Uutiset

Työkoneet

Työlaitteita voroille

Suomessa on syksyn aikana toteutettu harvinaisen röyhkeä ja ennen näkemätön huijaus. Yritys Turun Maatalous ja Rakennepalvelu Oy (Y-tunnus: 0964182-4) on kyennyt tilaamaan muun muassa Hansa-Machinesilta ja Hannun Koneelta kalustoa, mutta laskuja ei koskaan ole maksettu. Arvata saattaa, että lennokkaasti ja nopeasti tehdyllä huijausrynnäköllä vilpillisesti saadut tuotteet ovat jo ehkä Suomen rajojen ulkopuolella. Turun Maatalous ja Rakennepalvelu Oy:n rekisteritiedoissa osoite on Urjalaan, mutta matkan varrella on sijaintipaikaksi tarjottu myös Saloa.

Tänä syksynä edellä mainittu yritys ja toimitusjohtajakseen esittäytynyt, ruotsin kansalainen Sajedifard Sezar  on lähestynyt muun muassa yllä mainittuja konekauppiaita ja osannut esittää asiansa varsin luotettavan oloisesti.

Porilaiselta Hansa Machinesilta mies kyseli alkusyksystä Klaukkalan toimipisteestä 400 kilon Mikasa-maantiivistäjää. Hansa Machinesin toimitusjohtaja Tero Tommila kertoo varmistaneensa yhtiön luottotietojakin eri paikoista. Yritys näytti pikaisesti tarkasteltuna olevan puhdas ja luottotiedotkin kunnossa.

Maantiivistäjä päätettiin myydä laskulla Turun Maatalous ja Rakennepalvelu Oy:lle. Klaukkalan pisteen myynnistä vastaava Jarmo Syrjälä toimitti maantiivistäjän pakettiautolla Raisioon, jossa mieshenkilö otti tavaran vastaan omaan pakettiautoonsa. ”Mies jutteli töistään ja  kertoi siltä istumalta ajavansa työmaalle ottaakseen  uuden tiivistäjän käyttöön. En ainakaan minä tässä vaiheessa osannut epäillä mitään”, kertoo Syrjälä. Samalle asiakkaalle toimitettiin vielä viikon kuluttua kaivukoneen lisälaite, Erkat-jyrsin Turun kiitolinjan terminaaliin. Avointa laskua oli tässä vaiheessa kertynyt noin 30 000 euroa.

Kun suorituksia ei alkanut kuulumaan, miehet soittelivat tiedossaan oleviin Sajedifard Sezarin ja tavarat vastaanottaneen miehen numeroihin.  Aluksi Sezar lupasi asian hoitaa, mutta myöhemmin numero lakkasi vastaamasta. Marraskuun lopussa katoamistemppu oli jo täydellinen. Sezarin numero ei ole enää käytössä. Toinenkaan numero ei enää toimi.  Yrityksen käyttämä osoite on Huhdintie 14 Urjalassa (kuva)

”Pitkään aikaan mitään tällaista ei ole Suomessa sattunut, joten kait olemme tottuneet luottamaan ihmisiin liikaa. Jatkossa tällaista ei enää meille tapahdu ”, vannoo Tommila. Asiasta on tehty rikosilmoitus. Kadonneet laitteet ovat maantiivistäjä Mikasa MVH-306 DSC  (sarjanumero Y1018) sekä jyrsin  Erkat ER 250 (sarjanumero 212175). Asiasta jotain tietävät voivat ottaa yhteyttä myös Tommilaan (0400 638128). Tuhat euroa on luvassa laitteiden löytymiseen johtavasta vihjeestä.

Joensuussa sijaitsevan Hannun Koneen tarina on samankaltainen ja rikosilmoitus on tehty myös tästä tapauksesta. Turun Maatalous ja Rakennepalvelu Oy:lle toimitettiin Tampereen kiitolinjan terminaaliin yli 20 000 euron arvoinen kuvan SIMEX PLB600-jyrsin (sarjanumero on M011871804 ja vuosimalli 2014). Tälläkin kertaa kaupat teki Sezar.

Tuotteen nouti terminaalista jälleen hyvin nopeasti sama henkilö, joka oli Raisiossakin Hansa Machinesin maantiivistäjää vastaan ottamassa. Tällä kertaa tapahtumasta on olemassa terminaalissa tallennettua turvakameran välittämää kuvaa. Nauhat ovat Tampereen poliisin hallussa. Myös Hannun Koneelta kerrotaan, että yrityksen luottotiedot näkyivät puhtaina kaupantekohetkellä. Sittemmin luottotietoihin on heidän mukaansa ilmestynyt jo neljä merkintää, joista suurin on 9000 euroa.

Koska kotimaasta käsin operoivia, suomea puhuvia huijareita ei juurikaan ole tällä alalla ennen ollut, niin jyrsin uskallettiin toimittaa laskulla.

”Olimme laskuttaneet kyllä tuotteen ennen toimitusta, mutta sitten lasku tulikin takaisin tuntemattoman osoitteen takia. Samalla kauppaa tehneet henkilöt puhelinnumeroineen hävisivät maailman kartalta.”

”Tämä näyttää menevän siihen, että luotolla ei uskalla myydä enää jatkossa kuin aivan tutuille asiakkaille”, todetaan Hannun Koneesta.

Myös Hannun Kone lupaa 1000 euron löytöpalkkion jyrsimen löytymiseen johtavista vihjeistä.

Steelwristin maajohtajaa Jani Leinoa Sezar myös lähestyi syksyllä. Kauppaa hierottiin kauhanpyörittäjästä.

”Tämä Sezar halusi ostaa nappiohjatun tiltin, jonka asentaminen vielä onnistuu melko helposti. Mies puhui kutakuinkin ammattikieltä, mutta päätin tarkistaa tiedot Suomen Asiakastieto Oy:stä, sillä laite olisi pitänyt laittaa laskulla menemään”, kertoo Leino.

”Raportti kertoi kuitenkin karua kieltään ja kun Asiakastiedon ”riski tulla huijatuksi” -mittari näytti 99 prosenttia päätin pyytää ensin käsirahan. Ilmoitin myös tutkimistani luottotiedoista. Sezar kertoi rasitteiden olevan vanhojen yhtiön omistajien kontolla. Hän kun oli raportinkin mukaan tullut vastuuhenkilöksi tämän vuoden heinäkuussa”, jatkaa Leino. Edellinen vastuuhenkilö oli myös eronnut samalla päivämäärällä.

Tämän edellisen omistajan kontalla on Asiakastiedon raportin mukaan parisenkymmentä yritysyhteyttä ja niiden historiassa paljon maksuhäiriöitä ja konkursseja. Mielenkiintoinen yksityiskohta raportissa on, että yrityksestä tehtyjen kyselyiden määrä nousi tämän vuoden heinäkuussa ja jatkui elo- ja syyskuussa kiivaana.

Tämä kielii siitä, että huijariostajilla oli jo ennakkosuunnitelma tehdä äkkirynnäkkö suomalaisiin koneliikkeisiin. Epäilemättä ovatkin lähestyneet loppukesästä ja syksyllä muitakin alan yrityksiä Suomessa.

Laitteet saatuuan huijarit lienevät häipyneet jonnekin maan rajojen ulkopuolelle myymään koplaamaansa tavaraa. Tai onko tuotteille sitten ollut jo tilaus olemassa kotimaassa? Kuka tietää.

Jos jollain on tietoa tästä asiasta tai kadonneista tuotteista, niin tiedot ovat kullan arvoisia.

Tampereen ja Turun poliisit tutkivat asiaa.

Lue seuraavaksi