Uutiset

Työkoneet

Uusi Eurocomach ES 57 ZT – taloudellinen ja tehokas

Fintractor Oy on maahantuonut ja markkinoinut noin kolme vuotta italialaisia Eurocomach mini- ja midikaivukoneita sekä liuku-, tela- ja runko-ohjattuja kuormaajia. Kaivukoneiden osalta Eurocomach-mallisto käsittää 15 kumitela-alustaista mallia tonnisesta aina yhdeksän ja puoli tonniseen. Tällä kertaa teimme tuttavuutta uuteen 5,7-tonniseen ES 57 ZT -malliin parin päivän aikana.

Suomeen ensimmäiset ES 57 ZT -mallit saapuivat varusteluun jo helmikuussa. Suomeen tuotavista koneista kaikki tilataan jo tehtaalta pidemmällä kaivuvarrella ja lisätakapainolla, jolloin koneelle saadaan lisää ulottuvuutta ja tehokkuutta. Myös puomin lisälaitehydrauliikka, 3×2-suuntainen sekä tankkilinja tulevat tehtaalta.

Puskulevyllä kaivetun maan tasaaminen käy mukavasti ja nopeasti. Lisäksi puskulevy tuo huomattavasti lisää vakautta sekä voimaa kaivutyöhön. Nopeuden vaihto puskulevyn vivun päässä on tässä työssä kätevä ratkaisu.

Eurocomach ES 57 ZT on vakiona niin sanottu ”nollaperä”-kone, mutta tässä koneessa oli pidemmän, 1900 mm kaivuvarren takia 400 kg:n lisävastapaino, joka tuli noin 80 mm telalinjan ulkopuolelle 400 mm teloilla.

Eurocomachin ohjaamo on pyöreälinjainen ja kipattava ja se täyttää kaikki lujuusvaatimukset, kuten ROPS/TOPS ja FOPS. Eurocomach on rakenteeltaan matala – korkeus ohjaamon katolta mitattuna on vain 2560 mm.

Eurocomachin ohjaamossa kaikki oleellinen on selkeää ja oikealla kohdallaan. Näkyväisyys kaikkiin suuntiin on hyvä ja ohjaamo on hiljainen.

Näyttöpaneeli ohjaamossa pitää sisällään sekä kaikki varoitusvalot että pari mittaria. Pieni näyttö paneelin keskellä kertoo kuljettajalle kaiken oleellisen tiedon koneen toiminnasta.

Säilytystilojakin ES 57 ZT:ssä on kompaktiin kokoonsa nähden mukavasti – ohjaamon alla sekä istuimen alla ja takana.

Eurocomach ES 57 ZT:ssä moottori on ohjaamon sivulla, minkä ansiosta ohjaamon melutaso on alhainen, sillä ilma ei kierrä ohjaamon takana, vaan ohjautuu poispäin koneesta.

Kubotan nelisylinterinen 46-hevosvoimainen moottori ja sen huoltokohteet ovat hyvin esillä, kun avaa konepeiton sivulta ja edestä.

Myös Eurocomachin hydrauliikkalohko ja letkut ovat hyvin esillä samoin kuin tankkauspumppu heti takaluukun alla.

Eurocomachin hydrauliikkajärjestelmä on suljettu ja varustettu virtauksen jakosäätöventtiilillä. Hydrauliikkapumppuja on kaksi; kuormantunteva säätötilavuuspumppu, jonka tuotto on 140 l/min ja hammaspyöräpumppu, jonka tuotto on 17 l/min. Hydrauliikkajärjestelmän tilavuus on 85 litraa ja öljysäiliön tilavuus 65 litraa.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi