Uutiset

Työkoneet

Valoa pimenevään syksyyn

Meillä Suomessa työskennellään hämärässä tai pimeässä varsin monta kuukautta vuodessa ja pahin aika on nyt taas edessä. Työmaan kunnollinen valaiseminen onkin varsin tärkeää. Ei ainoastaan sen oman työn suorittamisen kannalta, vaan usein myös turvallisuuden takia. Led-valomasto on näppärä ja tehokas tapa loihtia kirkas kesäpäivä keskelle pimeää syksyä. RinoMachine oy:n lämpö- ja valotapahtumassa oli mahdollista tutustua muun muassa Atlas Copco -valomastoihin.

Atlas Copcon valikoimissa onkin useita eri valomastomalleja. Raision toimipisteessä kasitien ohikulkijoita pimeässä sadesäässä houkutteli HiLight V3+ -valomasto kuljetuskärryllä. Sähkö led:lle voidaan tuoda verkkovirrasta tai sitten vaunuun kiinnitetystä generaattorista, joka esitellyssä kokoonpanossa oli P3000 (320V-2,5/2,3 kVA)

RinoMachine oy:n Juha Nurmen mukaan pimeät työt voi unohtaa, kun hankkii työmaalle tehokkaan valomaston. Atlas Copco tarjoaa monia eri vaihtoehtoja niin sisä- kuin ulkotilojen valaisemiseen. Sisätiloihin tarkoitettu, hupullinen versio levittää valon tasaisesti ympäristöön eikä häikäise. Toinen, neljän led-valopatterin avulla valoa antava masto valaisee ulkona tehokkaasti jopa 3 000 neliömetrin alueen.

”Yksi asiakkaamme kaivaa rakennusten pohjia ja vie valomaston aina valaisemaan jo monttuvaiheessa. Kun rakennusliike saapuu paikalle, hän usein vuokraa sen heille. Valomastoon on saatava myös hupullinen, omalla jäähdytyksellä varustettu versio, joka levittää valon tasaisemmin 360 asteen alueelle eikä häikäise. Se sopii erityisesti sisätiloihin”, jatkaa Nurmi.

Nurmen mukaan led-valoille luvataan jopa 30 000 tunnin käyttöikä. Kärryssä on kumipyörät ja sitä on helppo liikutella työntämällä paikasta toiseen.

”Murskausrakoitsijatkin voivat näillä valaista kätevästi koko työmaan ja samalla saada työmaasähköt paikalle, isommista generaattoreista saa tietenkin voimavirtaa”, vinkkaa Nurmi.

Hoeflon VL 500 -lasinostimella voi asentaa paitsi ikkunalasit, myös vaikkapa Paroc-levyt. Kuvissa rivitalon takimmaiset ikkunat asenentaan työntämällä puomi talon läpi.

Hoeflon VL 500 -lasinostin on mielenkiintoinen tuote ja Nurmen mukaan niitä on heiltä myyty jo toistakymmentä. Maksimissaan 500 kiloa nostavalla, minkä tahansa nostokoneen koukkuun ripustettavalla nostimella onnistuu Nurmen mukaan myös röpöpintaisten Paroc-levyjen nosto. Nostimen akun varauksen luvataan kestävän yhdeksän tuntia.

”Olin juuri yhdellä rivitalotyömaalla, jossa Hoeflon C10 -mininostimen puomin päässä roikkuvalla lasinostimella asennettiin rivitalon läpi takimmaiset ikkunat paikalleen. Kun talon taakse ei päässyt nostamaan niin ikkunoiden työntö talon läpi oli ainut vaihtoehto.”

RinoMachine oy on suhteellisen uusi yritys. Omaa maahantuontia ovat hollantilaiset Hoeflon-mininostimet. Yritys järjestää säännöllisin väliajoin erilaisia teemapäivä Raision konttorillaan. Yksi tärkeä toimintamuoto on myös viedä koneita ja laitteita esittelyyn asiakkaiden työmaille.

Lue seuraavaksi