Uutiset

Työkoneet

Uusi Hyundai HX220 L

Hyundai esitteli keväällä Intermat-näyttelyssä uudet, Stage IV –tasoon päivitetyt HX- ja HW-kaivukoneet. Malliston viimeisimpiä saataville tuotuja malleja on kuvan Hyundai HX220L (22 t). Kotimaan Maxpo näyttelyssä saattoi tutustua jo malliin HX300.

HX220 L on varustettu 136 kilowatin tehoisella, Cumminsin turboahdetulla dieselmoottorilla (QSB6.7 4). Kuten aimminkin todettu, Cummins käyttää päästöjen rajaamiseen sekä EGR- että SCR –teknologioita. Hapetuskatalysaattori on sijoitettu moottorin sivulle, joten konepeittoa jää suhteellisen matalaksi. Huoltoa on sitäkin helpotettu. Esimerkiksi ilmansuodattimille on nyt esteetön pääsy.

Ilma-aukot koneet sivuilla ovat suuremmat, jolloin ilman kulku mototorille on esteettömämpää.

Uusi ECO-ominaisuus näytössä kertoo moottorin väänön määrän sekä polttoainekulutuksen tason. ECO tarjoaa kuljettajalle myös tarkkailla polttoaineen keskikulutusta tietyllä ajanjaksolla. Myös kulutetun polttoaineen kokonaismäärä voidaan ottaa tietyltä ajanjaksolta talteen.

Hyundain muakan uusien HX-mallin kulutus on 12 prosenttia pienempi kuin edellisen 9A-malliston vastaavan koneen oli. Hydrauliikan nopeus on sekin kasvanut. Esimerkiksi auton lastaamisen kerrotaan sujuvan viisi prosenttia nopeammin kuin aiemmin.

Ohjaamo on mietitty uusiin puihin. Se on 13 prosenttia aiempaa tilavampi kuin 9A-malleissa. Laajempi ikkunapinta on parantanut näkyväisyyttä monttuun ja sivuille. Ovi ohjaamoon on helpompi avata sisältäpin uuden kahvan ansiosta. Ilmastointilaite on uusi  ja ilma kiertää ohjaamossa nyt enstistä tehokkaammin.

Yksi tärkein uudistua kaikissa HX-malleissa on kahdeksan tuuman kosketusnäyttö, joka on reilusti suurempi kuin aiemmin. Näytön valikoissa voi kulkea paitsi näyttöä koskemalla, myös pyörittämällä oikean kaivuvivun vieressä sijaitsevaa kääntöpyörää.

Puhelimelta tai tabletilta voi muodostaa Bluetooth-yhteyden koneen audiojärjestelmään.

Uutta on nelikamerajärjestelmä AAVM (Advanced Around View Monitoring), jollaisia on nähty tähän mennessä vain automaailmassa. Neljään suuntaan osoittavien kameroiden välittämät näkymät yhdistyvät näytölle yhdeksi ainoaksi lintuperspektiivin kuvaksi koneesta ja ympäröivästä maisemasta. Järjestelmä hälyttää automaattisesti, kun joku tai jotain tulee viittä metriä lähemmäs.

Hyundain oma etähallintajärjestelmä Hi-Mate on vakiovaruste. Sen avulla saadaan välitettyä toimistolle tiedot koneen eri parametreistä, sijainnista ym. Siihen voidaan asettaa myös ns. geoaita, jolloin hälytys tulee heti, jos kone ajetaan pilttuunsa ulkopuolelle.

Kääntökehän laakerointi on rullalaakerein toteutettu aiempien kuulalaakerien sijaan. Kauhanvarsia puslineen on vahvistettu.

Hyundai käyttää puomissa paljon venymättömiä valuosia.

TEKNISET TIEDOT: Työpaino – 22.1 t, Moottori-Cummins QSB6.7 – Stage IV, Moottorin teho – 136 kW (1950 rpm), Kauhan tilavuus – 0.80 – 1.20 m³, Kaivuvoima – 152 kN, Maksimi kaivusyvyys – 7720 mm, Maksimi kuormauskorkeus – 7290 mm

Suomen Telakone Oy tuo Hyundai-maansiirtokoneet Suomeen.

Lue seuraavaksi