Uutiset

Työkoneet

Uusi Dino Sandvikilta

Sandvik Dino DC400Ri, joka on Suomessa suunniteltu ja tulee valmistukseen Sandvikin Tampereen tehtaalle, oli kivimiehille näytillä jo keväällä Sandvikin Kivimiespäivillä, mutta suuri yleisö pääsi tutustumaan siihen Metkossa. Varsinaisen maailmanesittelyn laite sai Steinexpossa Saksassa seuraavalla viikolla, jonne laite lähtikin kovalla kiireellä heti Maxpon päätyttyä.

Sandvik Dino DC400Ri on kauan haluttu malli Sandvikin päältälyövien poravaunujen mallistoon. Laite on optimoitu 64 mm reikäkoon poraamiseen ja soveltuu hyvin reikäkokoihin 51–76 mm. Porausnopeutta on saatu kasvatettua uusilla anturiratkaisuilla, joiden ansiosta porakone pysähtyy ennen ylä- tai alarajaa myös pikaliikkeillä ilman hidastuksia. Poraustehoa tuo myös uusi korkeataajuusporakone RD414, joka on nyt pienin Sandvik-vasara stabilaattorilla. Ulottuvuutta saavutetaan yli viisi metriä ja vetovoimaa riittää varmasti joka tarpeeseen, sillä vetomoottoreina käytetään samoja kuin Rangerissa.

Radio-ohjain on nyt aivan uutta mallia ja se on räätälöity juuri Sandvikin toiveiden mukaisesti.

Muutenkin yksityiskohtia on kehitetty innovatiivisesti, kuten esimerkiksi porakankia varten on läpikoneen säilytystila, jolloin kanget eivät ole tiellä esimerkiksi kansia avattaessa. Uutta ajattelua on ollut myös maatuessa, joka on nyt levyrakenteinen ja sen ansiosta sen tuella liikkuminen hankalissakin paikoissa käy jouheasti.

Voimanlähteenä käytetään nyt Volvon valmistamaa SRC-tekniikkaan (urea) perustuvaa moottoria, joka on hyvin energiataloudellinen. Koko laitteen suunnittelussa on muutoinkin pyritty mahdollisimman korkeaan ympäristöystävällisyyteen. Myös tämän karvan yli 10 tonnia painavan koneen kuljetettavuutta on kehitetty ja kuljetuskorkeus jää 2,8 metriin puomi koneen päälle niputettuna, joten kuljetus ei siitä huolimatta ole pitkä.

Metkossa olivat esillä myös uudet Ranger ja Commando, joita ei enää markkinoida vain kirjain–numerokoodeilla. Sandvikilla on siis palattu ainakin suurimmaksi osaksi maanpäällisessä kalustossa takaisin vanhoihin tuttuihin tuotemerkkeihin, jotka ovat kyllä eläneet kentällä koko ajan.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi