Uutiset

Työkoneet

TMK Energiakoura Oy – kahdestuhannes TMK 300 -energiakoura asiakkaalle

Ylä-Savon Ammattiopiston otti vastaan lokakuun lopulla Hankasalmella valmistajan tiloissa erikoisvarustellun TMK 300 -energiakouran. TMK Energiakoura Oy:n valmistama koura oli samalla kahdestuhannes TMK 300 -koura, joka on toimitettu maailmalle.

Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä päätyi TMK 300 -energiakouran hankintaan kilpailutuksen perusteella. Sattumalta toimitettava kourayksilö oli valmistusnumeroltaan kunnioitettava kahdestuhannes, joten luovutus päätettiin tehdä Hankasalmella, TMK Energiakoura Oy:n uusien toimitilojen yksivuotissyntymäpäivien yhteydessä. Samalla julkaistiin myös muutamia uutuustuotteita, kuten monikäyttöinen Multikoura esimerkiksi purkutöihin sekä kourissa käytettävän hydrauliikkasylinterin kehittynyt versio, josta TMK käyttää nimeä Turbo Evo 2 -hydrauliikkasylinteri. TMK Energiakoura Oy:n alkutaipaleesta ja nykytoiminnasta sekä nähdyistä uutuuksista myöhemmin lisää lehdessämme ja tällä kanavalla.

Kahdestuhannes TMK 300 -energiakoura toimitettiin Ylä-Savon Ammattiopistolle lokakuun lopussa. Laite sisältää pitkän listan lisävarusteita.

Koura kaikilla herkuilla

Opetuskäyttöön mennyt energiakoura varusteltiin lähes kaikin mahdollisin ominaisuuksin, joita nyt kourakäytössä voidaan tarvita. Perustana on TMK 300 -koura, jonka omapaino on 260 kilogrammaa. Se on tarkoitettu käytettäväksi 5–20 tonnin kaivukoneista. Toki sitä voi käyttää muissakin puomillisissa koneissa, jos vain tehot ja nostokapasiteetit riittävät. Risujen ja puiden katkaisu hoituu Turbo-sylinterillä, joka mahdollistaa risukkojen nopean karsinnan. Samalla laitteella voidaan sitten katkaista myös paksumpia runkoja (maksimihalkaisijaltaan 300 mm), jolloin tarvitaan enemmän puristusvoimaa, mutta liike on hitaampi.

Risukahmaimen avulla saadaan leikattua ja kerättyä ohuetkin pajut. Isompien rankojen keräys onnistuu puoliautomaattisen ja jousitoimisen keräimen avulla. Näin kouraan saadaan aina maksimaalinen määrä rankoja kasaan vietäväksi.

Kaupan kättelyt tehdään nykyisin kyynärpäätervehdyksellä. Tässä Ylä-Savon Ammattiopiston Jani Pitkänen (keltaisessa takissa vasemmalla) vierellään samoin työtakissa Arto Kärkkäinen. Vasemmalla TMK Energiakouran Jukka Kouko ja oikealla Tenho Koponen.

Helppo kiinnitys ja irrotus
Luovutettu 2000. koura on varustettu Engconin EC-Oil-pikakiinnikkeellä, joka kytkee hydrauliikkalinjat automaattisesti yhteen kouran ja puomin pään välille. Kuljettajan ei tarvitse näin poistua ohjaamosta ulos tekemään letkujumppaa. Samaisen peruskoneen saa näin valjastettua nopeasti muihin hommiin, kun työlaitteen vaihto käy kätevästi.
Kouran toimintoja ohjataan sähköisesti. Ohjaustieto saadaan langattomasti ohjaamosta käsin, joka tarkoittaa, että työlaitteen kiinnikkeen läpi ei ajeta sähköä. Näin ei myöskään altistuta sähkökatkoille johtojen katkeilun johdosta. Kouran elektroniikka saa käyttövoimansa porakoneista tutusta akusta. Valmistaja lupaa akun täyden latauksen kestävän reilusti yhden työpäivän verran.

Karsii ja halkaisee

Varsinaisen energiapuun korjuun lisäksi Ylä-Savon Ammattiopiston uudella TMK 300 -kouralla pystyy myös tekemään karsintaa kouraan liitetyn lisävarusteen avulla. Karsinta tapahtuu näin pystykarsintana. Toinen lisävaruste mahdollistaa rangan halkaisun hyödyntäen kaivukoneen puomin liikerataa. Näin rangan voi halkaista jo heti kaadon jälkeen, jolloin puun kuivuminen nopeutuu.     

Kyse on siis varsin monikäyttöisestä energiakourasta, jonka käyttöön ja mahdollisuuksiin ammattiopiston opiskelijat nyt pääsevät tutustumaan.Lue seuraavaksi