Uutiset

Kuljetuskalusto

Test and Drive 2008 -tapahtuma Norjassa – Scanian maansiirtoautot ja Komatsun maansiirtokoneet

Siihen, miksi tapahtuma järjestettiin Norjassa, on moniakin syitä. Yksi syy on varmasti Norjan todella vaativat olosuhteet, kuten erittäin mäkinen maasto (korkeuserot noin 2,5 km) sekä vaihtelevat sääolosuhteet (rannikkoa 21925 km).

Kaikkiaan Norjassa on 38878 yli 16-tonnista kuorma-autoa, joiden kuljettamasta kokonaistonnimäärästä yli 50 prosenttia on rakennusalan kuljetuksia, joten myös kippiautojen vuosittainen ajosuorite on varsin kohtuullinen, noin 80 000 km.

Scanian markkinaosuus Norjassa oli viime vuonna 37 % ja V8-moottorisissa 60 %, johtuen pitkälti Scanian keskittymisestä raskaisiin kuorma-autoihin, laajasta mallivalikoimasta sekä ”heti ajoon” valmiista autoista, unohtamatta myöskään kuljettajien valintakriteereitä.

Scanian myyntitavoite vuonna 2015 – 150 000 kuorma-autoa

Scanian valmistus- ja myyntistrategia perustuu neljään perusasiaan: ainoastaan raskaiden ajoneuvojen valmistukseen, moduulituotejärjestelmään, integroituun toimintaan – kaikki palvelut yhdestä paikasta sekä valikoivaan kasvuun.

Scanian myynnin vuosikasvu on ollut noin 10 % luokkaa, vuoden 2010 tavoite on 100 000 ajoneuvoa ja vuoden 2015 visio 150 000 ajoneuvoa. Suurinta, noin 50 % kasvua haetaan erityisen raskaissa olosuhteissa käytettävien maarakennus- ja louhosautojen myynnistä. Näiden osuus kokonaismyynnistä on tällä hetkellä noin 15 %. Volyymin kasvattamiseen Scanialla on neljä tapaa: jatkuvasti kasvavat kokonaismarkkinat, oman markkinaosuuden kasvattaminen, uusille segmenteille ja markkinoille astuminen. Scanian maarakennusautojen potentiaaliset markkina-alueet ovat tulevaisuudessa Itä-Euroopassa ja erityisesti Venäjällä, Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa, Keski-idässä, Intiassa ja Afrikassa.

Tuotannon tehostaminen perustuu Scanialla moduulivalmistukseen, eli tietyt komponentit, kuten rungot, akselistot, vaihteistot, moottorit, ohjaamot ja päälirakenteet ovat valmiita kokonaisuuksia, joista valitaan asiakkaan tarpeita vastaavat. Lisäksi vähemmän strategisten osien valmistus tullaan melko pitkälle ulkoistamaan.

Myös Scanian palvelutarjonta tullaan kaksinkertaistamaan. Jatkossa asiakas tulee saamaan kaikki tarvitsemansa palvelut samasta paikasta. Scania tarjoaa ajoneuvo-, varaosa- ja tarvikemyynnin sekä huolto-korjaamopalveluiden lisäksi muun muassa: rengas-, perävaunu-, rahoitus-, kuljetusten suunnittelu- ja kuljettajakoulutuspalveluita.

Valikoiva kasvu tarkoittaa muun muassa tehdasvalmiiden raskaiden maansiirtoautojen toimituksia Venäjälle, jolloin kriteereinä ovat: hinta, toimitusnopeus, takuu ja laatu tai kokonaisia kuljetusjärjestelmiä Intiaan, jolloin merkityksellisiä seikkoja ovat järeys, polttoainetalous (louhoskuljetuksissa osuus 14 %) sekä minimaaliset seisonta-ajat.

Scania – tehty raskaaseen työhön

Scanian maansiirtoautoissa on koko joukko uusia teknisiä ratkaisuja. Kuljettajan mukavuuteen ja turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta pitkätkin työpäivät sujuisivat mukavasti. Ohjaamovaihtoehtoja on kaikkiaan P-, G- ja R-sarjassa 16 kappaletta sekä lisäksi 6- ja 8-paikkaiset miehistöohjaamot. Ajoasento Scanian ohjaamossa on pyritty saamaan mahdollisimman rennoksi, hyvän ergonomian ja viihtyvyyden ansiosta. Myös näkyvyys ohjaamosta on hyvä, mikä on tärkeää ajettaessa hankalissa maasto-olosuhteissa. Uusia maansiirtoautoon saatavia turvavarusteita ovat: karhennettu askelma ohjaamon kyljessä ja tukikahva ohjaamon katon reunassa lavan tarkistamista varten sekä tuulilasin pesua helpottava kääntöaskelma etumaskissa.

