Uutiset

Työkoneet

Suomen Rakennuskone Oy – Itä- ja Kaakkois-Suomen huolto vahvistuu

”Aiemmin tällä suunnalla oli yksi sopimushuoltaja autoineen sekä sen lisäksi yksi oma huoltoauto. Se ei kyllä ollut tarpeeksi. Tämä Itä-Suomen uudelleen järjestely on jatkoa Vantaalla tehtyihin muutoksiin ja koko maan organisaatio tullaan käymään läpi ja vahvistamaan asiakkaan eduksi. Mm. Pohjois-Suomeen mietitään parhaillaan lisää paukkuja ”, aloittaa Suomen Rakennuskoneen jälkimarkkinointipäällikkö Patric Wladimirov.

Suomen Rakennuskone on lähes kokonaan siirtymässä sopimushuoltovetoiseksi. Ainoastaan pääkonttorilla Pirkkalassa toimii enää oma huolto. Tällä hetkellä sopimushuoltajia on kaikkiaan 22.

”Aivan uusia, tänä vuonna aloittaneita sopimushuoltajia meille ovat kuopiolainen Fin Masiko Oy sekä kiteeläinen J&M metsäkonetekniikka Oy. Lappeenrannassa jatkavat tutut Konekorjaamo Lavonen Tmi sekä Raskaskonekorjaamo Arvo Räty Oy.

”Kun sopimushuolto-organisaatiota rakentaa ei ole aivan helppoa löytää ammattitaitoisia sopimushuoltajia. Tänne Itä- ja Kaakkois-Suomen kulmalle olemme kuitenkin nyt onnistuneet rakentamaan hyvän ja toimivan sopimushuoltajien ketjun. Uusilla huoltoliikkeillä on kummallakin vahvaa kokemusta maansiirtokoneista aiemmilta vuosilta, joten käynnistäminen oli suhteellisen helppoa. Toki koulutamme koko ajan heitä Komatsu –koneisiin ja tekninen tuki Pirkkalassa auttaa tarpeen mukaan ”, jatkaa Wladimirov.

Huolto, myynti ja jälkimarkkinointi muodostavat bisneksen tärkeän kolmiyhteyden, jonka täytyy pelata yhteen.

”Jatkossa neuvottelemme entistä tiiviimmin Komatsun kanssa suurista varaosaeristä, josta kertyvää etua siirrämme sopimushuollolle ja sitä kautta myös asiakkaalle. Kaikkien tässä ketjussa pitää elää”, filosofoi Wladimirov.

Komatsu -kanta Itä-Suomessa on laaja. Isot työmaat kuten Kallansillat Kuopiossa ja valtatie kuuden remontti liikuttavat koneita alueelle muualtakin Suomesta. Myös kaivostoiminta itäosassa maata on vahvaa.

 Fin Masikolla pitkä kokemus

Kuopiolaisen Fin Masiko Oy:n omistavat veljekset Arto ja Jarmo Miettinen yhdessä Markku Pitkäsen kanssa. Tämän lisäksi työllistetään yksi asentaja. Huoltohallissa on neljä konepaikkaa. Vaikka huollot ja korjaukset pyritään tekemään pääasiassa hallitiloissa, niin kaksi huoltoautoa takaa, että työkalut ja varaosat siirtyvät tarpeen vaatiessa myös asiakkaan luo.

”Suomen kokoisessa maassa ei yksi merkki elätä, joten solmimme sopimuksen Suomen Rakennuskoneen kanssa. Se kattaa kaikkien Komatsu –koneiden huollon ja korjauksen. Sen lisäksi pidämme omassa varastossa myös jonkin verran huolto-osia. Tulevaisuus ja komeus näyttävät sen, mitkä osat vakiintuvat varastoon”, aloittaa myyntiä Arto Miettisen kanssa pyörittävä Markku Pitkänen.

”Meillä on maansiirtokoneista kokemusta jo Åkermanin ajoista lähtien eli 35 vuoden takaa. Åkermanista jatkoimme luonnollisesti Volvoon. Se sopimus loppui vuonna 2003, jolloin siirryimme Hitachiin. Myös Daewoo oli meillä hetken ja nyt sitten Komatsu liittyi leiriin. Eli kokemusta koneista löytyy kyllä. Nyt meillä on huoltovastuu Hitachista ja Komatsusta”, valistaa toimitusjohtaja Jarmo Miettinen.

