Uutiset

Työkoneet

SMP Finland uusiin toimitiloihin

Kaivukoneiden lisälaitteita valmistava ruotsalainen SMP Parts Ab on operoinut Suomessa nyt viitisen vuotta. Aluksi toiminta tapahtui myyntikonttorin muodossa. Reilu vuosi sitten perustettu SMP Finland Oy Ab on SMP Parts:in tytäryhtiö ja hoitaa nyt samoja toimintoja, jotka kuuluivat jo myyntikonttorillekin, eli lisälaitteiden myyntiä ja varaosapalvelua. Helmikuun lopulla SMP Finland avasi virallisesti uuden toimipisteensä Lohjalla.

Keski-Ruotsissa toimiva SMP Parts Ab on SMP Finlandin myyntipäällikön ja pitkään työkoneiden parissa toimineen Jens Björkin mukaan pohjoismaiden suurin kaivukoneiden kauhojen sekä vanhin kallistuvien kauhanpyörittäjien valmistaja. Pyörittäjien tuotanto alkoi jo vuonna 1985. Kauhoja syntyy vuosittain Ilsbon pajalla yli 5 000 kappaletta, pyörittäjiä muutama tuhat ja kolmansia niin sanottuun päätuoteryhmään kuuluvia, hydraulisilla pikaliittimillä varustettuja pikakiinnikkeitä kolmisentuhatta. Niistä osa on FOC-tyyppisiä, täysautomaattisia pikakiinnitysjärjestelmiä ja osa Hard Lock -tyyppisiä turvalukitusjärjestelmiä. Kauhojen valmistusta leimaa pitkälti räätälöinti, mutta tavalliset mallit löytyvät suoraan hyllystä Ruotsista. Asiakkaiden toiveet huomioidaan, kun SSAB:n terästä liitetään yhteen. Kauhojen kaikki teräsmateriaalit tulevat edellä mainitulta valmistajalta. Tehdas työllistää reilut sata henkeä.

SMP Finland on avannut uudet toimitilat Lohjan Tynninharjun teollisuusalueella. Kallistuvia kauhanpyörittäjiä sekä pikakiinnikkeitä on nyt hyllyssä pikaiseenkin toimitukseen, kuten kuvasta näkyy. Jens Björk (oik.) vastaa kaikkien SMP:n laitteiden ja varusteiden myynnistä ja laitteisiin liittyvästä neuvonnasta. Vieressä Kenneth Emet, joka hoitaa edellä mainittujen toimintojen ohella myös varaosapalvelua, huoltoa ja huoltoneuvontaa.

Myynti ja varaosat nyt Lohjalla

Yritys avasi siis äskettäin uudet toimitilat Lohjan Tynninharjun teollisuusalueelle. SMP Finland maahantuo ja myy Suomeen Ruotsissa valmistettavia kauhoja, pyörittäjiä ja pikakiinnikkeitä. Uusissa tiloissa on nyt mahdollisuus pitää hyllyssä kallistuvia kauhanpyörittäjiä sekä pikakiinnikkeitä. Ne kun ovat yleensä niin sanottua ”vakiokamaa” toisin kuin kauhat, joita paljon räätälöidään. Kauhojen osalta toimitus tapahtuu tehtaalta suoraan asiakkaalle ympäri Suomen. Räätälöintisuunnitelma toki tehdään Suomessa ja suomenkielellä. SMP Finlandin kanssa onnistuu asiointi yhtä lailla ruotsinkielellä. Toinen Lohjan pisteellä työskentelevä, Kenneth Emet on Jensin tavoin suomenruotsalainen, joten kielimuurista ei kaupanteko ainakaan jää kiinni. Laitemyynnin ohella Kenneth vastaa varaosatoiminnoista, huoltoneuvonnasta sekä huolloista sopimuksen mukaan. Miehen mukaan Lohjan pisteen hyllyiltä löytyy yli 95 prosenttia kaikista pyörittäjiin liittyvistä varaosista.

Jensin ja Kennethin lisäksi SMP Finlandin myyntiä ja neuvontaa hoitaa Kokkolan seudulla Max Björkskog. Hänellä on myös pitkä kokemus työkonealalta, ja sitä myöden laaja kontaktiverkosto.

Uusien toimitilojen myötä löytyy nyt hyllystä yli 95 prosenttia kallistuvien kauhanpyörittäjien kaikista varaosanimikkeistä. Tässä Kenneth Emetin sylissä pyörittäjän kierukkapyörä. Varaosat saadaan seuraavaksi päiväksi kaikkialle Suomeen.

Heti toimitukseen

”Räätälöityjen kauhojen toimitusaika tehtaalta asiakkaalle on noin neljä viikkoa. Samassa ajassa saadaan myös uusi kallistuva kauhanpyörittäjä asiakkaalle, ellei sellaista satu olemaan Lohjalla hyllyssä. Volyymimalleja tullaan pitämään hyllytavarana, jolloin päästään pikaisiin toimituksiin”, sanoo Jens Björk.

SMP:n lisälaitekauppaa loppukäyttäjille tehdään paljon konekauppiaiden toimesta ympäri Suomen, eli SMP:n asiakkaita ovat tällöin koneliikkeet. Jensin mukaan tällä hetkellä noin kolmasosa myynnistä tulee kaupankäynnistä, jota tehdään suoraan loppukäyttäjien (urakoitsijoiden) kanssa. Monella urakoitsijalla kun on usein oma huoltomies, jolta sujuu pyörittäjien asennus ja huolto. Koneliikkeissä uusia työkoneita varustellaan paljon asiakkaiden toiveiden mukaisesti, ja listalla onkin monesti kallistuva kauhanpyörittäjä kauhasetillä.
Lohjalta löytyy nyt siis pikainen apu akuuttiin pyörittäjäkuumeeseen. Myös vaihtolaitteita on tarjolla, peruskorjattunakin. Tarpeen tullen Lohjalla tehdään myös laiteasennuksia. Nyt siihen on tarjolla hyvät tilat.

SMP:n kallistuvia kauhanpyörittäjiä on nyt tarjolla seitsemää eri mallia. Volyymimalleja pyritään pitämään aina hyllyssä Lohjalla. Valmistajan räätälöidyt kauhat toimitetaan yleensä aina tehtaalta suoraan loppukäyttäjälle, vaikka tässä yksi sellainen pyörittäjien kanssa kaveeraakin.

Maanlaajuinen huoltoverkosto

Myynnin tukena toimii koko Suomen kattava sopimushuoltajaverkosto. Ahvenanmaallakin hommat hoituvat mallikkaasti, kun Kenneth hyppää aamulaivaan Turussa, niin iltapäivällä hän on jo ”potilaan” kimpussa. Lohjalla olevien varaosien osalta luvataan tilatun osan olevan perillä asiakkaalla seuraavan päivän aikana Suomen alueella ja tarvittaessa nopeamminkin. Toki tilaus on tällöin tehtävä virka-aikana.
Jens Björkin mukaan Suomessa on SMP:n lisälaitteita paljon käytössä Tampereen korkeudelle asti, mutta nyt aktiivisemman läsnäolon myötä hän uskoo vahvasti, että SMP:n logoja tullaan näkemään yhä enemmän kaivukoneiden puomin päässä muuallakin Suomessa.

Kennethillä tässä kädessään SMP:n näyttö.


Lue myös: Uusi pikakiinnike isoille koneille – SMP Parts

Lue seuraavaksi