Uutiset

Työkoneet

Samoter 2011 – Stage III B/Tier 4i astui voimaan

Viime kerrasta näyttely oli hieman supistunut, mitä tulee näytteilleasettajien määrään. 900 yritystä esitteli nyt tuotteitaan.Vuonna 2008 näyttelyssä vieraili yli 100.000 ihmistä, nyt jäätiin myös sen alle.
Vierailijalle Samoter on suosiollinen monellakin tapaa. Näyttelyalue sijaitsee lyhyen matkan päässä Veronan keskustasta sekä hotelleista  ja messukeskuksen koko on kaikin puolin sopiva. Kahdessa päivässä ehtii tutustua perusteellisesti kaikkeen. Baumatautia ei Veronan näyttely pode.
Työkoneiden dieselmoottoreiden päästöstandardit tiukkenivat alkuvuodesta Stage IIIB/Tier 4 interim –vaiheeseen. Nyt rajoitukset koskevat teholuokkia 126 – 222 kilowattia (172 – 222 hv). Ensi vuonna vaihe otetaan käyttöön myös alle 126 kilowatin tehoisissa moottoreissa.
Tähän tehohaarukkaan mahtuukin runsaasti mm. volyymiluokkien maarakennuskoneita. Samoterissakin näitä uusia Tier 4i –moottoreilla varustettuja koneuutuuksia nähtiin, joskin nopeimmat olivat mukana uusituilla moottoreilla jo viime kevään Baumassa. Aivan uusia Tier 4i –kaivukone- ja pyöräkuormaajamalleja esittelivät mm. New Holland, Case ja Volvo. Niistä lisää Konepörssissä 5/2011.

Osittaista kasvua

Euroopan rakennuskonevalmistajien organisaation (CECE = Committee for European Construction Equipment) varapuheenjohtaja Johann Sailer totesi Samoterissa Euroopan rakennuskonemarkkinoiden osoittavan osittaista elpymistä.
Osittaista siksi, että sellaiset Euroopan mahtimaat kuin Saksa, Ranska ja Englanti ovat jo noususuhdanteessa. Toisaalta esimerkiksi Espanjan tilannetta Sailer luonnehtii melko vaikeaksi asuntojen rakentamisen ollessa lähes pysähdyksissä.
”Viime vuonna jäsenyritysten liikevaihto kasvoi jo 18 prosenttia vuoteen 2009 verrattuna. Tänä vuonna odotamme kasvun olevan noin 11 prosenttia, jolloin palaamme vuoden 2005 tasolle. Ja nousuprosentteja tutkiessa kannattaa muistaa, että vuonna 2009 pudotus oli peräti 37 prosenttia. Englannin jäsenyritystemme kasvu oli viime vuonna jopa 44, Ranskan 22 ja saksan 17 prosenttia. Alaspäin keskiarvoa veti siis Espanja, jonka volyymi laski peräti 31 prosenttia. Myös Italia osoitti kymmenen prosentin miinusmerkkistä kehitystä”, valistaa Sailer ja mainitsee Suomenkin liittyneen viime vuonna kasvu-uralle.
”Todelliset kasvuluvut alalla nähdään edelleen Kiinassa ja Intiassa. CECE:n jäsenyrityksistä yli puolet näkee suurimmat kasvutoiveet edellä mainittujen maiden lisäksi Venäjällä ja latinalaisessa Amerikassa.
Konevalmistajia Euroopassa ohjaavat monet määräykset ja rajoitukset.
”Alkuvuodesta otettiin käyttöön uudet tiukemmat päästörajoitukset yli 130 kilowatin moottoreille ja pienemmät koneet seuraavat kehitystä myöhemmin. Vuonna 2014 siirrytään sitten jo todella haastavaan Stage IV –vaiheeseen. Konevalmistajille nämä tiukat aikataulut ovat todellinen koetus. Me teemme Euroopassa kuitenkin määräykset ja asetukset täyttäviä koneita ja laitteita, joten emme voi hyväksyä Eurooppaan edelleen muualta maailmasta tuotavia CE –hyväksymättömiä koneita”, jatkaa Gianni Duri. Duri on työskennellyt koneiden kehitystyössä vuodesta 1975 lähtien, jolloin hän astui Fiatalliksen palvelukseen. Nykyisin mies toimii Case New Hollandin palveluksessa.
”70 –luvulla pyrittiin laskemaan pääasiassa koneiden melutasoja ja tärinää. Ketään ei tuolloin kiinnostanut, mitä pakoputken päästä ilmoille pääsi. Nyt on toisin. Nykyisin jo komponenttivalinnoissa pitää tähdätä toivottuun lopputulokseen koneen polttoainetalouden ja päästöjen suhteen. Ennen uusi konemalli saatettiin rakentaa puolessa vuodessa, nyt sellainen ei tule kysymykseenkään. Jos esimerkiksi kaivukoneessa on vaikkapa 1500 erilaista osaa, niin jokainen niistä on testattava ja kokeiltava ennen hyväksyntää. Nykyinen konemallin uudistaminen on pitkä ja vaativa prosessi ja jokainen komponentti pitää soveltua ketjuun”, jatkaa Duri.

