Uutiset

Työkoneet

Terex Trucks TA400 -dumpperit urheana 45 asteen pakkasessa Venäjän kaivoksella

Neljä Terex Trucks TA400 -dumpperia on kellottanut tuntimittariin noin 48 000 käyttötuntia etäisellä Siperian hiilikaivoksella Venäjällä. Koneet työskentelevät siellä monesti äärimmäisen jäätävissä olosuhteissa.

Itäisessä Siperiassa sijaitseva Arpatskyn hiilikaivos on ankara työpaikka niin koneille kuin kuljettajille. Talvella lämpötila voi laskea jopa 45 pakkasasteeseen. Se asettaa kovia haasteita kalustolle. Terexin dumpperit ovat nyt työskennelleet kaivoksella kahdeksan vuotta, tarjoten luotettavaa toimivuutta kovissakin oloissa.

Dumppereiden hyötykuorma on 38 tonnia. Ne kuljettavat kaivosalueella hiiltä 22 tuntia vuorokaudessa. Talvella maa on lumen peitossa useita kuukausia. Sen vuoksi koneet joutuvat työskentelemään liukkaalla alustalla sekä selviytymään jyrkistä, jäisistä nousuista.
”Yhtenä merkittävänä tekijänä Terex Trucks TA400 -dumppereiden hankintaan vaikutti niiden vankka rakenne. Koneet toimivat luotettavasti kovissakin olosuhteissa”, sanoo Arpatskyn kaivoksen konepäällikkö Dmitry Dulin. ”Vuodesta 2012 alkaen koneiden mittareihin on kertynyt noin 48 000 käyttötuntia, mutta silti niissä on vielä hyvin puhtia jäljellä.”

TA400 on jyrkkien nousujen mestari

Kuljettajat arvostavat TA400:n ominaisuuksia niin jyrkissä nousuissa kuin laskuissakin.
”Dumpperi käyttäytyy alamäessä pehmeästi ja turvallisesti”, sanoo kaivostoiminnan johtaja Oleg Likhodumov. ”Pakokaasujarrun johdosta ei tavallisia jarruja tarvitse juurikaan käyttää alamäessä.” TA400:n voimansiirron hidastin on kytköksissä pakokaasujarruun vaikuttamalla jäähdytettyihin öljykylpylevyjarruin. Näillä eväin koneen hallinta on helppoa ja turvallista jyrkissäkin laskuissa.

”Kaivoksilla tarvitaan tehokasta ja kestävää kalustoa, joka selviytyy äärimmäisistä olosuhteista”, sanoo Terex Trucksin John Rotherford. ”TA400:n voimansiirto toimii hyvin yhteen moottorin kanssa tarjoten aina parhaan mahdollisen pidon ja nopeuden. Näin saavutetaan paras mahdollinen tuottavuus haastavissakin olosuhteissa.”

”TA400 tarjoaa täydellisen paketin”, sanoo puolestaan Arpatskyn hiilikaivoksen apulaisjohtaja Dmitry Glazunov. ”Kone on helppokäyttöinen sekä luotettava, ja kokonaiskustannukset ovat alhaiset. Myös helppo huollettavuus on etu; akselit, vaihteistot ja moottori ovat helposti käsillä huoltoja varten. Huoltojen suorittaminen ei vaadi erikoistyökaluja tai -diagnostiikkalaitteita.”
Terex Trucks -koneiden huolto onnistuu paikan päällä. Se on tärkeä seikka, kun operoidaan Venäjällä. Jälleenmyyjän palvelut ovat usein satojen kilometrien päässä.
”Jälleenmyyjämme Mining Eurasia hoitaa kaikkien dumppereidemme huollot ja korjaukset”, jatkaa Glazunov. ”Heillä on korjaamo varaosineen kaivoksellamme, joten saamme nopeaa palvelua kellon ympäri.”

Terex Trucksin työjuhta – TA400

TA400 on Terex Trucksin suurin dumpperimalli. Lavan tilavuus (kukkurallinen) on 23,3 kuutiometriä. Moottorista saadaan tehoa 331 kilowattia (444 hv). TA400 on suunniteltu louhoksille, kaivoksille ja suuriin maarakennusprojekteihin. Planeettavaihteisto tarjoaa pehmeät, mutta tarkat vaihdot. Näin polttoaineenkulutus pysyy optimaalisena ja käyttökulut alhaisina.
Kaikki tarkistuspisteet ja -anturit on sijoitettu siten, että niihin yltää maan tasalta. Ohjaamo on kallistuva ja konepeitto nousee ylös sähköisesti. Näin huoltojen tekeminen käy nopeasti ja koneella saavutetaan maksimaalinen työskentelyaika.


Lue myös: Bauma 2019: Terexiltä päivitetty dumpperi

Lue seuraavaksi