Uutiset

Työkoneet

SunFiren polttoainekäyttöinen infrapunalämmitin

Raumalainen Aritsol oy on aloittanut amerikkalaisen SunFire 150 -infrapunalämmittimen maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Laite on helposti siirrettävissä kottikärrymäiseen tapaan, ja se soveltuu niin ulko- kuin sisäkäyttöön. Pienestä koostaan huolimatta siitä irtoaa lämpötehoa jopa 43 kilowattia. SunFire-lämmitin on diesel- tai moottoripolttoöljykäyttöinen.

Sunfire 150 -infrapunalämmitin muistuttaa vanhaa grammaria torvineen. Viereinen ämpäri on antamassa laitteelle mittakaavaa. Polttoainekäyttöinen lämmitin tuottaa lämpötehoa maksimissaan huimat 43 kilowattia. Käyttö on helppoa; tankki täyteen, töpseli seinään ja napin painalluksella alkaa lämmitys.

SunFire-infrapunalämmittimien valmistuksesta vastaa sama yritys, joka tekee Aritsolin edustamia Lanair-moniöljylämmittimiä USA:ssa. SunFiren toimintaperiaate on sama, jota käytetään paljon kiinteästi asennettavissa terassilämmittimissä. Niissä puhutaan yleensä muutaman kilowatin tehoista, kun uusi SunFire tarjoaa aivan omalle kertaluvulle asettuvan tehon juuri käytettävän polttoaineen johdosta.
Tosin aivan pelkällä dieselillä ei laite toimi, vaan se tarvitsee hieman verkkovirtaa (220 V) polttoainepumpun ja pienen jäähdytyspuhaltimen pyöritykseen. Lämpöteho synnytetään kokonaan dieselillä tai polttoöljyllä, joten virran tarve on kuitenkin sen verran pieni, että käyttö onnistuu melko pienenkin aggregaatin avulla maastossa. Aritsolin Taro Valo kertoi, että jatkossa on odotettavissa laitteeseen kiinteästi asennettu invertterijärjestelmä, jolloin 12 voltin syöttö onnistuu helposti.

Laitteessa on vain kolme kytkintä. Vasemmalla päälle/pois-kytkin, siitä oikealle tehonsäätö (High=43 kW ja Low=38 kW). Oikealla reset-kytkin, esimerkiksi polttoaineen loppumisen ”kuittaamiseksi”. Laite sammuu itsestään kaatuessaan, senkin jälkeen tarvitaan resettiä. Paneelin opastetekstit tulevat olemaan suomenkieliset.

Pikkujättiläinen
Entisaikojen gramofonia muistuttavan lämmittimen koko on tehoonsa nähden pieni. Se mahtuu vaikka farmariauton takakoppaan, pakettiautosta puhumattakaan. Ulkomitat ovat 74x92x104 senttimetriä. Laite painaa polttoainesäiliö tyhjänä 88 kilogrammaa. Tukevat umpikumipyörät tekevät liikuttelusta helppoa myös pehmeällä alustalla. Kottikärryn tavoin liikuteltavan paketin painojakauma on sellainen, että sitä pystyy työntelemään tai vetämään pitkiäkin matkoja. Huomioitavaa on myös, että lämmitintä voi siirrellä sen käytön aikana (täyden lämmitystehon ollessa päällä).
Teräksinen polttoainesäiliö on osa runkorakennetta tukevoittaen sitä. Säiliön tilavuus on 72 litraa ja sen pohjassa on tyhjennysproppu. Täyttökorkissa on mekaaninen polttoainemittari. Vaihdettava sekä lämmitettävä polttoainesuodatin on sijoitettu sopivasti suojaan. Polttoaineenkulutukseksi sanotaan 4,1 litraa tunnissa täydellä teholla lämmitettäessä. Laitteessa on automaatti-ilmaus, joten polttoaineen loppuminen ei aiheuta ylimääräisiä toimia.
Huolto on helppoa. Siihen kuuluu vain polttoainesuodattimen vaihto ja yleinen puhtaanapito.

Polttoainesuodatin on suojassa, mutta silti helposti vaihdettavissa.

Nopeasti lämpöä
Laite on heti valmis hommiin, jos tankissa on tavaraa ja virransyöttö järjestetty. Napin painalluksesta polttoainepumppu lähtee syöttämään tavaraa ,ja pieni puhallin alkaa pyöriä. Lämpövaikutus alkaa tuntua jo muutamassa sekunnissa ja täyden tehon se saavuttaa muutamassa minuutissa. Huomioitavaa on, että lämmitys perustuu infrapunasäteilyyn eli kyse ei ole kuuman ilman puhaltamisesta. Laitteen puhaltimen tehtävänä ei ole lämmönjako, vaan laitteiston jäähdyttäminen. Pysäyttämisen jälkeen tämä puhallin vielä jälkijäähdyttää osia noin viiden minuutin ajan kunnes sammuu itsestään. Ylikuumenemissuoja katkaisee toiminnan tarpeen tullen. Laitteeseen voi kytkeä myös ulkoisen termostaatin.