Launch control -toiminto takaa sujuvan liikkeellelähdön ja vähentää voimansiirron kulumista antamalla sopivan liikkeellelähtövoiman asettamalla kierrokset oikealle tasolle ja pitämällä ne siinä nostettaessa kytkinpoljin. Järjestelmä suojaa voimalinjaa rajoittamalla lähtökierrokset alueelle 800–1000 r/min antaen kuitenkin liikkeellelähtöön riittävän vääntömomentin ja estäen samalla kytkimen väärinkäytön.

Moottoreiden kehitysprioriteetit

Scanian moottoreiden kehittämisessä on kiinnitetty huomiota käytettävyyteen, ympäristöasioihin, polttoainetalouteen, ajo-ominaisuuksiin, kuten vääntö/teho –suhteeseen sekä korjaus- ja huoltokustannuksiin. Päästötasoja on neljä: Euro 3, Euro 4, Euro 5 ja EEV, polttoainevaihtoehtoja on kolme; diesel, RME ja etanoli. Vaihteistovaihtoehtoja on manuaali, Opticruise ja automaatti.

P-sarjan autoihin Euro 5 -moottoreita on 5-sylinterisissä teholuokassa 230–320 hv (saatavana myös EEV-päästöluokituksella) ja 6-sylinterisissä 340–420 hv. G-sarjassa on vastaavasti 5-sylinteriset 230–310 hv ja 6-sylinteriset 340–480 hv moottorit. R-sarjan pienemmät moottorit ovat samat kuin G-sarjassa lisättynä 500–620 hevosvoimaisilla V8-moottoreilla. Näiden V8-moottoreiden Euro 5 –päästötaso on saavutettu SCR-menetelmällä toisin kuin Scanian uuden sukupolven Euro 5-rivimoottoreissa, joissa se toteutettu EGR-menetelmällä.

Uudet akselistot

Alusta- ja vetotapayhdistelmiä Scaniaan on saatavissa kattava valikoima. Vetoautoissa vaihtoehtoja on viisi: 4×2, 4×4, 6×2, 6×4 ja 6×6. Tasakuorma-autoissa vaihtoehtoja on: 4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2 ja 8×4. Erikoistilauksesta saa myös 8×6, 8×8, 10×4 ja 12×4 –malleja.

Uusi ja kauan odotettu Scanian ilmajousitettu teliakselisto napavälityksellä on nyt todellisuutta – kantavuus on parantunut 5 tonnia, 21 tonnista 26 tonniin, samoin uutta on myös 26-tonninen paraabelijousilla ja napavälityksellä oleva teliakselisto, jolla saavutetaan 199 kilon painonsäästö kippi- ja betoniautoissa. Uutta on myös järeä paraabelijousinen teli – 32-tonnin kantavuus saadaan joko monilehtisellä- tai paraabelijousituksella.

Voimansiirron kulumista ja rikkoutumisia pienillä nopeuksilla ajettaessa vähentämään on tehty uusi 6.5-välityssuhde. Lisäksi on saatavissa raskaan käytön paraabelietujousitus, iskunvaimentimet ja rajoitinkumit 6×4 ja 8×4 –malleihin.

Kaikkiaan Scanian uusi akseli- ja telimallisto käsittää: 11,5- ja 13-tonniset akselivälitteiset perät, 13- ja 15-tonniset raskaan käytön napavälitteiset akselit. Telivetoisia akselistoja on puolestaan 19-, 21- ja 26-tonniset akselivälitteiset perät, 19-, 21- ja 26-tonniset napavälitteiset perät ja raskaaseen käyttöön 26-, 30- ja 32-tonniset napavälitteiset perät. Napavälitteisiä vetäviä etuakseleita on 7,1, 7,5 ja 9,0 tonnisia. Etuakseleita on neljää kokoluokkaa: 7,1, 7,5, 8,5 ja 9,0 tonnia, joita on saatavissa kaikkiin malleihin.

