Uutiset

Työkoneet

Suomeen siirrettyä tuotantoa esillä Metson Lokotrack Expossa

Mobiiliseulojen tuotanto siirtyi Pohjois-Irlannissa sijainneelta Cappaghin tuotantolaitokselta Tampereen tehtaille Hatanpäälle, missä tuotanto on lähtenyt käyntiin viime kevään aikana. Näin tela-alustaisten kiviainesjalostuslaitteiden tuotanto keskittyy Tampereelle, joskin Intiassa Lokotrack-mallistoa valmistetaan paikallisille markkinoille.

”Liikuteltavien seulojen tuotannon keskittäminen Suomeen vahvistaa Metson Tampereen tehtaiden asemaa alansa johtavana teknologiakeskuksena. Tela-alustaisen mallistomme tuotekehitys pysyy vahvasti tamperelaisissa käsissä. Myös kokoonpanon siirto tänne kertoo osaltaan tehtaamme kustannustehokkuudesta”, kertoo Metson Kaivos ja maarakennuksen paikallisjohtaja Kari Rikkonen.

Tampereella on Lokotrack-murskaimia valmistettu vuodesta 1985 lähtien yli 6 000 kappaletta. Nykyään tehtaalta valmistuu noin 800 murskaintuotetta vuodessa, pääasiassa tela-alustaisia mobiililaitteita.

Laite neljässä päivässä

Hatanpäällä on tehty mobiiliseulojen kokoonpanoa varten tuotantolinjastojen uudelleenjärjestelyä. Seulavalmistusta varten on murskaimien osavalmistusta siirretty toisiin tiloihin. Seulat valmistetaan nopean kokoonpanon linjalla, mikä tarkoittaa, että läpimenoaika yksittäisellä koneella on vain neljä päivää. Laitteet siirtyvät linjastolla eteenpäin ilmatyynyjärjestelmällä, jollainen on jo ollut usean vuoden käytössä murskainten kokoonpanolinjalla.

Seulalinjastolta valmistuu viittä seulamallia: Lokotrack ST2.4, ST272, ST3.5, ST3.8 ja ST4.8. Kaikissa näissä mobiiliseulossa on tela-alusta, syötin, kaksi- tai kolmitasoseula sekä purkukuljettimet. Näillä pystytään seulomaan niin kiviaineksia kuin multaa ja kierrätysmateriaaleja halutuiksi jakeiksi.

Myyntipäällikkö Esa Berg arvioi suomalaisen laadun olevan edelleen hyvä myyntivaltti kotimaan lisäksi myös EU-alueella. Hän toteaa, että Tampereella valmistettujen seulojen vastaanotto on ollut erinomainen. ”Olemmehan tässä tuoteryhmässä ainoa kotimainen valmistaja. Laadun ohessa asiakkaamme arvostavat Metson tuotteissa kattavia, lähellä saatavilla olevia huoltopalveluja.”

Näyttelyssä nähtyä

Lokotrack Expossa oli esillä muun muassa Tampereella valmistettu Lokotrack ST2.4 -mobiiliseula, joka on malliston uusin tuote. Malli on aikaisempia malleja pienempi ja soveltuu hyvin esiseulontaan esimerkiksi esimurskaimen perään tai luonnonsoran esiseulontaan. Rakenteissa on pyritty järeyteen ja yksinkertaisuuteen eikä automaatiota ole tässä juurikaan käytetty, jolloin hintakin on saatu edulliseksi.

Metson vahvuuksiin kuuluu oma automaatio-osaaminen. Metso DNA -automaatiojärjestelmää laajentava, langattomaan tiedonsiirtoon perustuva koneenohjausjärjestelmä tulee yhdistämään erillisten yksiköiden ohjausjärjestelmät yhteiseen järjestelmään. Sen avulla koko prosessia voidaan ohjata yhdestä paikasta: koneen ohjaamosta, työmaan ohjauskeskuksesta tai vaikka etäällä olevasta toimistosta. Myös erilaiset tilanteet voidaan tutkia jälkikäteen ja löytää ongelmaan johtaneet syyt ja näin oppia välttämään jatkossa vastaavia ongelmatapauksia. Muistiin saadaan erilaisia ”reseptejä”, jolloin kivilaadun vaihtuessa päästään nopeasti laadukkaaseen tuotteeseen. Kaikki tämä tapahtuu ilman kaikkien koneiden kiertämistä yhdestä ohjauspisteestä.

Tapahtumassa oli esillä myös Witractor Caterpillar-tuotteidensa kanssa. Metso käyttää mobiililaitteissaan voimanlähteenä Cat-dieselmoottoreita.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi