Uutiset

Työkoneet

Vain taivas on rajana – purkupuomi nousee 90 metriin

Pioneerina purkukoneissa toimiva yritys on tehnyt uusimpiin puomeihinsa teknisiä innovaatioita, joita ei koskaan aikaisemmin missään ole kyetty tekemään. Aiemmin Rusch on jo valmistanut pisimmillään 62 ja 65 metrin puomit. Nyt tästä mentiin kerralla 30 metriä yli ja niin syntyi purkukone TUHD 90.

Valmistusteknisesti kyseessä on todella vaativa työ. Alkuperäinen peruskone on 110 tonnin kaivukonealusta Cat 5110B. Kun kone on täydessä valmiudessa kurottamaan 90 metriin, niin kokonaispaino purkupuomilla, lisävastapainoilla, alavaunun muutoksilla ja 10 tonnin painoisella työlaitteella onkin noussut jo noin 240 tonniin.

Maailmanlaajuisesti varsin ainutlaatuinen yritys sijaitsee Hollannin pohjoisosassa, pienessä Zwaagin kylässä.

”Kolmiosainen puomikonstruktio painaa 69 tonnia. Ensimmäisen osan pituus on 25 metriä ja se yksinään painaa 12 tonnia. Ylemmissä teleskooppiosissa on molemmissa pituutta 21 metriä. Rakenteessa vaaditaan kolmen metrin ”sisäkkäin” ajo puomin eri osille, joten jatkopalojen hyötypituus on vain 18 metriä. Loppu ulottuvaisuus muodostuu kolmen metrin lisäjatkeesta, 11 metrin työlaitevarresta ja vielä yhdeksän metrin jibistä. Kun kaikki laskee yhteen pe-ruskoneen korkeuden kanssa, päästään sinne 90 metriin”, ynnää Ruud Schreijer rakentajayhtiöstä.

Täydessä korkeudessa työlaite saa painaa viisi tonnia. Kun maksimi korkeus rajataan lisäjatkeet poistamalla 70 metriin, voi murskain tai pulveroija painaa jo kymmenen tonnia.
Useimmissa mobiilinostureissa puomin osien pituus on rajattu 12 metriin, koska teräslevyjen maksimipituus on juuri tuo. Tästä syystä puomin osia ei voitu tehdä yhdestä kappaleesta. Rusch on kuitenkin yksi harvoista konepajoista maailmassa, joka kykenee tällaiseen hitsaukseen.

”Kaivukone ei ole paras mahdollinen konstruktio purkukoneen alustaksi. Kaivukoneen painojakauma on ideaalinen kaivamiseen, mutta ei työskentelyyn tällaisissa kor-keuksissa. Mobiilinosturi, jossa puomi on kiinni koneen takana, on paras ratkaisu. Kaivukonepohjaisiin purkukoneisiin asiakkaat eivät halua tukijalkoja, mikä kyllä helpottaisi monia asioita huomattavasti. Kaivukoneitten kuljettajat haluavat nopeasti pois alta mahdollisten rakennusten romahtamisien takia. Tukijalat olisivat näin turvallisuusriski”, jatkaa Schreijer.

Cat melko lailla uusiksi

”Peruskoneeseen jouduimme tekemään niin paljon muutoksia, että kovin paljon alkuperäistä ei ole jäljellä. Harkitsemmekin jatkossa koko alustan rakentamista alusta saakka jonkun valmistajan kanssa yhteistyössä. Esimerkiksi Catin telat ja telarungot vaihdettiin kokonaan uusiin. Telan leveys on nyt metrin ja pituus 9,5 metriä. Telarungot painavat yhteensä 70 tonnia. Telarungon levitys ja kavennus tapahtuu mekaanisesti.”

”Purkukoneen puomi oli saatava kaivupuomia taaemmas. Tästä syystä 5110B soveltui hyvin alustaksi, koska kaivupuomin takana on runsaasti tilaa siirtää purkupuomia. Näin painopiste siirtyy edullisempaan suuntaan, mutta tarjoaa muitakin etuja. Vastapainoa jouduimme kasvattamaan taaemmas kiinnitetyn puomin ansiosta vain 17 tonnista 40 tonniin.

