Uutiset

Työkoneet

Savonlinnan PR-Urakoinnille Lokotrack Urban-malli

Savonlinnasta löytyy yllättäen Suomen johtava siltojen purkuun erikoistunut yritys – Savonlinnan PR-Urakointi Oy. Purettavan betonin käsittely helpottuu nyt, kun yhtiö hankki murskausvälineekseen melu- ja pölyeristetyn Lokotrack® Urban LT96™ -leukamurskauslaitoksen.

Marko Blinnikka

”Lokotrack on ainakin viisi kertaa tuottavampi laite kuin aikaisemmin käyttämämme murskauskauha. Syötteestä riippuen LT96:lla voi murskata 150-250 tonnia tunnissa,” arvioi PR-Urakoinnin toimitusjohtaja Marko Blinnikka.

”Kyllä täytyy sanoa, että Urban-malli on todella hiljainen. Murskauksen ääni ei nyt ylitä kaivukoneen moottorista syntyvää melua ja koneen vieressä voi puhua ääntä korottamatta. Korkeapainesuihkutus murskaimen kitaan ja purkukuljettimelle estää pölyämisen.”

”Lisäetuna Lokotrackin magneettierotin kerää murskatusta aineksesta pois betoniraudat, jolloin puhdasta, murskattua betonia voidaan käyttää usein vaikka paikan päällä maantäyttöön,” Blinnikka lisää.

20 000 tonnin betonikasa täyttömaaksi

PR-Urakoinnin Lokotrack Urban LT96 sai ensikasteensa Savonlinnan Aholahdessa. Murskattavana oli teollisuusalueelle kasattuna noin 20 000 tonnia purettavista rakennuksista kerättyä betonia, mukana jopa pikkurillin paksuista raudoitusterästä.

Vain muutaman päivän harjoittelun jälkeen murskaus uudella työvälineellä sujui jo vaivattomasti. Tomi Inkinen syötti betonin leukamurskaimen käsittelyyn, Aulo Nemevalts tasoitti murskatun betonin suoraan täyttömaaksi ja Jori Kettunen valvoi laitteen toimintaa.

Magneettierotin nappaa tehokkaasti pois betoniraudat ja säiliöstä johdettu vesisuihkutus murskan kitaan ja kuljettimen päähän minimoi pölyn.

Metson IC-prosessinsäätö auttoi murskaustyöhön opettelussa. Näytön eri napit olivat hyvin työtiimin hallinnassa ja parin murskauspäivän jälkeen. Betonikappaleita, tiiliä ja hienoainesta käsittävä syöte jauhautui C96-leukamurskaimen kidassa, asetuksena 90 millimetriä. Betonirautojen suuresta määrästä kertoivat isot, metallinkierrätykseen menevät rautakasat.

Betonin käsittely ei vaadi murskalta ja sitä pyörittävältä dieselmoottorilta paljoa tehoja. Kulutus murskaustyössä asettui noin 13 litran paikkeille tunnissa.

Siltoja ja rakennuksia purkuun

Savonlinnan PR-Urakointi purkaa vuosittain ison osan Suomessa tehtävistä alan urakoista. Työlistalla on lisäksi rakennusten purkutöitä.

”On mielenkiintoista nähdä, miten Lokotrack syö siltabetonia, joka on rakennuksiin verrattuna paljon kovempaa. Tämä betoni voi sisältää jopa puolet luonnonkiviä ja myös betoniraudoitusten määrä on suurempi,” kertoo PR-Urakoinnin Tomi Inkinen.

Yhdestä sillasta voi purkaantua helposti 5 000 tonnia betonia. Lokotrackin käyttö mahdollistaa murskauksen paikan päällä, jolloin säästyy kuljetuskustannuksia.

”Siltoja purkaessa täytyy aina tietää, mitä on tekemässä. Jokainen silta on oma tarinansa. Välillä purkutyötä tehdään liikenteen kulkiessa rinnakkaisella tiekaistalla, mikä tuo omat haasteensa” Tomi Inkinen lisää.

PRU-urakoinnin Tomi Inkisestä (vas.), Aulo Nemevaltsista ja Jori Kettusesta on kehittynyt nopeassa tahdissa ammattitaitoisia Lokotrack-murskaajia.

Omaa kehitystyötä mukana

Savonlinnan PR-Urakointi on toiminut alansa edelläkävijänä myös purkulaitteiden kehitystyössä. Kaivukoneeseen on kehitetty Power Dropper-lisälaite, jolla siltojen paksutkin betonilaatat saadaan murskaantumaan kätevästi ja ympäristöä häiritsemättä. Toissa vuonna yhtiö laajensi toimintaa myös vaativiin asbestipurkutöihin.

Rotator luottotoimittaja

Savonlinnan PR-Urakointi on hankkinut viime vuosina tuoreen ja luotettavan Hitachi-kaluston Rotatorilta. Viimeisimmät kaivukonehankinnat ovat malleja ZX490-6 ja ZX225-6. Yrityksen koko Hitachi-kalusto on varustettu huoltosopimuksilla sekä jatkotakuilla maksimaalisen käytettävyyden saavuttamiseksi.

Koko kalusto on liitettynä Hitachin ConSite-raportointijärjestelmään, joka takaa aukottoman raportoinnin automaattisesti sekä diagnostiikkatuen etänä.

Lue myös: Savonlinnan PR-Urakointi Oy – sillat muruiksi.

Savonlinnan PR-Urakointi Oy purkaa siltaa Helsingissä lokakuussa 2016.


Lue seuraavaksi