Uutiset

Työkoneet

Syntymäpäivät ja uutuuksien esittelyä – TMK Energiakoura

Työkoneiden lisälaitteita valmistava TMK Energiakoura Oy vietti lokakuun lopussa uuden toimipisteensä yksivuotissyntymäpäiviä. Samalla lanseerattiin muutama uutuustuote sekä luovutettiin asiakkaalle 2000. valmistunut TMK 300 -energiakoura. Kaiken kaikkiaan erilaisia kouria on TMK:lta valmistunut jo lähemmäs kolme tuhatta kappaletta.

TMK Energiakoura Oy:n syntyhistoria on varsin tavanomainen konepajan alku, missä harrastuksesta tulee elinkeino. Kymmenkunta vuotta sitten hankasalmelainen koneurakoitsija ja maatilallinen Tenho Koponen harmitteli mielessään, että aina kun ehtii metsänhoitohommiin, on maa paksun lumen peitossa. Toisaalta kesäisin vilkkaassa käytössä oleva kaivukone talvehtii yleensä toimettomana ladon nurkalla. Tähän piti kehittää jokin ratkaisu, varsinkin kun metsää oli hoidettava. Koponen keräsi nurkista kaikenlaista metalliryjää, kuten hän itse asian ilmaisi, ja teki niistä giljotiinin tavoin toimivan kouran kaivukoneen kanssa käytettäväksi energiapuun korjuuseen.

TMK Energiakoura järjesti syksyllä uuden toimipisteensä yksivuotissyntymäpäivät. Tapahtumassa luovutettiin asiakkaalle 2000. TMK 300 -energiakoura, esiteltiin uutuustuotteita, vietettiin konepäiviä ja tietenkin paistettiin makkaraa.

Yrityksen ja erehdyksen kautta

Ensimmäinen koura toimi puolisen tuntia ja oli palattava verstaalle. Yritysten ja erehdysten kautta laite alkoi pikkuhiljaa toimia ja lopulta siitä muodostui kaupallinen tuote. Mukana kehitystyössä oli tuolloin myös Tenhon veli Mika, joka teki kourasta tuotantokuvat. Tänä päivänä Mikakin työskentelee TMK:lla.

Yhtenä merkittävä tekijänä Koponen pitää poikansa Teemun aikoinaan tekemää esittelyvideota, jonka tuolloin 14-vuotias miehenalku julkaisi Youtube-kanavalla. Katsojamäärien vilkas kasvu hämmästyttää edelleen Koposta. Ja melko pian alkoi tulla konkreettisia kyselyitä laitteessa, ja onko sellainen mahdollista hankkia itselleen. Eikä aikaakaan, kun tuli kysely Englannista. Tuolloin elettiin vuotta 2014. Tänä päivänä Englanti on TMK:n suurin vientimaa noin 200 myydyllä kouralla per vuosi.

Tämä lienee hyvä esimerkki nykyaikaisesta tavasta markkinoida. Vai miten selitetään pikkupaikkakunnalta tulevan ja autotallin nurkassa rakennetun tuotteen päätymisen maailmanmarkkinoille. Tosin Youtubessa olo ei yksin riitä, vaan tuotteen tulee olla toimiva. Yhden miehen yrityksestä TMK on kasvanut jo yli 20 hengen toimijaksi.

Tenho Koponen vierellään TMK:n energiakourien esi-isä. Laite on esillä yrityksen uusien toimitilojen aulassa. Oikealla TMK:n kehittämiä, monitoimisia Turbo Evo -hydrauliikkasylintereitä.

