Uutiset

Kuljetuskalusto

Talvitiepäivillä nähtyä

Jyväskylässä Tammikuun lopppuolella pidetyillä Talvitiepäivillä oli parin pienen hallin verran näytteilleasettajia. Näytillä oli tienpidon koneita. laitteita ja autoja moniin erikokoisiin tarpeisiin.

Historian havinaa tilaisuuteen toi Tie-ja vesirakennushallitukselle aikanaan kuulunut Jyry-Sisu K-148 on vuosimallia 1966. Oy Suomen Autoteollisuus Ab:n valmistama auto on kunnostettu viimeisen päälle. Nykyinen omistaja on Erkki Väisänen Toivakasta.

Seuraava Talvitiepäivät järjestetään 17.-18.2.2016 Tampereella

KoneVel Oy esitteli osastollaan ensimmäistä omalla KVZ-tuotemerkillä myytävää alueauraansa. Sen on valmistanut Skaala-auroistaan tuttu RP-Koneet Ky ja kehitystyössä on hyödynnetty molempien yritysten pitkää kokemusta lumen aurauksesta.

Osastolta kerrotaan, että putkimainen levyn rakenne sekä loiva teräkulma antavat hyvät aurausominaisuudet. Auran kellunta on toteutettu ovaaleilla ja sovitteet ovat pulttikiinnitteiset. Kiinnityspukissa oleva jousisylinteri vaimentaa mahdollisia törmäyksiä.

Metallipalvelu Hartikainen Oy valmistaa Maaseiska Oy:n Raimo Kähkösen kehittämää Vacu Veks -katupölyimuria. Talvitiepäivillä pelkästään imuvoimalla katupölyä irrottava laite oli myyntiä Suomessa hoitavan Hyväkone Oy:n osastolla kiinnitetty runko-ohjatun Giant-pyöräkuormaajan etukuormaimeen. Keksintö ei käytä vettä. Kova imuteho riittää.

Peruskoneen mekaanisesta voimanotosta pyöritettävä imupuhallin asennetaan takanostolaitteisiin. Peruskoneen kuormaimeen kiinnitetty imuyksikkö on varustettu neljällä suulakkeella. Imuyksikön eteen voidaan myös kiinnittää likaa irrottava harjayksikkö. Ulos puhallettava ilma kulkee suodatinpatterien läpi ja on mittausten mukaan erittäin puhdasta. Imurin työleveys on 1900 millimetriä ja säiliöön mahtuu imettävää moskaa kerralla 300 litraa.

Snowekin uusi, alueauraan tarkoitettu joustomekanismi on aluksi tarjolla alle 3,6 metrin levyisiin alueauroihin. Järjestelmässä siipi ei kaadu, vaan aura väistää kokonaisuudessaan. Auralla voi myös poistaa polannetta kääntämällä se eteenpäin niin että joustovara loppuu. Maksimissaan aura joustaa 130 millimetriä.

Konepörssissäkin jo esitelty Unimogin uudistunut 100-sarja. Euro 6 -moottorilla ja uudella hydrostaattivedolla (Easy Drive) maustettu, uuden sukupolven U318 nähtiin Talvitiepäivillä varustettuna V-auralla ja hiekoittimella. Pitkän uran Unimogin kanssa tehnyt Vehon Risto Horn kertoi osastolla, että Unimog-asiakaskunta on yleensä uskollinen merkille.

”Autossa ei ole kuin yksi vika. Se kestää liian hyvin ja kauan. Kauppoja pääsee hieromaan liian harvoin”, nauraa kohta eläkkeelle siirtyvä Horn.

Koko artikkeli on luettavissa Konepörssistä 1/2014 tai Lehtiluukusta.

RP-Koneet Ky toi viime syksynä markkinoille uudet hiekoituskauhat. Osastolta kerrotaan, että käyttäjien kokemukset ovat olleet myönteisiä. Rullien pyörimisnopeutta säädetään portaattomasti ja murskausrulla kykenee valmistajan mukaan hienontamaan jääpaakut hiekasta. Laakerointi on toteutettu ulkopuolisesti. Näin hiekka ei pääse kuluttamaan laakereita

Lametal Oy on tuonut markkinoille uuden, kolmannen sukupolven Stark TL 7400 -tielanan. Se on suunniteltu ammattimaiseen ja tehokkaaseen ympärivuotiseen tiestön kunnossapitoon vastaten nykyaikaisen tienhoidon vaatimuksia.

Uuden lanan suunnittelun lähtökohtana on ollut lanaustyön helppous ja lanan ketteryyden lisääminen, unohtamatta edellisten mallien hyväksi havaittuja ominaisuuksia.

Lue myös: Arctic Machine Oy – Älykästä tienpitoa ja Pajakulmalle uusi edustus.

Lue seuraavaksi