Uutiset

Työkoneet

Samoter ei pullistellut

Euroopan ja etenkin Italian koneteollisuuden viime vuosien ahdinko näkyi ja tuntui juuri päättyneessä Samoter-näyttelyssäkin. Muutamaan halliin ja vaatimattomaan ulkoalueeseen tyytynyt Samoter oli vain varjo entisestään. Kun vuonna 2011 näytteilleasettajia oli vielä noin 900, jäätiin nyt 445:een. Kävijämääräkin on ollut parhaimmillaan noin 100 000 ja nyt paikalle vaivautui 40 000 ihmistä, näistä vain 6000 tuli Italian ulkopuolelta. Isot tekijät loistivat poissaolollaan. Komatsu (kuva) oli yksi harvoista Samoterista osaston varanneista mahtivalmistajista.

Se, nouseeko Samoter enää koskaan Intermatin ja Bauman jättämän välivuoden mahtinäyttelyksi Euroopassa, jää nähtäväksi. Näyttelyä edeltävinä kuukausina liikkui huhuja jopa koko näyttelyn peruuntumisesta ja nyt nähdyn perusteella voisi kuvitella, että lähellä se varmasti olikin.

Kolmen vuoden kuluttua järjestäjät ovat varmasti haastavan tehtävän edessä nostaakseen Samoterin uudestaan parrasvalohin ja merkittäväksi kansainväliseksi tekijäksi. Sillä samalla kun näyttely oli kutistunut, oli se entistä vahvemmin muuttunut italialaiseksi paikallistapahtumaksi. Kielitaitoista henkilökuntaa ei kaikilta osastoilta löydy, mikä pilaa entisestään kansainvälisyyden tuntua.

Italian konemyynti on mennyt alamäkeen jo monta vuotta. Pudotus on ollut melko rajua. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä on Italian rakennuskoneteollisuuden Unacean johtajan Enrico Santinin mukaan koettu kuitenkin kasvua ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen.

”Vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä Italiassa myytiin 1352 maarakennuskonetta, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samassa ajanjaksossa”, kertoo Enrico Santini (kuva). Tilasto kertoo, että suosituin konetyyppi on ollut minikaivukone, jota meni kaupaksi lähes 700 yksikköä.

Italian koneteollisuudella on takavuosina ollut yhteensä 2,5 miljardin euron liikevaihto ja se on työllistänyt suoraan 6000 ihmistä ja välillisesti noin 30000 lisää. Santinin mukaan viime vuosina koko teollisuuden ala on ollut suunnattomissa vaikeuksissa. Varsinkin se osa, jolla ei ole ollut vientiä, vaan kotimarkkina on ollut pääasiallinen myyntialue. Kansainvälisille markkinoille koneita ja laitteita valmistavat ovat selvinneet vuoden 2008 jälkeisestä kysynnän romahtamisesta Euroopassa paremmin.

”Italian yksi ongelma on, että asiakkaat ostavat surutta sellaisia koneita, jotka eivät täytä nykyisiä moottorimääräyksiä. Näin meillä ja muualla Euroopassa vallitseviin päästömääräyksiin valmistetut koneet hävivävät hintakilpailussa”, jatkaa Santini.

Off-Highway Research –tutkimuslaitoksen Paul Howardin esittämän ennustuksen mukaan Italian konemynti kasvaa tänä vuonna varovaiset kaksi prosenttia, mutta jo ensi vuonna seitsemän. Kasvukäyrä on siis maltillinen, mutta pitkästä aikaa nouseva.

Vuonna 2017 järjestettävällä, seuraavalla Samoterilla on siis paljon tehtävää.

Lue lisää koko maailman konemarkkinoista Konepörssistä 7/2014 (ilmestyy 12.6.2014).

Lue seuraavaksi