Uutiset

Työkoneet

Terex-kiviautojen pitkä matka

Terexin uusien kivia-autojen piti kulkea 21 000 kilometrin matka Skotlannista Myanmariin ennen kuin tuleva työt jade-kiveä louhivassa kaivoksessa alkoivat. Omilla renkailla ei tätä taivalta taitettu kuin osin, vaan reitti kulki sekä valtamerilaivoilla että jokiproomujen päällä. Loppumatka kaivoksille ajettiin vaihtelevassa maastossa. Kaikkiaan reissu tehtaalta asiakkaille kesti 10 viikkoa.

Massiivinen toimitus käsitti kaikkiaan 29 kiviautoa, joista 19 kappaletta oli 100 tonnin TR100s -malleja. Loput kymmenen pienempiä, 60 tonnin TR60s  –malleja. Ne kuuluvat kolmelle eri kaivosyhtiölle: Aung Hein Min Gems Co., Ltd., Yar Za Htar Ne Gems Co.,Ltd. ja Myanmar Thura Gems Co., Ltd.

Kahdella ensiksi mainitulla yhtiöllä on jo pitkät kokemukset Terex-kiviautoista ja aiemmassa kalustossa lähes 30 kappaletta vanhempia malleja. Matka alkoi tehtaalta Motherwellissä. Ne pakattiin konttilaivaan 17 000 kilometrin ja viiden viikon merimatkalle Singaporen kautta Myanmarin Yangoniin.

Siellä ne lastattiin edelleen jokiproomuihin. Uyu-jokea pitkin kiviautot oli määrä kuljettaa noin 1000 kilometrin matka kaivosalue Phakantin lähimpään jokisatamaan Kathariin. Kyseessä on varsin syrjäinen kolkka tiettömien taipaleitten takana.

”Kiviautojen pakkaaminen proomuihin ei ollut helppoa. Lastaus piti tapahtua siten, että lautan tasapaino säilyy koko ajan”, kertoo yhden asiakkaan eli kaivosyhtiö AHM Heavyn Marcus-Zaw Naing Oo.

”Joella kuljettaminen oli muutenkin erittäin riskialtista. Veden syvyys oli kriittisessä roolissa. Jos vettä on liian vähän, lautta ei kykene kannattaamaan sille asetettua kuormaa. Jos taas vettä ja etenkin virtausta on liikaa, niin koko proomu lasteineen voi huuhtoutua virran mukana.”

Jokimatkaan kului kaikkiaan kolme viikkoa. Jokisatamasta matka jatkui ajamalla lähes 200 kilometrin taival Phakantin kaivoksille pohjoiseen Myanmariin. Maitse tehty osuuskaan ei ollut helppo.

”Kiviautot saapuivat tänne sadekauden aikana. Tiet tulvivat ja olivat erittäin mutaisia”, lisää Zaw Naing Oo.

Määränpäässä Terexin insinöörit testasivat autot ja kouluttivat henkilökunnan. Kaikki kaivoksilla käytety ajoneuvot pitää Myanmarissa rekisteröidä hallitukselle. Prosessi kesti neljä viikkoa.

”Nyt kaikki kiviautot ovat ajossa. Täällä niitä voidaan käyttää vain kuivana kautena, joka kestää karkeasti marraskuusta toukokuuhun. Lopun aikaa ne seisovat. Autot ovat liikkeessä lähes 24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Terexin autoilla on elintärkeä rooli niiden kuljettaessa noin kahden kilometrin matkan kiveä kaivokselta prosessiin”, päättää Marcus-Zaw Naing Oo.

Jade-jalokivillä on erityinen asema Aasian kulttureissa. Sen uskotaan tuovan hyvinvointia ja hyvää onnea kantajalleen. Sen sanotaan myös olevan silta taivaan ja helvetin välillä.

Pohjoisessa Myanmarissa Phakantissa sijaitseva kaivosalue Kachin State tuottaa maailman korkealaatuisinta jadea. Sen rikastusprosessi irti kivestä on vaativa toimenpide. Arvokas jade on eräänlaisina taskuina louhitun kiven sisällä.

Alueen kaivostoiminnan arvo on 31 miljardia dollaria ja se vastaa lähes puolta koko maan bruttokansantuotteesta. Jade kuljetetaan Myanmarista käytettäväksi koruihin ja muihin arvotuotteisiin.

Arvokkaalla kaivostoiminnalla on myös synkkä varjonsa ja rikollinen toiminta alueella rehottaa.

Myanmarissa on vahva kenraalikunta, vaikka nykyään kansan suosiossa onkin NLD-puolueen puheenjohtaja, 15 vuotta kotiarestissa viettänyt  Aung San Suu Kyi.

Sotilasjuntta maassa lakkautettiin vuonna 2011 ja presidentiksi valittiin Thein Sein. Ihmetyksen aiheena Myanmarissa on ollut, miksi kenraalit luopuivat vallasta niin helposti. Yksi syy voisi olla, että pääasiallinen toimeentulo kenraaleille on tullut aivan muualta kuin valtion armeijasta.

Armeija valvoo ”pimeänä” sivutoimena kaivostoimintaa Kachinissa ja kenraalikunta on käärinyt sievoiset summat jaderahoilla. Osansa ottaa myös järjestäytynyt rikollisuus. Valtiolle, eikä etenkään tavallisille köyhille kansalaisille maaperän rikakuksista ei juuri hyötyä ole.

Avolouhinta alueella pilaa siellä asuvien ihmisten toimeentulomahdollisuuksia ja kapinointia on esiintynyt. Nämä armeija on kukistanut kovin ottein. Tuhansia ihmisiä on tapettu ja noin 100 000 ihmisen arvoidaan joutuneen jättämään kotinsa.

Alueelle puuhataan kuitenkin nyt hallituksen toimesta rauhaa paikallisten ihmisten sekä sotilaiden ja kaivosyhtiöiden välillä. Tosin vasta vähän edistystä on saatu aikaan. Myös turvallisuus kaivoksissa on laiminlyöty ja maanvyörymät ovat yleisiä. Sekä koneita että ihmisiä on hautautunut massojen alla viime vuosien onnettomuuksissa (katso video).

Lue seuraavaksi