Purkupuomissa on vain kaksi nostosylinteriä kun kaivupuomissa niitä oli kolme. Tosin uudet sylinterit ovat kaksi kertaa alkuperäisiä pitempiä. Myös puomin osia liikuttavien, kyllin jäykkien teleskooppisylinterien löytäminen oli vaikeaa. Koko puomin kelaaminen alhaalta ylös kestää kolmisen minuuttia”, täydentää Schreijer.

Ei aivan seinän viereen

Vaikka nyt puhutaankin 90 metrin puomista, ei todellinen työskentelykorkeus tietenkään ole sitä. Perus-kone on aina sijoitettava sitä kauemmas rakennuksesta, mitä korkeammalla operoidaan.

Turvallisesta etäisyydestä on paljon puhuttu julkisuudessa. ”Meidän suositustemme mukaan esimerkiksi 50 metrin puomilla työskenneltäessä etäisyyden kohteeseen olisi oltava puolet eli 25 metriä. 50 prosentin sääntöä ei kuitenkaan tarvitse noudattaa 90 metrin korkeudessa. Meidän suosituksemme on, että 28 metriä etäisyyttä riittää, jolloin työskentelykorkeus esimerkiksi pulveroijalla on 80 metrin luokkaa”, neuvoo Schreijer.

”Ja tällaisella puomilla kuljettajan on pakko oppia toimimaan kameroitten ja näytön antaman informaation avulla. Yhteensä kameroita on kuusi. Kaksi koneen takana ja loput antamassa infoa mm. työlaitteesta ja puomin liikkeistä. Turvajärjestelmä on mobiilinostureitten kaltainen.

Kaikki hydraulipaineet

sekä puomien kulmat on nähtävillä koko ajan. Kun lähestytään kriittistä pistettä 90 prosentissa, niin oranssi lamppu syttyy. Kun vaarallinen raja-arvo on saavutettu, puomin liike pysähtyy ja punainen lamppu syttyy ohjaamossa.”

”90 metrin puomilla työskentely ei ole samaa kuin vaikkapa puolet lyhyemmällä taiteilu. Noissa kor-keuksissa aivan pieni nostosylinterin liike aiheuttaa jo suuren liikkeen puomin päässä. Kuljettajalta vaaditaankin hallinnan herkkyyttä ja rauhallisuutta.”

”Meidän 90-metrisemme on varsin kevyt kone jos verrataan kilpailijoihin. 65 metrin Kobelco SK 3500 painaa 325 tonnia ja vaatii 10 rekkaa siirrossa. Meille riittää neljä. Yksi peruskoneelle, yksi puomille, yksi teloille ja yksi muille asennus-osille”, lopettaa Schreijer.
Hollantilaisyhtiön valmistusohjelmaan kuuluvat 90-metrisen jättiläisen lisäksi 45, 62, 65 ja 75 metrin versiot. 90-metrisen puomin peruskoneeksi yhtiön mukaan saattaisi
soveltua myös Liebherr 984.

Komatsu PC1250 on ideaalinen 75 metriselle ja 62–65 metrin puomeja voivat kantaa sellaiset koneet kuin Case CX800 ja Hitachi EX1200. Vaihtoehtoja peruskoneiksi siis on ja kuten jo todettiin, oman peruskoneen valmistustakaan ei ole pois suljettu. Uusia projekteja yrityksellä on käynnissä useita.

Jäämmekin odottamaan, koska 100 metrin rajapyykki ylitetään. Jos näin käy, saattavat nekin uutiset tulla Hollannin suunnalta. Mainittakoon vielä, että 90-metrisen koneen rakentaminen vaati yhteensä 14 000 miestyötuntia.

Internet-osoitteita:
www.rusch.to
ww.eurodemolition.com

Lue seuraavaksi