Uutiset

Työkoneet

SMP:n kallistuvat kauhanpyörittäjät tositoimissa – Maanrakennus Samuelsson

Karjaalla SMP:n kallistuvat kauhanpyörittäjät ovat ahkerassa käytössä. Ilman niitä eivät Samuelssonin miehet työmaalle lähde. Ensimmäinen SMP:n lisälaite tuli taloon jo vuonna 2008. Uusin hankinta saatiin työmaalle kesän lopulla, kun SMP ST22 tuli rivistöön. Sen peruskoneena toimii näyttävästi teipattu, pyöräalustainen Hitachi ZX140W.

Kurt ja Tomas Samuelsson (isä ja poika) tekevät maarakennustöitä Raaseporin (Tammisaari, Karjaa ja Pohja) alueella. Koneet urakoivat paljon kunnallistekniikan parissa niin uudisrakentamisessa kuin saneerauksessa. Myös talonpohjia tehdään paljon asuintaloille sekä liikerakennuksille. Pääsääntöisesti Samuelssonit toimivat kahdestaan, tosin kesäisin on joskus muutamia apulaisia ajamassa koneita. Niitä onkin talon vakiohenkilöstöön nähden reilu määrä. Tomas laskeskelee kaivukoneita olevan yhteensä seitsemän kappaletta 2–17 tonnin painohaarukkaan. Konemerkkejä on edustettuna useita. Runsas määrä helpottaa arkea, kun aina ei tarvitse olla siirtämässä konetta työmaalta toiselle. Niitä kun on yleensä aina monta meneillään samaan aikaan eri paikoissa. Konesiirrot tehdään omalla traktorilavetilla. Maa-aineskuljetukset hoituvat parilla maansiirtovarusteisella kuorma-autolla.

Karjaalaisen Maanrakennus Samuelssonin uusi Hitachi ZX140W -kaivukone on saanut näyttävän ulkoasun lisäksi puomin päähänsä SMP:n neljännen sukupolven ST22-kallistuvan kauhanpyörittäjän.

Pirteä kokoonpano

Kesällä uuden SMP:n kallistuvan kauhanpyörittäjän kanssa tuli taloon niin ikään uusi ja varsin huomioita herättävästi teipattu Hitachi Zaxis 140W, vai pitäisikö sanoa toisinpäin. Kyseinen kone ”tuunattiin” juhlakun­toon Rotatorin toimesta viime vuoden Maxpo-messuja varten. Teippauksen lisäksi kone varusteltiin reilulla määrällä led-työvaloja ja -välähdysvilkkuja, jotka on istutettu ruostumattomasta teräksestä oleviin valokaariin. Suomessa harvinaisen koko koneen teippauksen perustana on japanilainen puupiirros Kanagawan suuri aalto, joka symboloi voimaa ja nopeutta. Lopulliseen muotoonsa kaivukoneen päälle aallon jalosti vantaalainen graafisen alan moniosaaja Pete Pihlajamaa. Itse teippaustyön toteutti Rekkateippi. Halukkaille tiedoksi, että kyseisen teippauksen sapluunat ovat tallella.
”Hitacheja meillä on jo ennestäänkin pari”, sanoo Tomas Samuelsson. ”Tämä uusi setti on nyt isän käytössä. Muutoinkin pyrimme pitämään kaluston uudenpuoleisena. Näin työnteko sujuu yllätyksittä.”
Karjaalainen Kurt Samuelsson aloitti koneurakoinnin vuonna 1983. Tuolloin koneena oli Atlaksen pyöräalustainen kaivukone. Moninaisia maarakennustöitä tehtiin tuolloin kunnalle ja paikalliselle sähkölaitokselle. Kurt sanoo viettäneensä suurimman ajan työelämästään juuri pyöräalustaisen koneen ohjaksissa. Tomaskin on ollut toiminnassa mukana jo 20 vuotta.

Tomas (vas.) ja Kurt Samuelsson tekevät maarakennusurakointia Raaseporin alueella. Tässä ollaan kunnallistekniikan saneeraustyömaalla Karjaalla.

Ilman ei pärjää

Isä-Samuelssonin mukaan työnteko ilman kallistuvaa kauhanpyörittäjää on mahdotonta. Ensimmäinen SMP:n pyörittäjä tuli taloon siis jo vuonna 2008. Samainen laite on edelleen käytössä.
”Varsin vähäisin ongelmin on sen kanssa pärjätty, vaikka usein se joutuu kovallekin koetukselle. Kokemus on osoittanut, että SMP:n lisälaitteet ovat kyllä vahvaa tekoa. Ilman pyörittäjää ei näistä hommista tulisi yhtään mitään”, tuumii Kurt.
Yhteensä Samuelssoneilla on nyt neljä erikokoista SMP:n kallistuvaa kauhanpyörittäjää. Muutama muunkin merkkinen kaivukoneista löytyy. Pyörittäjät ovat kaikki tappikiinnityksellä kiinni peruskoneissa. Työlaitteiden vaihto tapahtuu kaikissa puolestaan pikakiinnikkeellä.

SMP lähellä

Samuelssoneilla on käytössä jo neljä SMP:n pyörittäjää. Ensimmäinen, ja vieläkin käytössä oleva, tuli taloon jo vuonna 2008. Tässä uusin tulokas, ST22. Sen omapaino on 715 kilogrammaa ja se soveltuu käytettäväksi 16–22 tonnin peruskoneissa.

Kurt kiittelee SMP Finlandin toimintaa. Ja maahantuojan läheinen sijainti Lohjalla helpottaa asiointia. Jensin (Björk) kanssa on jo pitkään tehty kauppaa. Myös huolto on näin lähellä, joskin vuosien saatossa sen tarve on ollut vähäistä, ainakin korjauksien osalta.

Nyt hankittu ST22-pyörittäjä on SMP:n malliston toiseksi suurin ja se on tarkoitettu käytettäväksi 16–22 tonnin peruskoneissa. Siinä on ääretön pyöritys ja 40 asteen kallistus molemmille puolille.

Uusi malli edustaa SMP:n neljättä laitesukupolvea. Käytännössä se tarkoittaa uudistettua keskusvoiteluominaisuutta, joka mahdollistaa pyörittäjän liitännän peruskoneen keskusvoitelujärjestelmään. Voitelukohteita on vähennetty korvaamalla muutamia laakereita voiteluvapailla versioilla. CAN-väyläinen ohjausjärjestelmä on kokenut päivityksen, joka helpottaa käyttöönottoa. Kallistussylintereissä on nyt integroitu kuormanpitoventtiili ja työlaitekiinnikkeessä pidätysjousi varmistamassa pikakiinnikkeen lukitusta paineenalenemistapauksissa.
Samuelssoneiden uusi pyörittäjä asennettiin Rotatorilla peruskoneeseen, joksi tällä kertaa valikoitui hieman tavallista näyttävämpi yksilö. Pyöräalustainen Hitachi ZX140W oli saanut varsin kattavan meikkauksen ulkokuoreensa, jota SMP:n sininen pyörittäjä vielä täydentää sopivasti.


SMP:n kallistuva kauhanpyörittäjä tuo ohjaamoon merkin ergonomisesti muotoillut ohjainvivut sekä pienen, Hitachin kameramonitorin alla näkyvän näytön. Sen avulla hoidetaan pyörittäjän asetuksia. Kaivutyön aikana sille ei ole käyttöä.


Lue seuraavaksi