Uutiset

Työkoneet

Suomen Tehopurku luottaa Arjes 250 -pikkujättiläiseen

Konealalla suurempi on aina kauniimpi, ja monestikin se kustannustehokkain vaihtoehto. Tämä ajatus on hyvin yleinen monella sektorilla. Laitteen kasvaessa menetetään monesti yksi tärkeä ominaisuus, käytön joustavuus. Se voi kuitenkin joskus olla merkittävä tekijä koko toiminnalle.
Suomen Tehopurku on hankkinut murskainmaailman mittapuiden mukaan hyvinkin pienikokoisen Arjes-kierrätysmurskaimen. Se on jo näyttänyt kyntensä oikeissa töissä. Helppo liikuteltavuus parantaa koneen käyttöastetta oleellisesti.

Oululaisen Suomen Tehopurku Oy:n juuret juontavat 1950-luvun lopulle. Tuolloin etelän mies Orvo Kivimäki asettui Muhokselle ja käynnisti siellä romuttamon, jonka rinnalla tehtiin myös pienimuotoista konepajatoimintaa. Ne olivat pitkään yrityksen arkipäivää. Jossain vaiheessa toimintaan tuli mukaan rakennuspurkua, kunnes vuosituhannen vaihteessa purkutoiminta muuttui päätoimiseksi ja yrityksen nimi muutettiin Suomen Tehopurku Oy:ksi. Samoihin aikoihin hankittiin pitkäpuominen Volvo EC460LC, joka oli tuolloin ensimmäinen ”aito” purkukone Oulun ja koko pohjoisen Suomen alueella. Ulottuvuutta sillä oli 30 metriä. Hieman myöhemmin purkukalusto täydentyi Liebherr 954C:llä.

Suomen Tehopurku Oy hankki alkuvuodesta Arjes Impaktor 250 EVO II -kierrätysmurskaimen. Sen kompakti koko tekee koneen siirrosta helppoa ja näin toiminnasta joustavaa.

Orvo menehtyi jo nuorella iällä ja toimintaa luotsasi pitkään hänen poikansa Kari Kivimäki. Tänä päivänä Kivimäen perheyritystä johtaa Karin poika Arto. Suomen Tehopurku operoi nykyisin pelkästään purkusektorilla tehden rakennus- ja massiivipurkuja niin asunto- kuin teollisuuspuolella. Yritys on purkanut vuosien saatossa monia tunnettuja rakennuksia Oulussa. Toimialueeksi työnjohtaja Tomi Mäkinen määrittelee koko Suomen, mutta pääpaino on Oulun, Meri-Lapin ja Kainuun alueilla. Henkilökuntaa yrityksellä on viitisentoista.

Murskaus mukaan toimintaan

Yrityksen toiminta on pitkään perustunut kaivukonepohjaiseen purkutyöhön mukaan lukien edellä mainittu Liebherr-purkukone. Koneita on painohaarukkaan 20–70 tonnia. Muutama vuosi sitten otettiin Kivisammolta vuokralle kierrätysmurskain betonijätteen murskausta varten. Vuokrakoneella oli helppo tutustua laitteeseen sekä päästä selville sen ominaisuuksista ”oikeissa” töissä.

”Muutamankin kerran meillä oli vuokralla ja samalla koekäytössä Arjes Impaktor 250 EVO I -kierrätysmurskain, jota meille esitteli aikoinaan Kivisammon Petri Ihainen. Petrin kanssa on väännetty vuosien saatossa paljonkin kauppaa ja muitakin koneita on ollut vuokralla Kivisammolta. Pieneen Arjekseen meillä kuitenkin syntyi usko koekäytön aikana ja päätimmekin hankkia sellaisen”, sanoo Mäkinen.

Koneenkuljettaja Eero Mätäsaho (vas.) kädessään Arjeksen kauko-ohjain. Sillä hoituvat murskaimen kaikki toiminnot syöttökoneen hytissä istuen. Oikealla Tomi Mäkinen.

Arjes Impaktor 250 EVO II

Uuden Arjes Impaktor 250 EVO II -kierrätysmurskaimen myötä Suomen Tehopurku Oy tarjoaa nykyisin myös purkujätteen alihankintamurskausta. Tapasimmekin tämä pikkumurskaimen juuri kyseisistä hommista Kempeleellä. Siellä betonijätettä murskattiin uudelleenkäytettäväksi. Pienen kokonsa ansiosta pikku-Arjes soveltuu hyvin myös ahtaissa purkukohteissa paikan päällä tapahtuvaan murskaukseen. Näin kohteesta poisajettavien kuormien määrää saadaan pienennettyä.

Tomi Mäkinen on erittäin tyytyväinen Arjeksen pieneen kokoon. Siitä huolimatta murskaimen tuotto on riittävä. Pieni koko tuo suurta etua koneen liikuteltavuuteen niin työmaalla kuin työmaiden välillä. Arjes 250 EVO II painaa 13,8 tonnia ja se on varustettu kuorma-auton koukkulaitteen kanssa yhteensopivalla nostokorvalla. Eli siirtoon riittää pelkkä koukkulava-auto, mitä Mäkinen arvostaa erityisesti. Laite on Mäkisen mukaan myös monikäyttöinen.

Nyt koneessa pyörivät betonin murskaukseen sopivat murska-akselit. Ne myös pätkivät betonin seassa olevat harjateräkset samalla erottaen ne massasta. Magneetti poimii pätkät sitten purkukuljettimelta pois. Näin betonijätteen esikäsittely vähenee, kun rautoja ei tarvitse erotella ennen murskausta. Ulos saatava raekoko on nyt noin 90 millimetriä, joka vastaa vaatimuksia. Vastimien avulla pystyy muokkaamaan raekokoa. Laitteeseen on saatavana myös puun murskaukseen soveltuvat terät. Teräakseleita on kaksi.

Murskaimessa on kiinteä nostolenkki koukkulava-autoa varten. Näin siirrot työmaalta toiselle sujuvat nopeasti, vaikka ilman lavettia. Teräakselien päissä (kuvan pyöreät laipat) on muutama koneen harvoista rasvanipoista.

Helppokäyttöinen

Arjes 250:n käyttö hoituu kokonaan kauko-ohjaimen avulla syöttökoneen hytissä istuen, niin murskaimen ja kuljettimen käynnistys kuin siirtoajokin. Toki laitteessa on myös kiinteät hallintavivut. Murskaimen pieni koko varmasti hymyilyttää monia, mutta tiettyihin hommiin se soveltuu kuin nenä päähän.

”Helpon liikuteltavuuden myötä kone on todella joustava. Monesti päätämme vasta aamulla, mihin työmaalle Arjes kulloinkin lähetetään. Nykymaailmassa kun tarpeet tuntuvat muuttuvan nopeasti. Pikku-Arjes ei niistä piittaa, vaan kulkeutuu äkkiä sinne minne käsketään. Vaikka murskaustehossa ehkä hieman hävitään, saadaan kokonaistulosta kuitenkin hyväksi koneen joustavuuden ansiosta. Tehokkaita ja tuottavia käyttötunteja tulee varmasti enemmän kuin monelle isolle murskaimelle”, sanoo Mäkinen lopuksi.Lue seuraavaksi