Uutiset
Tuulivoimaloita Sveitsin Alpeille
Saksalainen energiayhtiö Enercon on erikoistunut muun muassa tuulivoimaloiden rakentamiseen ja niiden ylläpitoon. Niitä se tarjoaa teholuokkiin 800-7580 kilowattia. Kesällä sveitsiläinen Welti-Furrer Pneukran & Spezialtransporte AG pystytytti kolme E-92 -tuuliturbiinia (2350 kW) varsin vaativiin olosuhteisiin eli 2500 metrin korkeuteen Sveitsin Alpeille. Tarkempi paikka on Griesin sola, joka yhdistää Sveitsin Valaisin ja Italian Formazzan kunnat toisiinsa. Osittain reitti on varsin kurjaa kinttupolkua. Urakoitsija valitsi nostotyöhön 600 tonnin Terex TC 2800-1 ristikkopuominosturin.
“Terex TC 2800-1 on hyvin maastokykyinen ja sen hyvä rinteen nousukyky ja tehokas voimansiirto ovat ehdottomia vaatimuksia täällä, missä nousu ylös vuorille on ajottain varsin jyrkkää”, kertoo projektijohtaja Werner Häfliger Welti-Furrer -yhtiöstä.
“Vuoristossa koneen tuenta nostopaikalle on myös haastavaa. Terexin tukialalle on kaksi vaihtoehtoa; 10×10 tai 14×14 metriä. Näin maastossa on helpompi saada kone tuettua turvallisesti nostojen ajaksi”, lisää Häfliger.
Jo Terexin, apunosturin sekä 15 rekan kulkeminen tuulivoimaloiden pystytyspaikalle oli varsin työlästä. Rinteiden jyrkkyys oli suurimmillaan 18,5 prosenttia ja matkan varrelle osui varsin kapeita solia. Ohut ilma pudottaa dieselmoottoreiden tehoja ja tekee myös ihmisille työskentelemisen varsin raskaaksi. Kulkureittiä oli jo etukäteen louhittu valmiiksi, eikä räjäytystöiltäkään vältytty. Hyvin tehdyt valmistelut takasivat kuitenkin sen, että koko kolonna saapui työmaalle noin kuuden tunnin ajon jälkeen.
Ristikkopuomin pystytykseen oli varattu aikaa kaksi päivää ja neljä asentajaa. Kone varioitiin 14×14 metrin tukialalle ja 200 tonnin vastapainoilla. Pääpuomin (SH/LH SGL_S7 ) pituus oli 90 metriä ja sen jatkeeksi asennettiin jibi (F-2), joka lisäsi nostokorkeutta vielä 12 metriä.
Näin päästiin 102 metrin puomin pituuteen. Pystytettävien tuulivoimaloiden korkeus oli 84 metriä ja siipiväli 92 metriä. Maksimi nostettavan taakan paino oli 64 tonnia ja työskentelyetäisyys vaihteli välillä 22-25 metriä.
“Itse nostotyö oli nosturille ja henkilökunnalle päivittäistä rutiinia. Työryhmällä on runsaasti kokemusta korkealla työskentelemisestä ja pystymme hallitsemaan kovia luonnon olosuhteita. Täällä Alpeilla sää voi vaihtua nopeasti ja etenkin äkkiä yltyvät voimakkaat tuulet sekä kesälläkin yllättävät lumimyrskyt antavat oman lisänsä näihin tuulivoimaloiden pystytysurakoihin”, jatkaa Häfliger.
Näin kävi tälläkin työmaalla. Kesäkuun 15. päivä lumimyrsky riehui vuoristossa ja kulku työmaalle oli mahdotonta ahtaiden solien täyttyessä lumesta. Työ keskytyi muutamaksi päiväksi ja työhön varattu kolmen kuukauden aikataulu kävi kovin tiukaksi.
“Tuon kolmen kuukauden aikana käytimme jokaisen tuulettoman hetken hyväksi ja pysyimme kuin pysyimmekin aikataulussa. Pystyimme luovuttamaan tuulivoimalat ajoissa asiakkaalle.
Zürichissa sijaitseva Welti-Furrer on perustettu jo vuonna 1838 ja nykyään se on erikoistunut raskaisiin maantiekuljetuksiin, nosturipalveluihin sekä juuri korkealla vuoristossa tehtäviin projekteihin. Työntekijöitä on noin 100 ja nosturikalusto käsittää kapasiteetit 30-600 tonnia. Terex-merkkisiä ristikkopuomi- ja mobiilinostureita on kahdeksan kappaletta.
Video muutaman vuoden takaa. Tuolloin Welti-Furrer pystytti Alpeille pykälää pienempiä E-70 tuuliturbiineja.