”Taantuma iski tällekin alalle tuossa parisen vuotta sitten. Asiakkaat huollattivat enemmän koneitaan kuljettajilla, kun töitä ei ollut. Meilläkin oli parhaimmillaan seitsemän henkilöä töissä. Nyt näyttäisi taas olevan pientä piristymistä havaittavissa ja paineita henkilökunnan lisäämiseen on. Kuopion saaristokaupunki oli iso työmaa ja kantoi laman yli. Kallansiltojen työmaa on tuonut koneita töihin Tamperetta myöten ja töitä myös meille. Tänäpäivänä koneet liikkuvat töiden perässä ympäri Suomen. Suuria työmaita ovat myös Ikea ja Biltema, jotka molemmat rakentavat parhaillaan Kuopiossa. Ja ulkoa tuotuja koneitakin alueella on”, jatkaa Miettinen.

”Puhtaus on tärkeä asia kun koneita avataan. Hallissa pystytään aina tekemään työt nopeammin ja kätevämmin. Pesu maastossa on usein mahdotonta vaikkakin välttämätöntä. Tietysti joskus esimerkiksi dumpperin halvaantuminen sijoilleen pakottaa tekemään maastossa sellaisia töitä, mitä normaalisti ei tehdä.

Fin Masikon tiloissa tehdään kaikkea mahdollista korkeapainepumppujen testausta lukuun ottamatta. Työstökoneita hallissa on mm. sorvi ja aarpora, joten puomien väljistyneiden reikien täyttöhitsaus ja uudelleen porauskin onnistuu.

Ennakoiva huolto

”Meillä pyritään normaalisti tekemään työt normaalin työpäivän puitteissa, jolloin se tulee asiakkaallekin edullisimmaksi. Toki maastossa työt tehdään loppuun neljän jälkeenkin. Asiakkaan kannalta on tärkeää, että konetta katsotaan kokonaisuutena. Mikäli havaitaan korjaus- tai huoltotarvetta muuallakin, täytyy siitä asiakkaalle ilmoittaa. Taannoin kävin korjaamassa louheautoa, jonka suodattimet oli vaihdettu kaksi vuotta sitten. Autossa suodinpaketti oli mukana ja asiakas tyytyväinen, kun samalla käynnillä tuli sekin asia hoidettua. Mm. ilmansuodattimet oli aivan täynnä kivipölyä. Asentajan kannattaisikin aina miettiä kokonaisuutta eli asiakkaan etua ja ennakoiva huolto on ensiarvoisen tärkeää”, toteaa Miettinen.

”Esimerkiksi nykyisten commonrail -moottorien kanssa ei kannata leikkiä. Olen kaikille asiakkaille sanonut, että niissä on käytettävä vain alkuperäissuodattimia ja polttoaineen puhtaus on ensiarvoisen tärkeää. 200 litran tynnyritankkausta työmaalla ei nykykoneet siedä. Varsinkin nyt talven tullessa ongelmia seuraa. Ja yleensä koneet hajoaa silloin, kun vähiten pitäisi. Yksi huoltoon tullut kaivukone jämähti meillä hallilla kerran 30 asteen pakkasilla avonaiseen oviaukkoon. Piti siinä pressuja viritellä, että pakkasukko saatiin pysymään hallin ulkopuolella”, naurahtaa Miettinen.

”Komatsun Komtrax – satelliittivalvontajärjestelmä tulee auttamaan tätä ennakoivaa huoltoa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikilla sopimushuoltajillamme on systeemi käytössä. Sen avulla asentaja voi ottaa asiakkaaseen yhteyttä kun huollon hetki lähestyy ja varata sopivat osat mukaansa”, täydentää Wladimirov.

Rakennuskoneen varaosavarasto sijaitsee nyt Pirkkalassa ja keskusvarastosta Belgiasta osat saadaan Tampereelle yleensä vuorokaudessa. Joskus toki harvinaisempia osia joudutaan tilaamaan Japanista asti.

 Komatsu Forest myös ohjelmassa

J&M metsäkonetekniikka Oy toimii Komatsun huollossa sekä Kiteellä että Nurmeksessa. Yritys vastaa myös Komatsu Forestin Valmet –metsäkonehuollosta. MF –traktorit sekä New Holland- ja Kobelco –maansiirtokoneet yritys huoltaa myös.

Vuonna 2007 perustetun yrityksen omistavat Mika Niskanen ja Jukka Sormunen. Sekä Nurmeksen että Kiteen hallitiloissa on molemmissa neljä konepaikkaa ja asentajia palkkalistoilla on kahdeksan. Varaosapisteet on molemmissa toimipaikoissa.