Vaihteistot

Vaihteistomallistosta löytyy neljä eri kokoluokkaa. Pienin raskaaseen käyttöön tarkoitettu vaihteistoversio on 8+1-vaihteinen aluevaihtajalla ja ryömintävaihteella varustettu vaihteisto, jonka käyttöalue on 2200 Nm:iin asti. Optiona tähän vaihteistoon saa Scania-hidastimen. Seuraava malli on 12-portainen vaihteisto kaikilla pyörillä vetäviin malleihin aina 2150 Nm:iin asti. Tämä vaihteisto on myös saatavana Scania-hidastimella ja Opticruisella. Kaksinopeuksinen jakovaihteisto voi olla kiinteä tai kytkettävä. Toiseksi järein vaihteisto, aina 2700 Nm asti on 12+2-portainen puolittajalla ja kahdella ryömintävaihteella varustettu vaihteisto, johon myös saatavilla Scania-hidastin ja Opticruise. Malliston huipulla on kaikista järein 12+2-nopeuksinen, ylivaihteellinen, puolittajalla, kahdella ryömintävaihteella ja optiona Scania-hidastimella sekä Opticruisella varustettu vaihteisto.

Voimanulosotot

Moottorivoimanulosottoja on kahta päätyyppiä; jakopäähän sijoitetut ja kytkinkoteloon sijoitetut. Näistä molemmat ovat kytkimestä riippumattomia. Myös vaihteistoulosottoja on useita erilaisia, joista perinteisen vaihteiston perään asennettavan lisäksi tarjolla on kaksi uutta vaihtoehtoa. Nämä ovat sivuasennusvaihtoehtoja, joista toinen on tarkoitettu maansiirto- betonipumppu- ja puutavara-autoihin ja toinen on samanlainen korkealla pyörintänopeudella oleva puutavara-autoihin tarkoitettu versio. Kaikissa ulosotoissa on valmis laippakiinnitys hydrauliikkapumpun akselille.

Ajoon valmiit Scaniat

Tehdasvalmiita Scanioita on saatavilla jo melko laaja valikoima ja lisää tulee. Mallistossa on 4×2 jakeluauto sivuovellisella umpikorilla, 6×4, 6×6 ja 8×4 kippiautot, 4×2, 6×2 ja 6×4 vetoautot, 6×2 ja 6×4 koukkulava-autot sekä 8×4 betoniauto.

Nämä tiettyihin käyttötarkoituksiin optimoidut, ajovalmiit, korkealaatuiset, edullisemmat, lyhyellä toimitusajalla saatavat sekä täydellisellä takuulla ja huolto- sekä varaosapalvelulla (koskee myös päälirakenteita) voi tulevaisuudessa ostaa suoraan jälleenmyyjältä. Tulevaisuudessa valmistaja voi myös tyyppikatsastaa nämä standardiautot päälirakenteineen, jolloin perinteinen rekisteröintikatsastus Suomessa voidaan jättää väliin.

Komatsu-maansiirtokoneet

A/S Sigurd Hesselberg on toiminut Komatsun jälleenmyyjänä Norjassa vuodesta 1974 lähtien.HesselbergGroup on 111 vuotta vanha norjalaisomistuksessa oleva yritys. Komatsu on yksi neljästä suurimmasta maansiirtokoneiden toimittajasta Norjassa. Yli 6-tonniset kaivukoneet ovat Komatsun päätuoteryhmä Norjassa, jossa viime vuonna myytiin kaikkiaan 488 uutta Komatsu- maansiirtokonetta. Kasvua oli 10 % edelliseen vuoteen.

Komatsu on maailmanlaajuinen vuonna 1921 perustettu yritys, joka valmistaa erilaisia maansiirto- kaivos- ja teollisuuskoneita. Komatsulla on tehtaita Japanissa, Saksassa, Italiassa ja Englannissa ja sen liikevaihto on noin 12,4 B€. Työntekijöitä yrityksellä on maailmanlaajuisesti noin 35 000.

