Uutiset

Työkoneet

Terrafamen lämmöntuotannon CO2-päästöjen pudotus pian 90 prosenttia

Terrafame ja energiayhtiö Adven saavat pian yhteistyössä pudotettua Terrafamen lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä lähes 9 000 tonnia. Yli 90 prosentin päästöjen pudotuksen odotetaan näkyvän käytännössä vuoden 2021 päästömäärissä. Tänä vuonna valmistuva uusi energialaitos, hukkaenergian talteenotto sekä Advenin kanssa nyt sovitut uudet investoinnit kaivosalueen kaukolämpöverkkoon varmistavat päästöjen vähennyksen.

Terrafame ja Adven ovat tehneet laajamittaista yhteistyötä energiatehokkuuden kehittämisessä, päästöjen vähentämisessä sekä energiantuotannossa usean vuoden ajan. Adven rakentaa parhaillaan uusiutuvaan energiaan perustuvaa energialaitosta Terrafamen uudelle akkukemikaalitehtaalle. Energialaitoksen on määrä valmistua marraskuussa 2020.

Lisäksi Adven ja Terrafame ovat ottaneet vetylaitoksen hukkaenergiaa hyötykäyttöön alueen kaukolämpöverkossa. Projekti sai työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian investointitukea. Nyt Adven ja Terrafame ovat sopineet kaukolämpöverkon laajentamisesta kaivoskorjaamolle, jolloin se korvaa alueella nykyisin käytettävän kevyen polttoöljyn. Kaikki eri toimet tuovat yhdessä 9000 tonnin vuosittaisen hiilidioksidipäästöjen vähennyksen. 

”Yhteistyö on toiminut hyvin ja siksi jatkamme sitä Advenin kanssa. Pääsyy nyt tehtäviin toimiin ovat tietysti saamamme hyödyt kustannussäästöinä ja hiilijalanjäljen pienentymisenä”, Terrafamen kunnossapitojohtaja Matti Rautiainen toteaa.

Kaivoskorjaamo mukaan alueen kaukolämpöverkkoon

Terrafamen kaivoskorjaamolla huolletaan kaivoksella käytettävää liikkuvaa kalustoa. Kaivoskorjaamon nykyinen halli on kooltaan noin 3 000 neliömetriä. Kaivoskorjaamoa on aiemmin lämmitetty kevyellä polttoöljyllä.

”Rakennamme tehdasalueelta noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevalle kaivoskorjaamolle kaukolämpöputket ja samalla myös vesijohtoja ja valokuitukaapelia. Yhteistyömme Terrafamen kanssa on kehittynyt hyväksi kumppanuudeksi, joissa molemmilla on vahva tahto löytää päästövähennyksiä ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Lisäksi toimitamme kaivoskorjaamon läheisyyteen rakennettavalle Terrafamen kumppanin samansuuruiselle hallille kaukolämmön”, Advenin asiakkuuspäällikkö Arto Liikanen kertoo.

Kaivoskorjaamon lämmittäminen kaukolämmöllä on Terrafamelle selvästi edullisempi ratkaisu.

”Halusimme rakentaa kaivoskorjaamolle kaukolämpöputket, jolla korjaamolle saadaan puhdasta energiaa. Nyt pääsemme energiakustannuksissa noin kolmannekseen siitä, mitä ne olisivat kevyellä polttoöljyllä”, Rautiainen sanoo.

Samassa yhteydessä Adven kehittää energiakeskuksen tankkauspistettä, jotta se vastaa uusia asetuksia.

Terrafamen akkukemikaalitehdas on noin 240 miljoonan euron investointi ja se aloittaa toimintansa vuonna 2021. Akkukemikaalitehtaassa Terrafamen nykyinen päätuote, nikkeli-kobolttisulfidi, jatkojalostetaan sähköautojen akkujen raaka-aineena käytettäviksi nikkeli- ja kobolttisulfaattituotteiksi. Nikkelin ja koboltin saatavuus on kriittinen tekijä sähköautojen voimakkaalle markkinakasvulle.


Lue seuraavaksi