Oppaat tarkastajille

”Meidän käsityksemme on, että Eurooppaan virtaa etenkin maarakennuskoneita, joita ei ole tänne rakennettu. Esimerkiksi Aasian markkinoille tarkoitettujen koneiden moottorit eivät Euroopan rajoituksia täytä. Tässä kohtaa toivoisimmekin poliittisilta päättäjiltä asialle huomiota. Eurooppalaisen teollisuuden turvaamisen pitäisi olla kaikkien tahojen etujen mukaista.”
”Myös valvontaa koko Euroopan alueella olisi lisättävä ja viranomaisten ammattitaitoa nostettava. Olemmekin nyt yhdessä tuumin tehneet pienet opaskirjaset eri konetyypeistä helpottamaan koneiden tutkimista. Niiden avulla kokemattomampikin tarkastaja voi todeta, onko kone tarkoitettu EU:n alueelle vai ei”, valistavat Sailer ja Duri.
Opaskirjaset auttavat ymmärtämään esimerkiksi moottorin tyyppikyltin merkintöjä sekä  oikeanlaisen CE –merkin tunnistamista. Opaskirjoissa on myös tarkka kuvaus niistä asiakirjoista, joita koneen mukana on oltava.
Toistaiseksi kirjasia ei ole saatavilla suomenkielisinä, mutta toivottavasti ne nopeasti käännetään. Englanninkieliset oppaat voit imuroida jutun alaosasta PDF -formaatsisa.

CECE

– CECE = Committee for European Construction Equipment

– Euroopan konevalmistajien organisaatio

– jäsenyrityksiä 1200

– yritykset tulevat 13:sta eri Euroopan maasta

– vuonna 2010 jäsenyritysten liikevaihto oli 22 miljardia euroa (2009/18 miljardia)

– työntekijöitä jäsenyrityksissä on 140.000 (2009)

– Jäsenyritysten konevalmistus vastaa 25 prosenttia koko maailman valmistuskapasiteetista

– jäsenyritykset valmistavat tienrakennuskalustoa, betonilaitteita, nostureita, murskaus- ja seulontakalustoa ja maanrakennuskoneita

– Suomesta jäseninä ovat Normet Corporation, Junttan Oy, Tana Oy, Bronto Skylift Oy Ab, Metso Minerals Oy, Sandvik Mining And Construction Oy, Dino Lift Oy, Lännen Tractors Oy ja Vilakone Oy.

– Suomen kansallisen yhdistyksen puheenjohtaja on Lännen Tractors Oy:n toimitusjohtaja Timo Huttunen

– Internet: www.cece-eu.org

Lue seuraavaksi