Uutiset

Työkoneet

Tulevaisuus – nyt

Konevalmistajilla on tapana myös tutkia tulevaisuutta ja ideoida sitä, minkälaisia maarakennuskoneet ovat vuosien tai kymmenien vuosien kuluttua. Varsin monen alan ammattilaisista koostuvat tuotekehitysryhmät antavat ajatustensa ja idoidensa lentää ja siitä syntyy hurjia visioita.

Miehittämättömyys, kauko-ohjaus ja työmaiden automatisointi ovat tulevan kehityksen johtotähtinä. Hybriditekniikka etenee.  Materiaalien rajallisuus ja fysiikan lait rajoittavat kuitenkin koneiden suorituskyvyn nousua. Ergonomia on tosin kulkenut valovuoden viimeisinä vuosikymmeninä ja moottoriteknologia on viety äärimmilleen päästöjen rajoittamiseksi.

Kuvan Volvo Gryphin-pyöräkuormaaja kurkistaa jo 30 vuoden päähän.

Volvo Gryphin-pyöräkuormaajaan on ideoitu muun muassa sähkömoottori jokaiseen napaan. Sen luvataan myös kuluttavan 50 prosenttia vähemmän energiaa kuin nykyiset koneet.

Toinen Volvon innovoima tulevaisuuden näytepala on Sfinx-kaivukone. Asia tuntuu kiinnostavan, sillä tämä video on kerännyt jo yli viisi miljoonaa katselukertaa Youtubessa.

Neljällä erillistelalla kulkeva kone on kuitenkin tällä hetkellä vielä enemmän Robocobbia kuin todellisuutta. Kauhassa olevan kuorman mukaan edestakaisin liikkuva vastapaino tuntuu äkkiseltään hyvältä idealta.

Volvon Youtube-kanavalla lisää tulevaisuuden visiointia.

Volvo Gaiax -kaivukonetta ohjataan tabletilla. Se esiteltiin toimivana versiona ConExpo-näyttelyssä tänä vuonna.

Doosanin tulevaisuutta valottavassa pyöräkuormaajassa on muun muassa ikkunaan heijastettava näyttö.

Ja sitten Doosanin kaivukone. Neljällä telalla kulkee sekin.

Samoilla linjoilla on Hyundaikin. Kaivukone on kuin suoraan Ison Arnoldin tieteiselokuvasta.

Ja sitten vielä paluu tulevaisuuteen Hyundain pyöräkuormaajalla.

Lue seuraavaksi