Uutiset

Työkoneet

Siljum Mekan -edustus Konevel Oy:lle

Konevel Oy aloitti viime syksynä ruotsalaisvalmisteisten Siljum Mekan -lumityölaitteiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Jälleenmyynti kattaa koko maan. Siljum Mekan AB on toiminut erilaisten urakointikoneiden työlaitevalmistajana jo yli 60 vuoden ajan. Konevelin tuontiohjelmaan kuuluu tällä hetkellä yli kuuden tonnin painoisiin pyöräkuormaajiin tarkoitettuja lisälaitteita, kuten U-auroja sekä siipilumi- ja polannekauhoja. Konevelin Tuusulan pisteen konemyynnistä vastaava Patrik Kindstedt sanoo, että yritys keskittyy tässä vaiheessa näihin edellä mainittuihin laitteisiin. Muuta Siljum Mekanin laitetarjontaa harkitaan tuontiohjelmaan myöhemmin.

Patrik Kindstedt määrittelee nyt tuontiohjelmassa olevien työlaitteiden pääkohderyhmäksi yli 10-tonniset pyöräkuormaajat. Kyse on siis järeistä työlaitteista. Siljum Mekanin U-auroissa ja siipilumikauhoissa on patentoitu siipirakenne. Siinä siipiosien terät pääsevät myötäilemään aurauttavan pinnan muotoja aikaisempia ratkaisuja paremmin. Siipien terät ovat niin sanotusti kelluvat. Jouset painavat niitä alaspäin, mutta esteen sattuessa eteen terä nousee suuntaisliikkeenä kohtisuorasti ylös tai vaikkapa hieman vinottain. Liikevaraa on 15 senttimetriä. Näin saavutetaan parempi aurausjälki koko työleveydellä. U-auran keskiterässäkin on nyt jousilaukaisu.

Konevel Oy on aloittanut ruotsalaisvalmisteisten Siljum Mekan -lumityölaitteiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Laitteet ovat järeää tekoa, ja ne ovatkin pääsääntöisesti tarkoitettu käytettäväksi yli 10 tonnin painoisissa peruskoneissa. Tässä siipilumikauha.

Eri kokoja

U-auroja on tarjolla 4,0–5,4 metrin työleveydellä. Suurimman auran omapaino on 2,9 tonnia. Siipilumikauhojen työleveydet ovat 1,85–3,5 metriä tilavuuksien ollessa 1,4–7,0 kuutiometriä. Polannekauhojen vastaavat mitat ovat puolestaan 2,6–2,76 metriä ja 3,8–4,5 kuutiometriä. Työlaitekiinnikkeenä on Volvo-kiinnike, mutta muitakin sovitteita on tarjolla tarpeen mukaan. Myös erilaisia terätyyppejä on tarjolla.

Siljum Mekan -työlaitteiden hydrauliikka sovitetaan peruskoneen ulosottoja vastaavaksi. Aurojen ja siipilumikauhojen siipien liikuttelua varten voidaan työlaite varustaa joko kahdella tai kuudella hydrauliikkaletkulla riippuen, mitä hydrauliikan ulosottoja peruskoneessa on tarjolla. Jos tarjolla on vain kaksi ulosottoa, voidaan aura tai kauha varustaa magneettiventtiilillä, jotta saadaan kaikki työlaitteen liikkeet käyttöön. Magneettiventtiilin ohjausta varten ohjaamo varustetaan venttiilin omalla hallintalaitteella. Siljum Mekanin työlaitteet ovat aina punaisia.

U-auran ja siipilumikauhan siivissä on patentoitu rakenne. Siinä siiven terä pääsee ”elämään” vapaasti maaston muotojen mukaan. Jouset pitävät terän maata vasteen. Terä pääsee liikkumaan suuntaisliikkeenä suoraan ylös tai vaikkapa vähän vinosti.

Tavaraa pihalla

Patrik Kindstedt muistuttaa samalla muistakin talvityölaitteista, joita Konevelin toimipisteissä (Tuusula, Iisalmi) on koko ajan valmiina pikaiseen toimitukseen. Hiekoittimia ja lumilinkoja on vielä jäljellä tämänkin talven koitoksiin. Myös Siljum Mekanin laitteita pyritään pitämään Konevelin varastoissa mahdollisuuksien mukaan. Tehdas Ruotsissa sanoo sekin pitävänsä tavaraa pihalla valmiina toimituksiin näin sesonkiaikana. Kindstedt arvioi yleispäteväksi Siljum Mekan -laitteiden toimitusajaksi 2–3 viikkoa sisältäen laitteen toimituksen Ruotsista Suomeen ja varustelun asiakkaan toiveiden mukaiseksi.

Taitaa se vanha sanonta suutarin pojan kengistä pitää edelleen paikkansa. Lumityölaitteita myyvän liikkeen piha näyttää olevan lunta pullollaan, mutta on siellä paljon erilaisia työlaitteitakin nopeaan toimitukseen, kuten Patrik Kindstedt (kuvassa) muistuttaa.


”Ja tosiaan aika ajoin meiltä löytyy laitteita Konevelin pihalta nopeaankin toimitukseen. Kannattaa siis aina tiedustella heti tilannetta, jos tarve yllättää”, sanoo Kindstedt lopuksi.


Lumilingot tykkää lumesta.
Siipi on tässä jalkakäytävän päällä ja keskiterä ajotiellä.
Terä pääsee myötäilemään alustaa nousten suuntaisliikkeenä ylöspäin, tai vaikkapa hieman vinossa.


Lue seuraavaksi