Omiin toimitiloihin
Ensimmäiset kaupalliset kourat valmisti alihankkija TMK:n tekemien piirustusten mukaisesti. Pari vuotta sitten heräsi ajatus uuden toimipisteen tekemisestä sekä mahdollisesti omasta tuotannosta. Vuosi sitten uusi Jyväskylän ja Kuopion välisen valtatien varrella, Jari-Pekan liikenneaseman kohdalla oleva toimipiste otettiin käyttöön. Samalla myös kourien tuotanto siirtyi samoihin tiloihin.
Valmistus alkaa osien hankinnalla. Kaikki teräsleikkeet ostetaan alihankinnasta, jotka seuraavassa vaiheessa hitsataan ”nippuun” kouraksi robotilla. Käsihitsauksen määrä pyritään minimoimaan. Yhden kourarungon hitsaus vie robotilta aikaa nelisenkymmentä minuuttia. Kaikki teräsosat käyvät läpi teräsraepuhalluksen ennen kaksikomponenttista uretaanimaalausta.

Patrik Ollila esitteli TMK:n uusia tuotantotiloja. Tässä energiakouran hitsattuja runkoja menossa maalaukseen. Runkojen hitsaus tehdään kokonaan robotilla.

Suurin osa vientiin
Tuotannosta noin 75 prosenttia menee tällä hetkellä vientiin. Vientiponnisteluja tehdään reiluun 30:een maahan, joista noin kahteenkymmeneen toimitetaan aktiivisesti kouria. Tenho Koponen kertaa puheessaan murheellisena koronavuoden tapahtumia, mutta toteaa lopuksi, että vuodesta tullaan selviämään kaikesta huolimatta ennakoitua paremmin. Muun muassa USA:han lähti kesällä iso erä energiakouria.

Uutuuksia

Syntymäpäivien yhteydessä esiteltiin myös pari uutuustuotetta. Uusi Multikoura on tarkoitettu moninaisiin koneellisiin ”poimintatöihin”, joissa laitteelta vaaditaan tarkkuutta ja kestävyyttä, kuten purkutöihin tai kierrätykseen. Multikoura soveltuu käytettäväksi 13–25 tonnin koneissa. Sen omapaino on 795 kilogrammaa. Kourassa vain toinen leuka liikkuu, toinen on kiinteä. Avautuma on 170 astetta. Jatkossa on odotettavissa myös muun kokoisia Multikouria nyt esitellyn rinnalle.

Toinen esitelty uutuus oli kahden hydrauliikkasylinterin muodostama Turbo Evo 2 -sylinteri. Se on jatkoa TMK:n aiemmin kehittämälle Turbo Evolle. Ideana on, että kaksi hydrauliikkasylinteriä (iso ja pieni) on rakennettu sisäkkäin. Sylinterit tekevät samaa liikettä vaikuttaen lopulta samaan sylinterin varteen. Pienempi sylinteri liikkuu nopeammin, ja kun tarvitaan enemmän voimaa, tulee isompi sylinteri mukaan. Turbo Evo 2:ssa on saatu liikkeiden välinen viive minimoitua, jolloin kouratyöskentely nopeutuu. Myös sylinteriyhdistelmän letkutukset on nyt tehty suojaan rakenteiden sisään. TMK:n kehittämä Turbo Evo 2 -sylinteri soveltuu käytettäväksi TMK:n energiakourien kanssa. Se nopeuttaa osaltaan puunkorjuuprosessia.

Purku- ja kierrätystöihin tarkoitettu uutuus, Multikoura. Laitteen omapaino on hieman alle 800 kg ja se soveltuu käytettäväksi 13–25 tonnin kaivukoneissa. Kourassa vain toinen leuka (keltainen osa) liikkuu. Avautuma on 170 astetta.

Koneita pihalla

Syntymäpäivien yhteydessä nähtiin TMK:n pihapiirissä myös pienimuotoiset konepäivät. Paikalla oli energiapuun korjuun koneita ja vähän muitakin laitteita. Viereinen männikkö tarjosi hyvän mahdollisuuden esitellä laitteita tositoimissa. Ja tietenkin makkaraakin pääsi paistamaan, niin kuin metsäalan tapahtumissa yleensä on tapana. Nähtäväksi jää, tullaanko tämä konepäivät näkemään jatkossakin. Puitteet ainakin moiselle tapahtumalle ovat hyvät.Lue seuraavaksi