Uutiset

Työkoneet

VMT Strong – isoja muoviputkia

Virtain Muovityö Oy (VMT) on perinteikäs muovialan yritys. Monipuolinen ruiskuvalu- ja puhallusmuovaustuotteiden valikoima on nyt saanut jatkoa entistä suurempien putkien valmistuksesta. Uuden koneinvestoinnin ansiosta VMT voi toimittaa halkaisijaltaan kolmen metrin muoviputkia tai muovisäiliöitä.

VMT tekee muovituotteita asiakkaille ”avaimet käteen” -periaatteella. ”Käytännössä tämä tarkoittaa karkeasti sitä, että asiakas tulee meille teknisen ongelman kanssa ja me pyrimme ratkaisemaan sen muovituotteella”, kertoo projektipäällikkö Ville Mäkinen.

Ville Mäkinen esittelee profiilia, josta kaksikerrosputki valmistetaan. Viereinen putki on mahdollisista pienemmän pään halkaisijalla – vaihtoehdot ovat välillä 0,8-3 metriä.

Uusimpana menetelmänä VMT:llä on kaksikerrosmuoviputken valmistus. Koot näillä putkilla ovat 0,8 – 3,0 metriä ja pituutta jopa 25 metriä yhtämittaisena. ”Pituus voisi olla enemmänkin, mutta tuolla kohdalla tulee hallin seinä vastaan. Muutoinkin tuo alkaa olla jo aika pitkä kuljetustenkin kannalta ja muoviputken jatkaminen on suhteellisen helppoa”, valottaa Ville Mäkinen.

Putki valmistetaan kiertämällä neliöprofiilia, jota valmistetaan halutun kokoista seinämävahvuuden mukaan. Profiilit hitsataan yhteen, joten rakenteesta tulee varsin tukeva. Viime vuonna hankitulla koneella ajettiin syksyllä koeajot ja haettiin tienalitusluokitus SN8 kahden metrin läpimittoihin asti. Nyt tuote on valmiina markkinointiin. VMT myy tuotteita kaikille halukkaille yksityishenkilöistä alkaen, mutta tavoitteena on päästä mukaan isoihin projekteihin.

Perinteisellä puhallusmuovausmenetelmällä valmistetaan säiliömäisiä kappaleita. Kuvassa VMT:n oma tuote, mönkijään kiinnitettävä kuljetusboxi, jossa voidaan kuljettaa esim. työkaluja.

Puhallusmuovausmenetelmä on käytännöllinen erilaisten säiliöiden valmistamisessa jo puolen litran kokoluokasta asti, mutta VMT:n puhalluskoneet mahdollistavat kappaleiden valmistamisen aina 500 litraan saakka. VMT tekee muun muassa paisuntasäiliöitä ajoneuvoteollisuudelle sekä säiliöitä vesijärjestelmiin ja kemikaalisäiliöiksi.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi