Uutiset

Työkoneet

Soukkio jyrää

Lokakuun loppupuolella järjestettiin alan asiantuntijoille suunnattu Soukkio Oy:n esittely- ja työnäytöspäivä Pälkäneellä. Suomen teiden kunto, erityisesti sorateiden kunto on noussut viime kuukausina entistäkin suuremmaksi puheenaiheeksi ja siksi teemana oli tienhoito sekä uutuustuotteiden, täryjyrätielanan ja hiekoitinperävaunun esittely käytännössä tositoimissa vaikutuksineen.

Kuvassa Hannu Soukkio ja uutuus täryjyrätielana, jonka takana on mallisuojattu täryjyräpyörästö. Ensimmäiset käyttökokemukset ovat olleet todella positiivisia.

Tilaisuus alkoi Pälkäneen kunnan hallintojohtaja Anitta Hietaniemen puheenvuorolla, joka käsitteli kunnan nykytilaa. Sen jälkeen kuultiin tapahtuman järjestäjän Soukkio Oy:n tervehdyspuheenvuoro, jonka piti toimitusjohtaja Hannu Soukkio. 
Tämän jälkeen siirryttiin seuraamaan työnäytöstä läheiselle soratielle. Sää suosi tapahtumaa ja työnäytös onnistui erittäin hyvin. Soratie oli sopivan kostea ja lähietäisyydeltä pääsi näkemään miten massat liikkuivat lanassa. Uutuus täryjyrätielanan takana on neljä täryjyrää, jotka viimeistelevät tien pinnan tiiviiksi. Soukkion lanan jälki on tasainen ja viimeistelty. Täryjyräpyörästö on mallisuojattu ja hiekoitusvaunu on patentoitu Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. 
Työnäytös Luopioisissa Haltian tiellä oli jaettu useaan vaiheeseen, edeten lopuksi takaisin Soukkion tehtaalle, jossa kalustoon pääsi tutustumaan lähemmin. Viimeisenä nähtiin hiekoitusnäytös, jossa kahdella hiekoittajalla varustettu yhdistelmällä esiteltiin, kuinka saadaan tasaista jälkeä ja maksimi hiekoitusmatka yhdellä vedolla. Myös maton veto onnistuu hiekottimilla.

Tielanausnäytöksessä soratie oli kostea ja suljetulla tieosuudella pääsi aivan läheltä näkemään miten tielanan terät ohjaavat massat parhaan lanaustuloksen saavuttamiseksi. 

Metallialan perheyritys
Soukkio Oy on pälkäneläinen, vuonna 1988 perustettu yritys, jota luotsaa Hannu Soukkio. ”Päätös alkaa yrittäjäksi tuli lopulta helposti ja ideana oli aluksi työllistää itseni. Ajatus oli selkeä, siihen aikaan töitä riitti ja töissä sai olla niin kauan kuin halusi”, tiivistää Hannu ja jatkaa, ”Tielanoja oli alkujaan vain A-mallinen ja B-mallinen. Valtion teitä varten isoja lanoja ei ollut lainkaan, mutta 90-luvun alkupuolella eräs urakoitsija-asiakkaamme halusi sellaisen, sellainen suunniteltiin ja sitten niitä alettiin valmistaa. Eräs kaupunki osti ensimmäisen polannelana 2400-mallin ja urakoitsija-asiakkaalle meni toinen kääntyvällä etuterällä”. 

Monipuolinen valikoima
Soukkio valmistaa teknisesti erittäin hyvin toimivia ja laadukkaita lisälaitteita traktoreihin ja pyöräkuormaajiin, esim. lanamalleja on seitsemän. Lisäksi valikoimaan kuuluvat lumiaurat, hiekoituskauhat ja – vaunut ym. tienhoitoon kuuluva kalusto. ”Kunkin tuoteryhmän osuus on kutakuinkin kolmisenkymmentä prosenttia tuotannosta. Jonkin verran tehdään erilaisia muutos- ja korjaustöitä asiakkaiden koneisiin ja laitteisiin”, kertoo Hannu.

Hiekoitusnäytöksessä nähtiin kahdella eri hiekoittajalla varustettu yhdistelmä. Edessä etuhiekoitin etenemisen varmistamiseksi ääritilanteissa. Ja takana erikoinen eteenpäin suoraan perävaunun etuhiekoittimeen kippaava perävaunu, jolla saadaan tasaista jälkeä tarpeen mukaan yhdellä vedolla.

Kotimaista laatutyötä
Soukkion tuotteille on myönnetty Avainlipun käyttöoikeus. Avainlippu-tunnus on merkki suomalaisesta työstä ja osaamisesta, tuotteiden kotimaisuusaste on hyvin korkea, yli 90 %. Soukkio Oy:ssä on yli 30 vuoden kokemuksella omalla kustannuksella tutkittu, kehitetty sekä testattu valmistetut tienhoitotuotteet. Testausta ja suunnittelua jatketaan edelleen vahvassa yhteistyössä tienhoitoyrittäjien sekä kuntien ja kaupunkien tienhoidosta vastaavien henkilöiden kanssa. Näin on syntynyt entistä parempia, tehokkaampia, kestävämpiä ja taloudellisempia sekä tuottavampia tuotteita, joilla asiakkaat pystyvät tarjoamaan parempaa palvelua. 
”Soukkion tuotteilla on vahva maine, voidaan puhua jopa käsitteestä. Tästä syystä yhteistyökumppaneidemme kanssa toimiminen , kuten Seppo Kuisma Oy:n hiekoitusperävaunuissa, on meille tärkeää”, Hannu toteaa. Seppo Kuisma Oy valmistaa maansiirtoperävaunut ja hiekoittimet niihin tekee Soukkio, sanoo Hannu. 
Työnäytöksessä oli esillä ensimmäinen asiakkaan toiveiden mukainen hiekoitin. Sen erikoisuutena on eteenpäin, suoraan hiekoittimeen päin kippaava malli. Sen avulla hiekotusmatka yhdellä kuormalla lisääntyy moninkertaiseksi. Hiekoittimessa on lisävarusteena dieselkäyttöinen lämmitin. Lämmittimellä voidaan estää holvaaminen ja tukkeutuminen pakkasessa. Monikäyttöisyyttä lisää se, että lavan tapit voi siirtää taakse, jolloin kesäaikaan on käytössä maansiirto- tai viljavaunu. Kuisman valmistamaan perävaunuun saa varusteena mm. lisälaidat. 

Vientiin panostetaan 
Tulevina vuosina kasvua etsitään erityisesti Ruotsin ja Norjan suunnasta.  ”Viime vuonna oli kasvua kotimaassa reilut 26 prosenttia. Meillä on selkeä tavoite kasvaa jatkossakin. Etsimme tälläkin hetkellä sopivaa henkilöä vientihommiin”, vinkkaa Juhani Tuominen, joka luotsaa Soukkion myynti- ja markkinointipuolta.

Lue seuraavaksi