”Valmet –metsäkoneiden kanta täällä Itä-Suomessa on perinteisesti vahva ja niillä toimintamme alkoi kolme vuotta sitten. Suomen Rakennuskoneen kanssa solmimme sopimuksen kesällä”, sanoo aiemmin Valtimon metsäkonekoululla, Forest Karelialla ja myös kuljettajahommissa työskennellyt Mika Niskanen. Myös Sormunen oli asentajana aiemmin Forest Karelia Oy:ssä.

Kiteen toimipisteestä on Venäjän rajalle vain nelisenkymmentä kilometriä, eivätkä rajantakaiset asiakkaat ole mitenkään harvinaisia varaosatiskillä. ”Saamme viikoittain tiedusteluja myös Venäjältä. Varaosanumerot ovat yleensä jo tiedossa ja osien hinnasta ei tingitä. Ainakin metsäkoneita on runsaasti käytössä rajan takana”, jatkaa Sormunen.

”Meillekin tulee Komatsujen osalta kyselyjä rajan takaa. Tulevaisuudessa ohjaamme ne tänne rajan pinnassa toimiville varaosapisteille, josta asia on luontevinta hoitaa”, täydentää Wladimirov.

”Nyt loppukesästä ja alkusyksystä maastokeikat ovat lisääntyneet huomattavasti. Simpeleellä kaatui puuta myrskyssä runsaasti ja Pietarsaaresta asti on tuotu koneita myrskytuhoja korjaamaan. Samalla meille on tullut uusia asiakkaita, joiden koneisiin on maastossa tehty huoltoja, jotka yleensä tehdään hallissa. Nurmeksessa meillä on oikein pesukaista ja täällä Kiteelläkin huolellinen pesu on välttämättömyys, kun mennään esimerkiksi hydrauliikkaan”, lopettaa Sormunen.

Kesän jälkeen huollossa on käynyt jo useita Komatsujakin. Kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien lisäksi myös puskukonekin on tullut tutuksi.

 Lavosen veljekset Hytistä

Konekorjaamo Lavonen Tmi sijaitsee pienessä Hytin kylässä, noin 15 kilometriä Lappeenrannan keskustasta. Nykyisin korjaamon omistavat tractorpulling –kuvioistakin tutut veljekset Joonas ja Tuomas Lavonen. Poikien isä aloitti korjaamotoiminnan navettaan kunnostetuissa tiloissa jo vuonna 1974, joten tekniikkakärpänen lienee purrut poikia jo polvenkorkuisina.

Navettakorjaamoa ei enää ole, vaan koneita korjataan ja huolletaan kahden konepaikan korjaamohallissa. Veljesten lisäksi palkkalistoilla on yksi asentaja.

Suomen Rakennuskoneen kanssa veljekset tekivät sopimuksen jo vuonna 1998 ja Komatsu –koneiden lisäksi yrityksellä on sopimus myös Lännen Tractors Oy;n kanssa.

”Kuljemme aika laajalla alueella kahdella huoltoautolla. Juuri tehtiin keikka Punkaharjulle ja Mikkelissäkin vierailemme aika usein. Myös Savonlinnassa ja Joensuussa on meillä asiakkaita”, kertoo Joonas Lavonen.

Myös Lavoset puhuvat säännöllisen huollon merkityksestä koneiden eliniän kannalta.

”Joissain kohteissa huollot olisi jopa syytä tehdä valmistajan suosituksia useammin. Esimerkiksi pölyisissä oloissa suodattimet ja ilmanputsarit kannattaisi vaihtaa useasti. Öljyt ja suodattimet ovat edullisia osia, mutta koneen toiminnan kannalta erittäin tärkeitä asioista. Kun huollot tekee ajallaan, ei tule seisokkeja”, tiivistävät Lavoset.

”Komatsun kaivukoneet ovat osoittautuneet erittäin luotettaviksi. Korjauksia niissä ei ole juuri ollut. Pyöräalustaisia Komatsuja täällä on paljon pora-alustana. Louhintavaihe VT6 –työmaalla työllisti meitä aikalailla, nyt on ollut sillä suunnalla hiljaisempaa. Lappeenrannassa toimii Lavosten ohella myös Raskaskonekorjaamo Arvo Räty Oy.

”On täysin asiakkaan omassa harkinnassa minkä sopimushuoltajamme puoleen hän näillä seuduilla kääntyy. Kaikki ovat ammattitaitoisia ja luotettavia huoltoliikkeitä”, lopettaa Patric Wladimirov.

Internet-osoitteet:

Lue seuraavaksi