Komatsu mallistoa

”Test and Drive 2008” tapahtumassa oli koeajettavissa neljä erikokoista Komatsun pyöräkuormaajaa: WA65, WA380, WA500 ja uusi WA250PZ. Tela-alustaisia kaivukoneita oli kaikkiaan 7 kappaletta, joista pienimmät, 3- ja 5-tonniset kumitelakoneet, olivat uusia MR3 Business Class –koneita. Tämä uusi mallisto on tarkoitettu loppukäyttäjille ja konevuokraamoille ja sitä voi kuvata parhaiten kolmella sanalla; mukava, helppokäyttöinen ja taloudellinen. Myös uusia 8-sarjalaisia oli paikalla; PC78US ja PC138US. Koko 8-sarja saa uuden vuoden myötä lisää ominaisuuksia, mitkä helpottavat ja tehostavat koneen käytettävyyttä. Proportionaaliohjatut lisähydrauliikkatoiminnot ovat nyt vakiona kaikissa 8-sarjan koneissa aina 45 tonnin kokoluokkaan asti. Useimmat konekoot toimitetaan jatkossa suoraan tehtaalta varustettuna keskusvoitelulaitteella, pikaliitinhydrauliikalla, rototilttien perusasennusvalmiuksilla sekä polttoainepumppuun liitetyllä ylitäytönestimellä. Kaikki nämä ovat ominaisuuksia, jotka tehdasasenteisina lyhentävät kokonaistoimitusaikaa ja helpottavat lisävarusteasennuksia.

Uusi Komatsu PC30MR-3 ”Business Class” minikaivuri

Keväällä Suomessa ensiesittelynsä saanut uusi PC30MR-3 malli oli koeajettavissa myös Norjassa. Tämän lyhytperäisen koneen paino perusvarustein on 3290 kg ja moottoriteho 21 kW. Uutta koneessa on: Komtrax-etävalvontatoiminnot vakiona, uusi puomirakenne, uusi integroitu vastapaino sekä kumitelat, jotka uutuutena tässä kokoluokassa saa optiona myös road liner –teloina. Tekniikasta voidaan mainita; EUR3 / Tier III päästömääräykset täyttävä moottori, CLSS- hydrauliikka ja optiona saatavana automaattinen kierrosten lasku tyhjäkäyntitasolle. Huollettavuutta lisääviä tekijöitä puolestaan ovat: pitkät huolto- sekä voiteluvälit, uusi avoimempi X-alarunko, päivittäishuollot luukkujen kautta sekä patentoitu kallistettava ohjaamo isompia huoltoja varten. Mukavuutta lisäävät; leveä, tilava ohjaamo liukuovella sekä optiona saatava ilmastointi ja lisälaitehydrauliikoiden propo-ohjaus.

Komatsun 8-sarja

Scanian perässä olevalla lavetilla oli Komatsun 8-sarjan suurimpana kevään uutuutena – täysin uusi PC130-8, mikä tuo 8-sarjan ylivoimaiset toiminnalliset ominaisuudet myös 13 tonnin kokoluokkaan. Mukava, tilava ja turvallinen 8-sarjan ohjaamo on täysin uusiutuneen koneen perusulkoasun lisäksi yksi kuljettajan kannalta näkyvimmistä ja tuntuvimmista muutoksista.

Tässäkin kokoluokassa kuljettajaa hemmotellaan vakiona tulevalla peräkameralla, minkä kuvaa voidaan seurata koneen värimonitorin näytöltä. Lisälaitehydrauliikat ovat isompien koneiden linjaa seuraten proportionaaliohjatut, joten kallistuvien kauhojen ja rototilttien käyttö sujuu sujuvasti ohjauskahvojen liukunapeilla. EUR3 –normin täyttävä moottoriteknologia ja erittäin matala ulko- ja sisämelu ovat myös tärkeitä sisäänrakennettuja Komatsu-ominaisuuksia.

Lisää voimaa ja tuottavuutta pyöräkuormaajiin

Komatsun uusista Dash-6-sarjan pyöräkuormaajamalleista oli esillä 14-tonninen WA250PZ-6, jossa on uusi yhdensuuntaisesti nostava Z-aisasto sekä hydrostaattinen HST-voimalinja, jonka ansiosta lastaustoiminnot ovat nopeat ja koneen liikkuminen on juoheaa ja turvallista huonollakin alustalla. Myös jarru- ja rengaskulut näissä uusissa malleissa ovat aikaisempaa alhaisemmat. Kaiken kaikkiaan uudet 6-sarjalaiset ovat tehokkaampia, vakaampia ja ympäristöystävällisempiä kuin edeltäjänsä. Muita koeajettavia malleja oli paikalla: 5-tonninen WA65, 17-tonninen WA380 ja 32-tonninen WA 500.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi