Uutiset

Työkoneet

Suomen puhtain Lokotrack

Koneiden moottoreiden – myös murskainten – päästönormeja tiukennetaan jatkuvasti, tähtäimenä Stage IV -vaatimustaso. Raumalainen Maarakennus Jalonen murskaa Suomen vähäpäästöisimmällä Lokotrack LT120 -leukayksiköllä, jossa Metsolla on ensimmäistä kertaa käytössä typen oksidit minimoiva ureansyöttötekniikka.

Perheomistuksessa oleva Jalonen-yhtiöt käsittää teollisuusrakentamiseen keskittyvän Rakennus Jalonen Oy:n sekä murskaukseen, maarakentamiseen ja maa-ainesten kuljetuksiin keskittyvän Maarakennus Jalosen. Murskausta varten on nykyaikainen kolmivaihekalusto: uudenkarhea Metson LT120-esimurskain, ruotsalaisvalmisteinen välikone, Metson LT300GPB hienomurskaukseen ja seulontaan sekä tarkempien jakeiden tekoon Metson ST352-mobiiliseula.

”Ureatekniikka on toiminut lämmitettävän säiliön ja putkiston ansiosta moitteetta myös viime talven pakkasilla. Yhdestä ureatankista riittää annosteltavaa kolmeen dieseltankilliseen. Omasta mittarista on kätevä seurata aineen määrää”, kertoo Maarakennus Jalosen murskaryhmän esimies Niilo Vainio. ”Vaikka urean käytöstä koituu urakoitsijalle pieni lisämaksu, kuittaantuu se moneen kertaan LT120:n erinomaisella polttoainetaloudella. Kun aiempi, Cat C9 -dieselillä varustettu ulkomainen murskain haukkasi yli 30 litraa tunnissa, ruokailee LT120:n C13-diesel samassa ajassa vain 22 litran verran.”

Vainion mukaan Lokotrackin kokonaistaloudellisuutta lisää se, että laitteen C120-leuan murskaussuhde on erinomainen. Se tuottaa välimurskaimelle aiempaa pienempää syötettä, mikä nostaa kolmivaihe-   murskauksen kokonaiskapasiteettia.

Jalonen-yhtiöiden murskaustiimi: tuotantojohtaja Niilo Jalonen (oikealla), pyöräkuormaajan kuljettaja Tomi Kumlander, murskaryhmän esimies Niilo Vainio ja toimitusjohtaja Markku Jalonen sekä Metson aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä.

”Teemme murskausketjullamme mielellään urakoita myös ulkopuolisille murskeiden tarvitsijoille. Kalustolla syntyy asiakkaan tarvitsemat lopputuotteet pienissäkin kohteissa laadukkaasti”, toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoo.

Yhtiöllä on käytössään neljä omaa louhosta, jotka sijaitsevat Raumalla, Eurassa, Eurajoella ja Mynämäellä. Marraskuussa urakoitiin 0-16 mm:n, 0-8 mm:n ja 8-16 mm:n lopputuotteita Jalosen omalla louhoksella Mynämäellä.

”Murskausurakoissa on tärkeää, että pyörät pyörivät keskeytyksettä eikä turhia katkoksia synny. Sen vuoksi toimintavarmuus ja hyvä kapasiteetti olivat olennaisia asioita esipäämme uusintaa suunnitellessa. Metson LT120 on ollut varsin viaton laite, jonka polttoainetalous on kohdillaan. Laite on myös nopea siirtää esimerkiksi hydraulisesti kääntyvien syöttösuppilon laitojen ansiosta”, Markku Jalonen sanoo.

”Huolto pelaa nopeasti, tarvitsimme sitten neuvoja puhelimitse tai huoltomies paikalle. Myös Metson varaosasaatavuus on hyvää luokkaa”, arvioi tuotantojohtaja Niilo Jalonen myönteiseen sävyyn yhteistyötä Metson kanssa.

Lue seuraavaksi