Uutiset

Työkoneet

Veljekset Liugongin asialla

Kaivosteollisuus on Etelä-Afrikan talouden tukipilari. Maassa kaivetaan muun muassa timantteja, platinaa, kultaa, kromia ja hiiltä. Tuotanto on suurinta maailmassa. Kaivosala on vetänyt myös Van Der Merwen veljekset imuunsa.

Etelä-Afrikkalaiset veljekset Henk ja Daantjie Van Der Merwe kulkevat vuonna 1992 menehtyneen isänsä saappaanjäljissä ja työskentelevät molemmat omissa yhtiöissään kaivosalalla. Kaivoksilla urakoitsijana työskennellyt isä oli kova itse korjailemaan konekantaansa ja myös rakenteli aikansa kuluksi raudasta kaikenlaista. Tämä kipinä iskostui myös poikiin ja molemmilla hitsauspilli sekä työkalunippu pysyvät käsissä. Koneiden tekniikka on tuttua. Viidestä veljeksestä peräti neljä työskentelee kaivoksilla. Koneiden entisöinti on yksi Van Der Merwen poikien lempiharrastuksista.

Jo varsin nuorina miehinä kaikki pojat kulkivat isänsä mukana työmailla ja varsinkin korjausverstailla. Tärkeinä tehtävinä oli ojentaa isälle oikea avain tai noutaa sopiva varaosa. Aika äkkiä veljeksistä tuli täysoppineita mekaanikkoja.

Henk (kuva) on veljeksistä vanhin. Hän työskenteli urakoinnin alkamisvuonna 1987 Crocodile River –platinakaivoksen korjaamolla. Säästyneillä rahoilla hän osti ensimmäisen koneensa, joka oli tela-alaustainen pyöräkuormaaja International 564. Tai oikeastaan sen kuori, sillä esimerkiksi vaihteisto ja moottori puuttuivat. Alkoi vimmatun osien metsästys ja niin Hank entisöi koneen omin käsin työkuntoiseksi. Ensimmäinen oma urakka oli puhdistaa karjatilalla lantaa.

Internationalilla urakointi täydentyi muutaman vuoden kuluttua, kun Hank osti muutaman rekan. Näillä hän alkoi hoitaa muutaman kaivoksen logistisia kuljetuksia. Näin mies pääsi sisään kaivosbisnekseen, joka myöhemmin muokkautui pääasialliseksi toimeentulon lähteeksi. Milleniumin jälkeen Henk alkoi keskittyä pyöräkuormaajiin. Hän sekä vuokrasi että osti uusia koneita ja niillä syötti murskaimia sekä lastasi rekkoja.

Vuonna 2004 mies sai ensikosketuksensa Liugong-pyöräkuormaajiin. Hän vuokrasi kaksi LiuGong ZL50C –pyöräkuormaa kaivokselle.

”Aluksi sain osakseni pilkkaa ja kaikki epäilivät koneiden laatua ja suorituskykyä. Vähitellen koneet osoittivat suoriutuvansa töistä erinomaisesti ja ilkkujat hiljenivät”, muistelee Henk ensikosketustaan Liugongiin.

Ja vuonna 2005 hän osti ensimmäiset uudet Liugong ZL50C –pyöräkuormaajansa. Samalla mies oli yksi ensimmäisistä Liugong-käyttäjistä Kiinan ulkopuolella.

Siitä alkoikin tiivis yhteistyö Henkin ja Liugongin Etelä-Afrikan jälleenmyyjän kanssa. Vuosina 2006-2007 mies osti 13 uutta Liugongia. Vuonna 2008 tehtiin kaupat kymmenestä erikokoisesta pyöräkuormaajasta (816-888), 12:sta kaivukoneesta (906-925) sekä vielä kolmesta jyrästä ja neljästä tiehöylästä. Kaikkiaan Hank on ostanut 78 erilaista Liugong-konetta. Miehen yritys toimiikin nykyään useilla kaivoksilla Etelä-Afrikassa, mutta tekee myös urakointia tietyömailla. Vuonna 2011 Liugong avasi uuden tytäryhtiön Etelä-Afrikkaan ja tulloin yksi kultaisella pyöräkuormaajalla palkituista asiakkaista oli juuri Henk Van Der Merwe. Kuvassa Henk kättelee LiuGong Group Co:n puheenjohtajaa Wang Xiaohun kanssa.

Kaksi vuotta sitten ensimmäiset kaksi ZL50C-pyöräkuormaajaa siirtyivät hyvin palvelleina eläkkeelle.Henk ei halunnut luopua näistä rakkaista koneistaan ja hän päättikin entisöidä ne. Koneet saivat uuden elämän miehen maatilalla.

Henkin nuorempi veli Daantjie omistaa hänkin seitsemän kappaletta Liugong 856-pyöräkuormaajia. Myös ne työskentelevät platinakaivoksilla. Ura kuljettajana alkoi jo 10-vuotiaana ja 16 vuoden iässä hän siirtyi jo vakituiseksi isänsä yritykseen. Isän kuoltua hän siirtyi Skeat Mining Compan –yrityksen palvelukseen huoltamaan Caterpillar-, Liebherr- ja Komatsu –merkkisiä koneita. Työnjohtajan pesti koitti pian pystyvälle miehelle ja ennen yrittäjäksi ryhtymistään vuonna 2009, hän ehti vielä toisessakin kaivosyhtiössä kaivospäällikkönä.

Vuonna 2010 Daantjie osti ensimmäisen käytetyn, ZF-akseleilla varustetun Liugong 856 –pyöräkuormaajansa, jonka mitttarissa oli jo 4000 tuntia. Entisöiminen ykkösnyrkiksi ei kuitenkaan ollut ongelma. Koneella syötettiin murskainta ja lastattiin autoja Kathun rautamalmikaivoksella, Etelä-Afrikan keskiosissa. ”Kone on varsin tehokas. Se täyttää Bell B40-dumpperin lavan seitsemällä kauhallisella”, kertoo Daantjie. Nyt koneen mittarissa on 18 000 tuntia ja se on aktiivikäytössä edelleen. Veljekset ovat toimineet kiinalaismerkin mannekiineina Etelä-Afrikassa. Paitsi että ovat säilyneet uskollisina merkille, he ovat myös levittäneet uskoaan kaivosten johtoon ja muille urakoitsijoille.

”Aion jatkossakin luottaa Liugongiin bisneksen runkona ja tavoitteena on ohittaa Henk suurimapana Etelä-Afrikan Liugong-asiakkaana”, virnistää Daantjie.

”Koska Liugong on täällä edullisempi hankkia kuin länsimaiset merkit, niin monet näitä hankkineet jättävät kunnolliset huollot tekemättä. Kun koneet sitten alkavat reistailla, leimataan niiden laatu huonoksi. Vaikka rikkoutuminen aiheutuu omista laiminlyönneistä. Meillä molemmilla on vahva huolto- ja korjaustausta, joten pidämme koneet käyttökuntoisina ja kunnossa pitkään tekemellä huollot juuri huolto-ohjeiden mukaan ja ajallaan. Kuljettajien on tehtävä rasvaus aina vuorojen välillä sekä puhdistettava muun muassa jäähdytin ennen tukkeutumista ym. ”, tiivistävät veljekset bisnesideaansa. Osia koneisiin vaihdetaan jo ennen rikkoutumista.

Kuvassa Daantjie (oik.) kumppaninsa Eddien kanssa. Myös Eddiellä on Liugongin pyöräkuormaajia.

Platinakaivoksilla työskentely on koneille varsin vaativaa. Kolmessa vuorossa pyöräkuormaajat painavat töitä 21 tuntia vuorokaudessa. Platinamalmi on varsin tiheää ja painavaa, joten kauhoja on vahvistettu ja koneissa käytetään hieman vakiokauhasuositusta pienempiä tilavuuksia. Nelosvaihde eteenpäin on poistettu kokonaan käytöstä eli tyhjälläkään kauhalla ei käytössä ole kuin kolmosvaihde eteenpäin. Ja lastatessa käyttää saa vain ykkös- ja kakkosvaihdetta.

”Valvomme kuljettajien työskentelyä pistokokein. Jos esimerkiksi kone on likainen, niin kuljettaja joutuu heti sen puhdistamaan”, lisää Daantjie Van Der Merwe.

Kuvassa Daantjien kunnostama pyöräkuormaaja.

Kuten isoveljensä Henk, myös Daantjie kunnosti yhden melko loppuun ajetun pyöräkuormaajan mallia 856. Koneen mittarissa oli 9000 tuntia ja huollot oli pahasti laiminlyöty, muun muassa kuormaajan nivelet olivat ruosteessa ja täysin kuivat vaseliinista.

Kolmen viikon prosessissa koneen osat hiekkapuhallettiin ja maalatiin uudestaan. Hydraulipumput ja öljysäiliö uusittiin. Kaikki puslat ja tapit vaihdettiin ja muun muassa moottori ja akselit purettiin osiin ja huollettiin läpikotaisin. Myös uudet renkaat kauhat koneeseen kiinnitettiin.  Kunnostettu kone meni sekin poikien maatilan töihin.

Vaikka veljekset työskentelevät samalla alalla, ei kilpailua esiinny. Vapaa-aikana koko veljeskatras lapsineen kerääntyykin kotitilalle paitsi ajamaan kunnostettuja Liugong-pyöräkuormaajiaan, myös grillaamaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Kuvassa vasemmalta Henkin tytär Mariane, poika Henk Jr, Henk itse ja vaimo Marine.

Lue seuraavaksi