Uutiset

Työkoneet

Vimelcolta kasakuljetin Reijo Mehtälä Oy:lle

Raahelainen koneurakoitsija Reijo Mehtälä Oy on hankkinut Telestack HF523 -kasakuljettimen tehostamaan materiaalinkäsittelytoimintojaan. Yritys tekee paljon koneellista teollisuuspalvelua SSAB:n Raahen terästehtaalla ja uudella kuljettimella pystytään parantamaan materiaalien varastointiastetta. Kuljettimen avulla pystytään nyt tekemään entistä korkeampia varastokasoja ja näin tehostamaan varastointia.

Kalajoelta kotoisin oleva, maatalon poika Reijo Mehtälä aloitti konehommat vuonna 1963 traktorikaivurilla yhden miehen yrityksenä. Koneena oli Massey Ferguson 203 -traktori, johon oli liitetty Massey Ferguson 220 -kaivulisälaite. 90-luvulla henkilökuntaa oli jo viitisentoista ja toiminta keskittynyt Raahen seudulle. Alusta alkaen Raahen terästehdas on ollut tärkeä toimeksiantaja Mehtälän toiminnalle, ja on sitä edelleenkin. Henkilökuntaa on nykyisin reilut 50. Toimenkuvana on koneelliset teollisuuspalvelut sekä maa- ja vesirakentaminen (rannalta). Toimialueena on koko Pohjois-Pohjanmaa toiminnan painottuessa edelleen kuitenkin Raahen lähialueille.

Reijo Mehtälä Oy:n uusi tela-alustainen Telestack HF523 -kasakuljetin on varustettu syöttökaukalon alla olevalla syöttökuljettimella. Se nopeuttaa työntekoa oleellisesti. Syöttökoneena toimiva Volvo L220E antaa mittakaavaa kookkaalle kuljettimelle.

”Teollisuuspuoli on se meidän toiminnan ykkönen. Olemme kuitenkin panostaneet viime aikoina myös teollisuuden ulkopuoliseen maa- ja vesirakentamiseen. Meille on kertynyt runsaasti erikoisosaamista juuri teollisuuden parissa työskenneltäessä. Sitä haluamme nyt hyödyntää muuallakin”, sanoo Ilkka Mehtälä Reijo Mehtälä Oy:stä.

Isänsä Reijon jalanjäljissä Ilkka luotsaa nyt yritystä ja kolmaskin sukupolvi on jo mukana. Ilkan poika Jarkko ajaa talon koneita, kuten isänsäkin teki jo nuorena. Ilkka sanoo tarttuneensa traktorin rattiin jo heti saatuaan traktorikortin 15-vuotiaana. Siitä asti koneiden kanssa operointi on ollut Ilkalle jokapäiväistä toimintaa.

Ilkka Mehtälä (vas.) kädessään kuljettimen langallinen kauko-ohjain. Jarkko Mehtälällä on puolestaan sylissään langaton ohjain. Molemmat ohjaimet ovat pienikokoisia ja mahdollistavat kuljettimen joutuisan käytön.

Monipuolinen valikoima

Teollisuuden konepalveluiden myötä kaluston kirjo on runsas. Noin sadan koneen arsenaalissa on kaivukoneita painohaarukkaan 1,0–60 tonnia, pyöräkuormaajia, dumppereita, kiviautoja, kurottajia, kuorma-autoja, tiehöyliä, jyriä, lavettiyhdistelmiä, seuloja ja kuljettimia. Muutoin suurikokoista kalustoa edustavien koneiden valikoimaan tuli hiljattain hieman pienempää kokoluokkaa edustava Brokkin purkurobotti. Keväällä kalusto täydentyi vielä myös Vimelcon toimittamalla Telestack-kasakuljettimella.

Konepuolella Volvo on Ilkka Mehtälän mukaan edustetuin merkki. Muitakin merkkejä toki mahtuu monia valikoimaan. Volvon osalta Mehtälä on tyytyväinen merkin hyvin toimivaan huoltoon ja varaosien saatavuuteen.

HF523-kuljettimella pystyy tekemään 10 metriä korkeaa kasaa. Purkukorkeus on säädettävissä kauko-ohjaimella. Syöttösuppilon tilavuus on reilut 10 kuutiometriä.

Telestack HF523

Reijo Mehtälä Oy hankki keväällä Telestack HF523 -syöttimellä varustetun kasakuljettimen tehostamaan kasavarastoinnin kapasiteettia. Uudella kuljettimella pystyy nyt tekemään 10 metriä korkeaa kasaa. Lisäksi laite on varustettu syöttökuljettimella, joka syöttää tavaraa varsinaiselle nousukuljettimelle. Maailmalla samalla periaatteella toimivia kuljettimia on tarjolla vain muutamia merkkejä.

Syöttökuljetin mahdollistaa ison syöttökaukalon hyödyntämisen. Tavara ei paakkuunnu suppilon pohjalle, kun syöttökuljetin ikään kuin raapii ja laahaa tavaraa kaukalosta nousukuljettimelle. Kaukaloa voi näin täyttää omaan tahtiin, kun syöttökuljetin pitää materiaalivirran tasaisena ja katkeamattomana. Työnteko sujuvoituu näillä eväin oleellisesti, mikä tällaisessa pitkäkestoisessa bulkkitavaran käsittelyssä on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Mehtälän kuljettimessa on lisäreunat, jolloin kaukalon tilavuus on Mehtälän laskelmien mukaan yli 10 kuutiometriä.

Seisokit, säädöt, tukokset ja muut häiriöt on pyritty minimoimaan tässä Telestackin kuljettimessa. Siinä olennaisia seikkoja tehokkaaseen työskentelyyn.

Helpot toiminnot

Kunnossapitoa helpottavat laakereiden patruunatyyppiset automaattirasvarit. Niitä on koneessa kymmenkunta. Tässä nousukuljettimen alapään telan automaattinen rasvapatruuna.

Ilkka Mehtälä kiittelee laitteen helppoa käyttöä ja huoltoa. Laite on varustettu Caterpillarin dieselpolttomoottorilla. Tela-alustaisena siirto työmaalla on helppoa joko langallisen tai langattoman kauko-ohjaimen avulla. Pidemmät siirrot hoituvat lavettikuljetuksena. Kuvissa nähtävän kokoonpanon paino on 24,5 tonnia ja korkeus kuljetuskuntoon niputettuna 3,1 metriä.

Perussäädöt tehdään konehuoneessa olevasta hallintapaneelista. Ja kun säädöt ovat kohdallaan, hoituu päivittäinen käyttö pienellä, langattomalla kauko-ohjaimella. Siirtoajo sekä nousukuljettimen nosto ja lasku onnistuvat näin pyöräkuormaajan ohjaamossa istuen. Säännöllistä huoltoa helpottavat kuljetinmattojen laakereiden automaattirasvarit. Laakereiden päälle on asennettu patruunatyyppinen annostelija, josta riittää rasvaa pitkäksi ajaksi. Vielä ei lähes puolen vuoden käytön jälkeen ole Mehtälän mukaan tarvinnut rasvapanoksia uusia. Muut huoltotoimenpiteet liittyvät lähinnä polttomoottorin ja voimansiirron hydrauliikan ylläpitoon.

Vimelco on tuttu toimija Reijo Mehtälä Oy:lle jo pitkältä ajalta. Luottamus maahantuojaan ja laitemyyjään on syntynyt vuosien saatossa monien laitetoimitusten yhteydessä.Lue seuraavaksi