Myös sisäkäyttöön
Laitteen käyttöä mainostetaan hajuttomaksi ja savuttomaksi. Ja sitä se todellakin on käytetystä diesel-polttoaineesta huolimatta. Sisäkäyttöä varten ei tarvita mitään erikoisjärjestelyjä, kuten savuhormia tai vastaavaa. Laite vain hallin lattialle ja hönkä päälle.
Laite ei käytön aikana todellakaan synnytä käryä tai muita tuoksuja. Huolimattomasta tankkauksesta johtuvien roiskeiden tuoksut ovat asia erikseen. Pääsimme lämmittelemään SunFiren loimun edessä sisätiloissa, eikä noin kymmenen minuutin käytön aikana ollut havaittavissa minkäänlaisia hajuhaittoja. Laite on todellakin sisäsiisti apulainen. Varoetäisyys, kaksi metriä palavaan materiaaliin, on toki huomioitava. Melutasokin on hyvin alhainen, täysin äänetön se ei kuitenkaan ole.
Sisäkäytössä korostuu myös säteilyllä tapahtuvan lämmönjaon merkitys. Laite ei lämmitä varsinaisesti ilmaa, vaan kohdistaa lämmityksen ihmiskehoon tai muuhun kiinteään materiaaliin. Lämpöä ei jaeta puhaltimen avulla, joten lämmitin ei myöskään pöllytä roskia lattialta. Valmistaja ilmoittaa SunFire 150:n riittävän 500 neliöisen hallin lämmittämiseen. Myös ulkokäytössä säteilylämmitin on vähemmän altis tuulelle, eli tuuli ei vähennä laitteen tehoa niin paljoa kuin se puhallinperiaatteella toimivissa tekee.

Lämmönlähde hehkuu käytön aikana punaisena. Minkäänlaista puhallusta ei laitteessa ole, joten kuvan paperiarkkikaan ei lepata. Mainittakoon, että kuvanotto oli sekunnin osista kiinni, koska lämpövaikutus tällä etäisyydellä on niin suuri, että iho palaa heti.

Moniin hommiin
Helpon sisäkäytön johdosta laite soveltuu hyvin moninaisiin korjaamotilojen, rakennustyömaiden, maatalouden tilojen, kasvihuoneiden ja varastojen lämmityksiin. Laite on nopeavaikutteinen, koska lämmitys on tavallaan kohdennettua. Esimerkiksi talvisiin valuhommiin se soveltuu hyvin eli valun kuivumisen edistämiseen. Laite on helppo kuljettaa hankaliinkin paikkoihin. Kentällä ja maastossa sovelluksia löytyy myös runsain mitoin. Maastossa koneiden korjaus helpottuu olennaisesti, kun vierelle saa SunFiren. Lämmitin myös sulattaa umpijäätyneen koneen turvallisesti ilman avoliekkiä. Samoin tankkiin unohtuneen kesädieselin saa notkistettua kovallakin pakkasella niin ulkona kuin sisällä. Toki tämänkin kanssa on pidettävä järki päässä ja vältettävä liiallista kuumentamista. Varoetäisyydet on huomioitava ulkonakin. Kokemuksen perusteella alle kahden metrin päässä iholle kohdistuu kestämätön hehku. Nahka palaa armotta.

Vankkaa tekoa
SunFire 150 on lujaa tekoa. Runko ei turhia vääntyile ja valmistajan mukaan laite kestää pickupin lavalta pudottamisen vaurioitta. Se ei myöskään ole arka vedelle, eli pihalle unohtunut laite ei pahastu sateesta. Valmistaja lupaa lämmityksen käynnistyvän heti ilman esivalmisteluja 20 asteen pakkasessa säilytetyn yön jäljiltäkin.
Polttoainekäyttöisen infrapunalämmittimen maahantuonti alkoi syksyllä ja jo nyt laitteita on toimitettu asiakaskäyttöön. Jotkut siis osaavat varautua talven tuloon. Laitteita näkyi olevan hyllyssä nopeisiin toimituksiin sitten, kun se talvi yllättää. SunFire 150 -infrapunalämmittimen hinta ilman arvonlisäveroa on 2 990 euroa.

 

Lue seuraavaksi