinjasta työn laadun siitä kärsimättä. Monilla työmailla käsityön osuus seinän ja muiden reunojen viimeistelyssä on jäänyt minimaaliseksi.
Tela-alustainen levitin on ketterä liikkeissään. Kone pyörähtää tarvittaessa ympäri paikallaan. 5,7 metrin pituinen Super 1600-3i -levitin on suunniteltu tehokkaaksi työkoneeksi vaikeissakin paikoissa tapahtuviin levitystöihin.

Tekniset  tiedot:

Vögele  Super 1600-3i
Maksimi työleveys: 7,5 m
Maksimi levityskapasiteetti: 600 t/h
Kuljetusleveys:  2,5 m
Moottori:  diesel, 116 kW
ErgoPlus 3 -toiminnoin
EcoPlus-vähäpäästöisellä varustepaketilla
AutoSet Plus -toiminnoin, nopeiden levitysasetusten tekemiseen
”Dash 3” -luokan asfaltinlevitin  


Lue myös: Wirtgenin MillAssist automatisoi jyrsinnän

Lue seuraavaksi